Haberler

Aşut: "İşsizlik Sorunu, Doğrudan Toplumsal Huzurumuzla İlgili Bir Meseledir"

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'de özellikle genç işsizliğin yüzde 20'le ulaştığını, ancak işsizliğin sadece ekonomiyle ilgili bir konu değil, toplumsal huzurla ilgili bir mesele olduğunu belirtti. Mersin'de toplam 35 bin 338 firmada 264 bin kişinin istihdam edildiğini bildiren Aşut, MTSO'nun elini taşın altına koyarak Milli İstihdam Seferberliğine katkı sağlayacağını kaydetti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Milli İstihdam Seferberliği çerçevesinde yazılı bir açıklama yaparak, işsizlik sorununa vurgu yaptı. İşsizliğin Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğunu vurgulayan Aşut, özellikle genç işsizlikte rakamın yüzde 20'lerde olduğuna dikkat çekti. Gelişen bir ekonomi olan Türkiye'nin, özellikle 80 milyona yaklaşan nüfusunun yarısını 30 yaş altı genç ve dinamik bir insan kaynağı oluşturması dolayısıyla işsizlik sorunu olmasının da şaşırtıcı olmadığını ifade eden Aşut, "Ancak, işsizlik rakamlarının bu seviyede olması kabul edilemez. Çünkü işsizlik sadece ekonomi ile ilgili bir konu değildir. İşsizlik sorunu, doğrudan toplumsal huzurumuzla ilgili bir meseledir. Arkasında yatan birçok neden olduğu gibi, çözümleri de çeşitlilik arz eder" dedi.

"İş dünyası bu toplumsal sorunun çözümünde elini taşın altına koyacaktır"

Bugünlerde işsizlik sorununun daha radikal hale gelmemesi adına "artı bir istihdam kampanyası" başlatıldığına işaret eden Aşut, "Elbette bu kampanya ilk istihdam kampanyası değil ama gerçekten bugün en somut desteği veren önemli bir kampanya olarak görülüyor. Mersin iş dünyası bu konuda her zaman elini taşın altına koymuştur. İş ve AŞ sadece ekonomi ile ilgili bir konu değildir. Uzun süredir yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, iş dünyası her şeye rağmen bu toplumsal sorunun çözümünde elini taşın altına koyacaktır. Bu anlamda Sayın Valimizin başkanlığında, tüm ekonomik dinamikler olarak bir araya geldik. Gerçekçi bir istihdam planı yaptık. Çünkü bizim hedefimiz insanımıza sürekli ve kalıcı bir istihdam yaratılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Mersin'deki istihdam rakamlarına ilişkin bilgi veren Aşut, SGK verilerine göre, Mersin'de yanında işçi çalıştıran 35 bin 338 firma olduğunu ve bu firmalarda toplam 264 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti. Aşut, şöyle devam etti: "50 ve üzeri istihdamı olan 330 firmamızda toplam 42 bin çalışan var. 10 ve üzeri istihdam sağlayan 3 bin 195 firmamızda toplam 97 bin çalışan var. 1 ile 10 arasında istihdam sağlayan 30 bin 500 firmamızda toplam 167 bin 500 çalışan var. Genel toplamda 35 bin 338 firmamızda toplam 260 bin istihdamımız var. Sayın Valimizin başkanlığında yaptığımız toplantıda durumu, verilen destekleri inceledik ve Mersin olarak en az yüzde 5'lik bir istihdam artışı hedefliyoruz. Bunun için çaba harcayacağız, firmalarımızı teşvik edeceğiz ve desteklerle ilgili bilgilendireceğiz. Her ilave istihdam için toplam kişi başı 773 TL net destek var. Bu şu anlama geliyor; asgari ücretle çalışan bir çalışanın tüm ödemeleri devlet tarafından karşılanıyor. Yani, bu seferberlik hem işsizliği azaltmak hem de firmaların istihdam yüklerini azaltmak anlamında çok önemli bir fırsat."

"UMEM eğitimleri yeniden canlandırılmalı"

İstihdam seferberliği ve devlet desteklerinin istihdam konusunda madalyonun bir yüzü olduğunu belirten Aşut, doğru mesleki eğitimin de unutulmaması ve es geçilmemesi gerektiğinin altını çizdi. "İnsanımıza 'beceri' kazandırmak zorundayız" diyen Aşut, vasıflı insan kaynağı oluşturmanın, kalıcı istihdamın temel payandası olduğunu vurguladı. Geçen yıllarda TOBB öncülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın desteğinde Uzmanlaşmış Eğitim Merkezleri Projesi'ni (UMEM) gerçekleştirdiklerini anımsatan Aşut, "2011 yılında bu eğitimlerin sonunda Mersin, Türkiye genelinde istihdamını arttıran birinci kent olmuştu. Bu anlamda UMEM eğitimleri yeniden canlandırılmalıdır. Reel sektörün talep ettiği beceriye sahip vasıflı insan kaynağının boş kalması düşünülemez. Bunun da özü ve temeli mesleki eğitimdir. MTSO olarak buna odaklanmaya devam edeceğiz. 2017'de MTSO olarak ilk görevimiz olan üyelerimize etkin ve kaliteli bir hizmet vermeye devam ederken; kentin vizyonel bir STK'sı olarak temek hedeflerimiz, girişimci sayımızı arttırmak, kadınlarımızı ekonomiye entegre etmek, üretim, hizmet ve ticarette orta üstü ve yüksek teknolojiye geçmeye çalışmak, bunu teşvik etmek, mentörlüğünü yapmak, e-ticaret, e-ihracat gibi merkezinde internetin olduğu dijital bir ekonomiyi teşvik etmek, buna bağlı projeler üretmek, ihracatı arttıracak projeler geliştirmek olacaktır. Tüm bunların hayata geçmesi istihdamı doğrudan etkileyecek şeylerdir" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şerafettin Aşut Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title