Haberler

Aslıyüce, Alperen Sarı Saltuk'u Anlattı

Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslıyüce, bu haftaki vakıf toplantısında alperen Sarı Saltuk’u anlattı.

Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslıyüce, bu haftaki vakıf toplantısında alperen Sarı Saltuk'u anlattı.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde yer alan, "San Saltuk Baba, Pravadi yakınında vefat ettiğinde, eski vasiyeti üzerine cenazesi, yedi adet tabuta konarak, her biri bir tarafa götürüldüğünü anlatan Aslıyüce, "San Saltuk'un şuan on üç yerde makamı (türbesi) bulunmaktadır. Bu olay, Sarı Saltuk'un Türk ruhunda bıraktığı sevginin açık bir tezahürüdür. Milletçe sahiplenen bir alperenin birden fazla makamı arasında hangisinin gerçek olduğu sorusunu sormak da bu sahiplenişe karşı çıkmak demek değil midir?" dedi.

Sarı Saltuk'u anlatan Aslıyüce, konuşmasında Sarı Saltuk hakkında yazılan bir beyti de hatırlattı.

"Geldikti bir zaman, San Saltuk'la Asya'dan

Bir bir diyar-ı Rum'a dağıldık Sakarya'dan."

Rumeli'nin Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük emeği geçen Sarı Saltuk Gazinin ölümünden sonra bedeninin bulunduğu yerin bilinmemesi için vasiyeti üzerine oğulları ve müridleri yedi tabut yaparak, tabutları Babaeski, Babadağı, Kaliakra (Varna dolaylarında), Buzev (Romanya), Danzing, Lipka ve Niğde'nin Bor ilçelerine defneder. (Sekizinci makam İznik'te). Çeşitli yerlerde mezar ve makamının bulunması, Sarı Saltuk'un Yunus Emre gibi çok geniş çevrelerce benimsenmiş olduğunu bize gösterir. Çünkü Türk Milleti, gönlünü fetheden evlatlarını, bir mezar içine gömmeyi reva görmez. Onu, kendi gönlünde daima görmek ister. O, Ahmed Yesevi'nin kuşattığı tahta kılıcıyla ülkeler fetheden bir kahramandır. Din naşiri, büyük bir Alp-Erendir." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erdoğan Aslıyüce Evliya Çelebi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title