Haberler

Aso Başkanı Özdebir Açıklaması

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Asgari ücretin artırılması yerine istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması gerekir" dedi.

Özdebir, düzenlediği basınla sohbet toplantısında, 7 Haziran seçimleri ve sonrası ile partilerin vaatlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Seçim sonrası koalisyon çıkacağına inanmadığını, yaşanılan tecrübelerle koalisyon hükümetlerinde kararların hızlı alınamadığını ve birtakım tavizler verildiğini anlatan Özdebir, "Her halükarda tek parti hükümetlerinde de bakanlıklar arasında ayrı imparatorluklar gibi güç çekişmeleri yaşanabiliyor ama bunlar koalisyon hükümetlerinde çok daha keskin oluyor" dedi.

Başkanlık sisteminin güzel tasarlanması halinde başarılı olabileceğini ifade eden Özdebir, bir soru üzerine, "Hükümet ile Cumhurbaşkanı arasında gerginlik olduğunu düşünmüyorum. Ama Abdullah Bey döneminde olduğunu düşünüyorum. Yürütmenin başı, devletin başı gibi iki baş var. Bu sürtüşmelere ve zaman kayıplarına neden oluyor. Daha yalın bir yönetim olması lazım. Böyle olmadığı takdirde hükümet ile saray arasında çatışma olacak" yanıtını verdi.

Anayasa'nın baştan yazılması gerektiğini ifade eden Özdebir, "Hepimiz bu ülkede yetiştik, başka ülkede insanlar nasıl yaşıyor, onu çok bilmiyoruz. O anlamda Türkiye devleti ceberut bir devlet. 2008'e kadar birtakım reformlar yaptık biraz nefes aldık. Halkına, iş adamına zulmeden ne kadar ceberut bir devlete sahip olduğumuzun farkında değiliz. Bu ceberut devlet anlayışının kalkması lazım. Vatandaşın merkeze konduğu bir yapının olması lazım" diye konuştu.

Özdebir, 7 Haziran seçiminden sonra, namuslu vatandaşlara göre Anayasa yazacak, bu iklimi değiştirecek, özgürlükleri artıracak bir hükümet kurulmasını istediklerini kaydetti.

"Merkez Türkiye Projesi için Ankara'yı önerdik"

CHP'nin Merkez Türkiye Projesi'ni değerlendirerek, benzer bir projenin eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından önerildiğini söyledi. Çağlayan'ın  2011'de Mersin ve Adana'yı içine alan bir proje önerdiğini bildiren Özdebir, projenin Bakanlar Kurulu gündemine geldiğini ancak hayata geçirilmediğini kaydetti.

Özdebir, CHP Ankara milletvekili adaylarının ASO'yu ziyaretinde söz konusu merkezin başkentte olması için öneride bulunduklarını belirtti.

Ankara'da Kızılcahamam'dan Sincan'a kadar geçen Ovaçayı deresinin önüne bir bent yapılmasıyla oldukça uzun bir kıyı şeridi oluşturulabileceğini belirten Özdebir, bunun etrafında Ar-Ge merkezlerinin, konut alanlarının, alışveriş merkezlerinin kurulabileceğini söylediklerini ancak CHP'lilerin sıcak bakmadığını söyledi.

Asgari ücret tartışması

Muhalefetin asgari ücret konusundaki vaatleri hatırlatılarak, bin 500 liraya çıkarılmasının işverenleri yıpratıp yıpratmayacağının sorulması üzerine Özdebir, asgari ücretin sadece işçinin gelirini düzenleyen bir ücret olmadığını, aynı zamanda birçok konuda ölçü birimi olarak kullanıldığını söyledi. 100 liralık bir ücrette işverenin cebinden Amerika'da 116 lira, Avrupa ortalamasında 135 lira, Almanya'da 150 lira, Türkiye'de ise 184 lira çıktığını belirten Özdebir, "Bizim üyelerimiz arasında yaptığımız bir araştırmada işverenin cebinden çıkan bu tutar sendikasız yerlerde 200 lira, sendikalı kurumlarda ise 206 liraya ulaşıyor. Bu nedenle asgari ücretin artırılması yerine istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması gerekir." dedi.

- "Türkiye'de eğitim değil öğretim var"

Eğitim sisteminin yenilenmesi gerektiğini belirten Özdebir, "Türkiye'de eğitim değil öğretim var" diye konuştu.

Özdebir, mesleki eğitimin hizmet sektörleri kısmında sorun olmadığını ancak imalat sanayini ilgilendiren dallarda sıkıntı olduğunu kaydetti.

İki tip insana ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Özdebir, "Temel bilimleri iyi bilen, mesleki yetenekleri de olan insanlara ihtiyaç var. İcat çıkartacak insanların sayısı az" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title