Haberler

Aso Başkanı Özdebir Açıklaması

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, sanayide en temel sorunlardan birinin kariyer basamaklarının son derece azlığı olduğunu söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, sanayide en temel sorunlardan birinin kariyer basamaklarının son derece azlığı olduğunu söyledi.

ASO ile İŞKUR'un ortaklaşa düzenlediği "İŞKUR Destekleri Bilgilendirme, İş ve Meslek Danışmanları ile Sanayicilerin Buluşması" toplantısı ASO 1. OSB Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Toplantıda konuşan Özdebir, Türkiye'nin sorunlarından bir tanesinin işsizlik olduğunu belirterek, işsizlik oranının yüksek olmasına rağmen işletmelerin halen ara ve nitelikli eleman ihtiyacının devam ettiğini vurguladı.

Hizmet sektöründeki memnuniyetin sanayi sektöründen daha fazla olduğunu ve söz konusu durumun irdelenmesi gerektiğini ifade eden Özdebir, "Sektörümüzdeki en temel sorunlardan biri kariyer basamaklarımızın son derece az olmasıdır. Meslek lisesinden mezun olan bir kişi önce çırak oluyor ama en fazla usta başı oluyor. Daha fazla bir unvanımız yok. Yani biz istihdam edeceğimiz çocuklara diyoruz ki; işçi olarak başlayıp işçi olarak kalacaksın" diye konuştu.

-İşverenlere prim desteği-

İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ da, 6111 sayılı yasa ile işverenlere yönelik bir çok dalda yeni teşvik yada prim desteği getirildiğini söyledi. Söz konusu desteklerden birinin yeni işçi alımlarında sağlanan sigorta primi desteği olduğunu ifade eden Altuğ, kısa çalışma ödeneği, engelli ve eski hükümlü çalıştırma konusunda da yasal düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Altuğ, yeni işçi alımlarında verilen prim desteklerinin 31 Aralık 2015 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren özel sektör işverenlerce işe alınan ve fiilen çalıştırılanların, son altı ay içerisinde çalışmamış olması, yeni işçi alınması için iş yerinde bizatihi çalışan işçilerin çıkarılmaması gibi şartların sağlanması halinde verildiğine dikkati çekti.

Yeni işe alınan işçiler için belirlenen şartların sağlanması halinde 6 aydan 54 aya kadar prim desteklerinden yararlanılabileceğini anlatan Altuğ, "18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlar, şayet mesleki yeterlilik belgesine sahip ise bu durumda 48 ay teşvikten yararlanacak. Ancak bu kişiler İŞKUR'a kayıtlılar arasında ise 48 aya ilaveten 6 ay daha ilaveyle toplam 54 ay teşvikten yararlanacaktır" ifadesini kullandı.

Altuğ, İşbaşı staj eğitimi kapsamında en az iki işçi çalıştıran iş yerine İŞKUR olarak üçüncü işçiyi verdiklerini belirterek, söz konusu üçüncü elemanın 6 ay boyunca sigortasının İŞKUR'dan sağlandığını ve işçiye günlük 25 lira harçlık verdiklerini kaydetti. İş başı eğitime katılacak kişilerin belirli şartları taşıması gerektiğini anlatan Altuğ, eğitime katılacak kişinin iş verenin birinci dereceden kan hısmı olmaması gerektiğini ifade etti.

Altuğ, 2010 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesinin uygulama protokolünün imzalandığını söyledi. Söz konusu proje ile Sanayi Hizmet ve Tarım sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların talepleri doğrultusunda mesleki eğitim kursu düzenlendiğini belirten Altuğ, kurs sonunda talep eden firmalarda staj yapılarak eleman temin edildiğini kaydetti.

Muhabir: Necip Fazıl Çelik

Yayıncı: Abdullah Kıratlı - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title