Haberler

Aspir, Zeytinyağına Rakip Oluyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin bitkisel yağı açığının kapatılıp, dışa bağımlılıktan kurtarılabilmesi amacıyla desteklediği aspir bitkisinde elde edilen sıvı yağın, zeytinyağına yakın bir kaliteye sahip olduğu belirtildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin bitkisel yağı açığının kapatılıp, dışa bağımlılıktan kurtarılabilmesi amacıyla desteklediği aspir bitkisinde elde edilen sıvı yağın, zeytinyağına yakın bir kaliteye sahip olduğu belirtildi.

Orta Anadolu Bölgesi'nde nadasa bırakılan alanların bitkisel sıvı yağı hammaddesi olan aspir ekimi yapılarak üretimle birlikte ekonomiye kazandırılmasına yönelik başlatılan çalışmalara ağırlık verildi. Bu yıl Yozgat'ta yaklaşık 50 bin dekarın üzerindeki tarım alanında ekim yapıldı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, sözleşmeli çiftçilere ait tarım alanlarında, kurumun desteği ile gerçekleştirilen ekim çalışmalarını denetledi, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Yozgat'ta bu yıl ilk kez anıza ekim çalışması başlatıldığını hatırlatan Özdemir, geçtiğimiz yıl aspir ekiminin 6 bin dekarlık alanda yapıldığını, olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl 50 bin dekarın üzerinde bir alanda aspir ekiminin yapılmasına yönelik çiftçilerle sözleşme yapıldığını bildirdi.

Aspir bitkisinin hem Yozgat için, hem de Orta Anadolu bölgesi açısından önemli olduğunun altını çizen Özdemir, Aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesi zeytinyağına yakın. Aspir yağının 9 kez kızartmada kullanılmasına rağmen yağın özelliği bozulmuyor dedi. Yozgat'ta tarım alanlarının bir yıl ekilip, ertesi yıl nadasa bırakıldığını bunun da ekonomiye ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Özdemir, Çiftçimizin nadasa bıraktığı alanlara aspir ekimi yapılmasını destekliyoruz. Böylece, nadasa bırakılan tarım alanlarımızı ekonomiye kazandırıp, çiftçimizin de gelir düzeyini artırmaktayız dedi.

NADAS ALANLARINA EKİM

Aspir bitkisinin kazık köklü olması nedeniyle toprağın derinlerinden suyunu ve nemini aldığına vurgu yapan Özdemir, Aspir ekilen alana ertesi yıl yıl hububat ekildiğinde sorun yaşanmıyor. Tarım alanlarına her yıl ekim yapılmasının sakıncası yok. Yozgat'ta tarım alanlarını sulama noktasında sıkıntı var, yağışlarda yeterli olmuyor çoğu zaman. O nedenle bu yıldan itibaren anıza ekim yapılarak, ekim giderlerini de azaltmış oluyoruz. Toprak sürülmediği için yakıttan yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlıyoruz. Anız ekim yaptığımız zaman toprak nemimiz kalıyor. Üzerinde de anız olduğu için güneş vurduğu zaman anız toprağa şemsiye görevi yapıyor, toprağın nemini burda muhafaza etmiş oluyor. Bizim ilimiz içinde bu çok önemli olduğunu düşünüyoruz dedi.

DESTEKLEME VERİLİYOR

Aspir bitkisine önemli desteklemelerin verildiğini alatan Özdemir, Mazot, gübre desteğinde dekar başına 14 lira, sözleşmeli çiftçiye 10 lira, kilo başına da 50 kuruş destek veriliyor. Yozgat'ta 2,5 Milyon nadas alanımız var. Bu alanlara aspir ektiğimizde 400 trilyon Yozgat'ımıza para girmiş oluyor. Artı arıcılık açısından aspir çok değerli bir poelene ve çok verimli bir nektara sahip. İki dekar başına bir kovan arı, aspirden beslenebilmektedir diye konuştu.

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde bu yıl ilk kez aspir bitkisi ekimi yapan çiftçilerden Necati Özer, 70 dekarda aspir bitkisi ekimi yaptıklarını, daha önce yakarak yok edilen anızla hiç uğraşmadan ekim yaparak, mazottan ciddi bir tasarruf sağladıkları gibi, toprağın özelliğinin de bozulmadığını anlattı. Özer, istedikleri sonucu almaları halinde önümüzdeki yıl daha fazla bir alana aspir ekimi yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Necati Özer Türkiye Yozgat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title