Haberler

Asya Borsaları Yükseldi

Güncelleme:

Dolar/yen paritesi 109,459 ile 29 Ağustos 2008 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görürken, Nikkei endeksi de yaklaşık 7 yılın zirvesine ulaştı.

Asya borsaları, haftanın son işlem gününde alış ağırlıklı seyretti.

ABD Merkez Bankası'nın (ABD) önceki gün açıklanan kararlarının ardından dolara olan talebin artmasının yendeki zayıflamayı beraberinde getirmesi, Japonya liderliğinde Asya borsalarındaki yükselişi destekledi. Bunun yanında Çin Merkez Bankası'nın bankalara yönelik likidite operasyonları da bu yükselişe katkı sağladı.

Japonya'da temmuz ayına ilişkin öncü göstergeler endeksi 106,5'ten 105,4'e revize edildi. İhracatçıları desteklemek amacıyla düşük yen politikasını benimseyen Japonya'da, dolar/yen paritesi ise son haftalardaki yükseliş trendini bugün de sürdürdü. Dolar/yen paritesi analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 109 dolar seviyesini aşarak 109,459 ile 29 Ağustos 2008 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görürken, Nikkei endeksi de yaklaşık 7 yılın zirvesine ulaştı. Endeks, haftanın son işlem gününü yüzde 1,6 hızlı yükselişle 16.321,17 puandan tamamladı.

Çin'de son dönemde kötü gelen makroekonomik veriler yüzde 7,5 düzeyindeki büyüme hedefinin tutturulamayacağı endişelerini artırırken, ülke merkez bankası tarafından gerçekleştirilen likidite operasyonları hisse senedi piyasalarına destek sağladı. Güne düşüşle başlayan Şanghay bileşik endeksi ise söz konusu teşviğin yarattığı iyimserlikle yükselişe geçti. Endeks, şu dakikalarda ise yüzde 0,6 artışla 2.330,33 puanda bulunuyor.

Güney Kore'de Kospi endeksi haftanın son işlem gününde, yüzde 0,3 yükselerek 2.053,82 puandan sonlandı.

Hindistan'da Sensex endeksinde, dünkü hızlı yükselişin ardından bugün dar bandda sınırlı hareketler gözleniyor. Sensex endeksi şu dakikalarda yatay seyirle 27.113,77 puanda seyrederken, dolar/rupi paritesi de yüzde 0,2 değer kaybıyla 60,830 seviyelerinden alıcı buluyor.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,9 kazançla 24.382,85 puanda dalgalanıyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası Japonya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title