Haberler

Aşut'tan İşsizlik Rakamları Değerlendirmesi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, ülkedeki işsizlik rakamlarının genel olarak yüzde 9.7 olduğunu, ancak genç işsizlik rakamının ise yüzde 19.3 olduğunu vurgulayarak, "İşte bizim gerçek sorunumuz budur. Nüfusumuzun yarısı 30 yaş altında. Çok genç bir nüfus. Bu anlamda genç işsizlik rakamlarımız ciddi bir sorundur" dedi.

Aşut, işsizlik rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında, ülkedeki işsizlik oranlarının ağustos ayında 9.8, eylül ayında 9.9 ve ekim ayında ise 0.2'lik bir azalma ile 9.7 olduğunu hatırlattı. Rakamlar karşısında, olumlu veya olumsuz yorum yapmayı gerektirecek olağan üstü bir değişimin bulunmadığını dile getiren Aşut, "Ekim 2013 itibariyle kayıtlı işsiz sayımız 2 milyon 743 bin kişi. Tabi burada kayıt altına alamadığımız ekonomi içinde çalışan daha kaç işsiz var bilmiyoruz. Bu da ekonomimizin diğer kırılgan yanıdır. Yani ölçemediğimiz bir sorunu çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Ekim ayındaki 0.2'lik azalma ile bir ayda işsiz rakamının 88 bin kişi azaldığını, yıllık oranda ise işsiz sayısının 202 bin kişi arttığını kaydeden Aşut, "İşsizlik rakamımız 9.7. Tarım dışı işsizliğimiz 11.9 oldu. Bu rakamlarda olağan üstü değişimler yok. Sadece biraz da olsa iyiye giden bir eğilim var. Bunun da sebepleri var. Küresel anlamda olumlu gelişmeler, Amerika'nın üçüncü çeyrekte yüzde 4.1 büyümesi, Türkiye'nin 2013'de yüzde 4 büyümesi ve 2014'de bunu geçme tahminleri ve büyümenin özel sektör yatırımlarına bağlı olacak olması, işsizlik rakamlarına az da olsa olumlu yansıyor" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM VERİYORUZ AMA BECERİ KAZANDIRAMIYORUZ"

Burada aslında gözden kaçırılmaması gereken asıl konunun, genç işsizlik rakamları olduğunu ifade eden Aşut, şöyle devam etti; "Rakamlardaki küçük artış ve azalmalara takılmayalım. Bunlara odaklanırken gerçek sorunu unutmayalım. Eğitim sisteminde arz-talep uyumsuzluğu var. Ekim ayında genç işsizlik rakamımız bir önceki aya göre neredeyse aynı kaldı. Yani yüzde 19.3. Genel anlamda işsizlik yüzde 9.7. Ama genç işsizlik rakamı yüzde 19.3. İşte bizim gerçek sorunumuz budur. Nüfusumuzun yarısı 30 yaş altında. Çok genç bir nüfus. Bu anlamda genç işsizlik rakamlarımız ciddi bir sorundur. Sorun iki yönlüdür. Birincisi, elbette insanımıza, gençlerimize yeterince iş imkanı yaratmak zorundayız. Bu matematiğin gereğidir. Hepimizin bildiği bir konu. Ancak, madalyonun diğer yüzü ise, gençlerimizi var olan işlerde çalışabilecek vasfa ve kalifiyeye ulaştırmaktır. Bu becerileri onlara kazandırmaktır. Ne yazık ki, eğitim veriyoruz ama beceri kazandıramıyoruz. Ne yazık ki eğitim sistemimiz ve çalışma dünyası arasında bir arz-talep uyumsuzluğu var. Biz gençlere nasıl bir eğitim veriyoruz? Piyasalar ne istiyor? Yani işin bir yönü yetersiz iş imkanı ise, diğer yönü var olan işleri yapacak vasfı olmadığı için işsiz kalan insanımızdır."

Aşut, bu sorunun önüne geçebilmek için ise şu önerilerde bulundu; "Türkiye'nin eğitim eko-sistemi revize edilmelidir. Yani iş var, bu işi yapacak vasıfta insan kaynağımız yok. Çözüm nedir derseniz? Türkiye'nin eğitim eko-sistemi yeniden tasarlanmalıdır. İş dünyasının, reel sektörün talepleri göz önünde tutulmadan, merkeziyetçi bir eğitim eko-sistemi, ne yazık ki vasıflı insan gücü yaratamıyor. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Doğru eğitim ve değişen ekonomiye uygun iş gücünün oluşturulması gerekir. Ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarı ve buna bağlı yatırım ortamının iyileştirilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin verimli uygulanması, girişimci sayımızın arttırılması, memurluğun değil, girişimciliğin özendirilmesi. Bunlar yapamayacağız şeyler değil ama bunları yapıyormuş gibi yapmamalı, kendimizi kandırmamalıyız. Gerçek sorunlarımız bunlardır. Gerçek sorun insanımızın ekmek sorunudur. Gençlerimizin iş sorunudur. Çünkü, ülkenin geleceği bu gençlerdir. Bunun için; sanal sorun ve gündemlerden kurtulup, sosyal huzurumuz olan ekonomiye odaklanmalıyız." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri Şerafettin Aşut Türkiye Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title