Haberler

Asurlular İstanbul’da

Güncelleme:

Kayseri Kültepe'de 1948 Yılından Beri Yürütülen Kazı Çalışmalarıyla Günışığına Çıkartılan Eserler 'Asurlular İstanbul'da' İsimli Sergi İle İstanbullularla Buluştu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü ve İstanbul Kültepe Kazısı Başkanlığı işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla hayata geçirilen 'Asurlular İstanbul'da sergisi, 28 Aralık Salı günü Aya İrini Müzesi Atrium'unda düzenlenecek kokteylle ziyarete açıldı.

'Asurlular İstanbul' sergisinde, 60 yılı aşkın bir süredir kazı çalışmalarının yürütüldüğü Kültepe-Kaniş Karumu'nda ortaya çıkarılan ve günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kayseri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde korunan eserler arasından seçilen 495 arkeolojik eser sergileniyor.

Sergi açılışına, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Şekib Avdagiç, Ayasofya Müzesi Başkan Vekili Sayın Doç. Dr. A. Haluk Dursun ve Kültepe-Kaniş Kazısı Başkanı Sayın Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu da katıldı.

Anadolu'dan İstanbul'a ve İstanbul'dan Avrupa'ya uzanan etkileşimlerin sergisi…

Eski adı, çivi yazılı belgelere göre Kaniş veya Neşa olan Kültepe, Erciyes dağının eteğinde, bereketli bir ovanın ortasında tarihi ve doğal anayolların birleştiği noktada yer alıyor. Bu konumuyla Kültepe, eski dünya ticaretinde ve siyasetinde önem kazanarak, özellikle MÖ 3. binin sonlarında ve 2. binin ilk çeyreğinde Anadolu-Suriye-Mezopotamya arasında parlak bir ticaret ve sanat merkezi olarak öne çıkıyor. Yazının Anadolu'ya girdiği ve aydınlanmanın başladığı yer olan Kültepe/Kaniş/Neşa'yı bu sergi ile yakından tanıma fırsatı yaratılmaktadır.

Anadolu'ya gelen Asurlu tüccarların merkez olarak seçtiği Kültepe'de bulunan yaklaşık 25 bin civarındaki çivi yazılı tablet, Asurlu veya yerli tüccarların ticari faaliyetleri, yönetim ve hukuk sistemi, sanat ve dini inançları hakkında bizlere zengin bilgiler veriyor.

Sistemli bir ticaret sayesinde kurulan ilişkiler aracılığıyla, Anadolu halkı ilk kez bu dönemde yazıyla karşılaşılıyor.

Bu çağdan sonra Anadolu insanı, Kültepe Kaniş-Karumu'ndan edindikleri deneyim ve birikimle, Anadolu'nun ilk merkezi devletini, yani Hitit Devleti'ni kurmuştur. Hitit uygarlığının oluşmasına kaynaklık eden ve MÖ 3. binyıldan itibaren Kültepe'de gelişen kültürün etkileri, Hititler ve sonraki kültürler aracılığıyla günümüze kadar ulaşıyor.

Doğu ve Batı arasında bir köprü olduğunu vurguladığımız Anadolu'nun Batı kültürlerinin oluşmasındaki katkısı ve etkisi, bu sergide yer alan eserlerle izlenebilir.

Küratörlüğü'nü Dr. Şeniz Atik'in yaptığı, sergi tasarımını Şahin Paksoy'un hazırladığı sergi, 29 Mart 2011 tarihine kadar Pazartesi günleri hariç her gün 09:00-17:00 saatleri arasında görülebilir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title