Haberler

Aso Kasım Ayı Meclis Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Almış olduğumuz ve alacağımız tedbirlerle piyasadan derhal yaklaşık olarak 10 milyar dolarlık bir döviz talebini çekebilme ihtimalimiz var. Bu kalıcı müdahale, olması gereken müdahale. Diğer müdahale tarzlarımızı da hızlı şekilde geliştiriyoruz." dedi.

Zeybekci, Ankara Sanayi Odası (ASO) kasım ayı meclis toplantısına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, ASO üyeleriyle geniş kapsamlı bir toplantı yapmak istediklerini dile getiren Zeybekci, birçok destek ve faaliyetleri anlatmada yaşadıkları sıkıntıyı bu şekilde aşabileceklerini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini anımsatan Zeybekci, "Bu ülke milli bir destan yazdı. Şu an itibarıyla tabi ki '15 Temmuz oldu bitti, sonra da toparladık her şeyimizi yola koyduk' diyemiyoruz. Ardı ardına geliyor, bütün dünyada farklı gelişmeler var. Dünyada yer yerinden oynuyor, dünya ekonomi haritaları yeniden çiziliyor." diye konuştu.

Zeybekci, 2004 yılında Denizli Sanayi Odası seçimlerine hazırlanırken belediye başkanlığına aday gösterildiğini belirterek, "Ama içimde uhde kaldı. Hala Denizli Sanayi Odası Başkanı olmak gibi içimde bir heves var. Allah nasip ederse, siyaseti bir kenara koyduktan sonra, işimizin gücümüzün başına döndükten sonra Denizli Sanayi Odası Başkanlığı hedefte hala var." ifadelerini kullandı.

Üretimin içinden, tezgahın öbür tarafından geldiğini ve sanayicinin mükellefiyetlerini çok iyi bildiğini anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Şu anda şirketlerimizde, yönetim kurulu başkanlığını bıraktığım 2004'ten beri yaklaşık bin 60 civarında çalışan arkadaşımız var. İstihdam, ay sonu geldiğinde maaş ödemek, bütün vergi, sigorta mükellefiyetlerini hiçbir gecikme olmadan yerine getirmek ne demek gayet iyi biliyorum. 1994 yılında işçilerimizin, çalışanlarımızın maaşlarını hiç aksatmadan, vergilerimizi, sigorta primlerimizi tarihi boyunca hiç aksatmadan, günü gününe ödeyerek, bunları gerektiğinde bazen eşten dosttan borç bularak mükellefiyetlerimizi yerine getirirken, 'af' denildiğinde bana ne kadar haksızlık gibi geldiğini bilenlerden biriyim."

Zeybekci, kamu tarafına geçtikten sonra da kamunun ve bürokrasinin farklı bakış açısını görebildiği için kendisini şanslı hissettiğini ifade etti.

"Tu kaka Merkez Bankası demem"

Bakan Zeybekci, döviz kurundaki gelişmelere değinirken, daha önceden de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) kura müdahale edilmemesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunduklarını anımsattı. Zeybekci, şunları kaydetti:

"Öğretildiği, tavsiye edildiği gibi Merkez Bankası olarak kur artışlarında döviz satarak oyuna girdiğinizde spekülasyon amaçlı dalga boylarını hem çıkarken hem inerken kullananların istediğini yapmış olursunuz. Yaptıkları spekülatif harekete Merkez Bankası olarak girdiğinizde 100 milyarlık rezervinizle oyuna dahil oluyorsunuz. Siz oyuna dahil olduğunuzda 2014 Ocak'ta olduğu gibi birileri derhal oyununuzu 2-3 milyar dolarlık alımlarla oynamaya başlarlar. Sonra da 28 Ocak 2014'te olduğu gibi yüzde 5-5,5 aralığındaki faiz artırımıyla maçı bitirmek zorunda kalırsınız. İstenilen de odur zaten."

TCMB'nin döviz satışıyla piyasalara müdahale etmesine karşı olduklarını vurgulayan Zeybekci, "Merkez Bankası da bugüne kadar 250 baz puanlık indirim yaptı, en son toplantısında da yaklaşık 50 veya 25 baz puanlık artışa gitti. Bu da kendi görmüş olduğu teknik ölçümlerle gerekliliktir. 250 baz puanlık indirim yaparken 'aferin Merkez Bankası seni destekliyorum, bu artışı da desteklemiyorum tu kaka Merkez Bankası.' demem. Orada faiz artışını desteklemem, ama Merkez Bankasının karar alma mantığını, mekanizmasını, kurumsal kimliğini desteklerim. Faize olan karşı duruşumuzu da sonuna kadar söylerim. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümetimizin bu konudaki tavrı son derece nettir." dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri ihalelerinde Türk lirası kullanılmasına yönelik düzenlemeyi de değerlendiren Zeybekci, "Önce devlet olarak bizim Türk lirasını kullanmamız lazım ki piyasadaki döviz talebini aşağıya doğru çekelim. Almış olduğumuz tedbirlerle, alacağımız tedbirlerle piyasadan derhal yaklaşık olarak 10 milyar dolarlık bir döviz talebini çekebilme ihtimalimiz var. Bu kalıcı müdahale, olması gereken müdahale. Diğer müdahale tarzlarımızı da hızlı şekilde geliştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Amerika Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına gideceği yönündeki söylemlerini anımsatan Zeybekci, "3 seneden beri 25 baz puanlık artış yaptı. Bu kadar gürültü patırtıya 25 baz puandan bahsediyorum. Biz hep 'yapamazlar, yapsalar da sürdürülebilir değildir.' dedik. Bunu söylerken, dün bir siyasi partinin başkanı 'ekonomiden anlamıyor' dedi. Hayatında 2 tane yumurtayı alıp, pazarda satıp da akşam eve o parayı getirdiğin oldu mu senin? Nezaketen siyasetin itibarlı olmasından yana olan birisiyim. Bu ülkenin önünde bütün sorunların çözümünde siyasetten başka hiçbir çareyi görmeyen biriyim. İllaki her şeyi siyasetle çözeceğiz." diye konuştu.

"AB'ye ihracatımızı artırdık"

Zeybekci, Türkiye'nin Avrupa Merkez Bankası kararlarından Fed'e göre daha fazla etkileneceğini belirterek, "Biz Türkiye olarak bu dönemde çaresiz bir bekleyiş içinde değiliz. Proaktif bir politika izliyoruz. Dünya ticareti aşağı doğru giderken, AB'ye ihracatımızı artırmış durumdayız." dedi.

Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusundaki görüşmelerin bütün hızıyla devam ettiğini anlatan Zeybekci, "Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi hiçbir engele takılmaksızın devam ediyor. Anlaşmanın kapsamını gıda, tarım, hizmetler, kamu alımları ve e-ticareti de içine alacak şekilde genişletiyoruz. Bu genişleme ekonomik anlamda AB ile tam olarak entegre olmak demek." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, ayrıca Avrasya Gümrük Birliği ve Rusya ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmelerini de hızlı bir şekilde yürüttüklerini, bunların AB'ye asla alternatif olmadığını kaydetti.

İran ile Tercihli Ticaret Anlaşması'nda revizyona gidildiğini de belirten Zeybekci, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman ile STA görüşmelerini de gelecek yıl sonuna kadar tamamlamak istediklerini bildirdi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Ankara Sanayi Odası Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title