Haberler

Askeri Kanunlarda Değişiklik

Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki suçlardan yapılan yargılama neticesinde haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen uzman erbaş ve uzman jandarmanın sözleşmeleri feshedilecek; bu suçlardan ceza alanlar Harp Akademisine de giremeyecek; öğrenci olanlar ise akademi eğitiminden çıkarılacak.

Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması ve bazı askeri kanunlarda değişiklik yapan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Milli Savunma Bakanlığı ile Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına bağlı Kurumlarda Döner Sermaye Teşkili ve İşletilmesine İlişkin Kanun'un birinci maddesi, "Bu  Kanun,   Milli   Savunma   Bakanlığı   ve  Kuvvet   Komutanlıkları bünyesindeki  kurumların  atıl kapasiteleri  ile asker  hastanelerindeki  kapasitenin  ülke ekonomisi   yararına  değerlendirilmesi   amacıyla   gerekli   yerde  ve  sayıda   döner  sermaye işletmesi kurulması, görevleri, idari ve mali işlemlerine dair esas ve usulleri düzenler" şeklinde değiştiriliyor.

Asker hastaneleri için döner sermaye tahsisi ve sermayenin artırıp eksiltilmesi gibi konularda teklifte bulunma yetkisi Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı'na veriliyor.

Demirbaşların   bağlı   olunan   kurum   ile   birlikte kullanılması sebebiyle ayrılacak amortismandan işletmece yüklenilecek kısmın tespit edilememesi  durumunda, yıllık  satış  tutarının  yüzde 2'si ilgili saymanlığa yatırılacak.

GATA ve bağlı hastaneler ile diğer kamu hastanelerinde olmayan bina giderlerine katılım payı uygulamasından asker hastaneleri de muaf tutulacak.

-Uzman erbaşların izni

Uzman erbaşların barışta her yıl 30 gün yıllık planlı izin alma hakları olacak. Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere 15 güne kadar yıllık mazeret izni verilebilecek.

Yakınları uzun süreli önemli bir hastalığa tutulan uzman erbaşlara verilen 3 aylık izin, istekleri halinde bir katına kadar uzatılabilecek. Görev ve hizmet ihtiyacının gerektirdiği durumlarda uzman erbaşların izinden geriye çağrılabilecek.

Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki suçlardan yapılan yargılama neticesinde haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen uzman erbaş ve uzman jandarmanın sözleşmeleri feshedilecek; bu suçlardan ceza alanlar Harp Akademisine de giremeyecek; öğrenci olanlar ise akademi eğitiminden çıkarılacak.

Subay ve astsubaylarda olduğu gibi uzman erbaşların istek üzerine emeklilik, adi malullük dahil malullük veya  vazife malullüğü işlemlerinde Milli Savunma ve İçişleri Bakanları, yetkilerini devredebilecek.

Uzman erbaşların Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dışındaki devlet hizmetlerinde görevlendirilmeleri, TSK Personel Kanunu çerçevesinde yapılacak.

-NATO POL yeniden yapılandırılıyor

Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın atıl  kapasitesi ülke  ekonomisi yararına değerlendirilecek. Başkanlığın görevleri arasına depolama ve iletim faaliyetleri de ekleniyor.

Başkanlığın Yönetim Kurulu, en  az   biri  Genelkurmay   Başkanlığı'ndan   olmak   üzere  Milli Savunma Bakanı tarafından üç yıllık süre için belirlenecek, beş üyeden oluşacak. Bakan, üyelerden birini Yönetim Kurulu Başkanı seçecek. Başkan  ve  başkan yardımcıları Bakan  tarafından, teftiş  kurulu başkanı, hukuk müşaviri, daire başkanları, bölge ve işletme müdürleri başkanın teklifi üzerine yönetim kurulu tarafından, diğer personel ise başkan tarafından atanacak.

Depolama ve iletim faaliyetleri çerçevesinde Başkanlığa gümrük  antreposu işletme yetkisi veriliyor. Başkan yardımcısı sayısı ikiye indiriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın depolama ve iletim faaliyetlerine lisans verilmesine ilişkin usul,  esas ve muafiyetler  Enerji  Piyasası  Düzenleme  Kurumu  tarafından belirlenecek.

Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın faaliyetlerinin depolama ve iletim faaliyetlerine konu edilmesi halinde, verilecek lisanslarda sermaye şirketi olma şartı aranmayacak.

-Sözleşmeler uzatılacak

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık, yan dal; tıpta, diş hekimliğinde veya eczacılıkta doktora eğitimini tamamlayan sözleşmeli subayların sözleşme süreleri, bu eğitimlerde geçen sürelerin yarısı kadar uzatılacak.

Türk  Silahlı  Kuvvetleri  Besleme Kanunu'nda yapılan değişiklikle,  zorunlu  nedenlerle   içme   suyu  gereksinimi   olduğunda,  Kuvvet Komutanı, Jandarma  Genel  Komutanı,  Sahil  Güvenlik  Komutanının  veya yetkilendirecekleri  makamın onayı ile zorunluluğun  devamı süresince ve bedeli dikkate alınmadan, bir kişi için günlük üç litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilebilecek.

Meskun mahal dışında  konuşlanan  ve coğrafi  şartlar, iklim koşulları veya güvenlik tedbirleri gibi zorunlu nedenlerle 24 saatten daha uzun süre birliğinden ayrılamayan  personelin düzenli ve dengeli  beslenme ihtiyacı, tayın bedelinden kesinti yapılmadan karşılanacak.

Son olarak verilen de dahil olmak üzere, kararın kesinleştiği tarihten itibaren geriye doğru son bir yıl içinde  toplamda 30 gün  ve daha  fazla  oda  hapsi  veya hizmet yerini terk etmeme cezasına mahkum olma veya en son aldığı disiplin cezasından  geriye doğru son bir yıl içinde en az iki disiplin   amirinden   toplam 8  defa  veya  daha  fazla  disiplin cezası alan erbaş ve erlerin sözleşmesi feshedilecek.

Sözleşmeli  erbaş ve erlerin barışta her yıl 30 gün yıllık planlı izin hakkı olacak. 15 günlük mazeret izni dışında sözleşmeli erbaş ve erlere; ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerinin ölümü halinde 10 gün; olağanüstü   bir  mazeret  dolayısıyla   bir  yıl içerisinde 30 güne kadar mazeret  izni verilebilecek. Verilen mazeret izinleri  yıllık izne mahsup edilmeyecek. Görev ve hizmet ihtiyacının  gerektirdiği durumlarda  asgari tugay ve eşidi komutan  veya amirin onayıyla personel izinden geriye çağrılabilecek.

Sözleşmeli  erbaş ve erlerin adi malullük dahil malullük veya vazife  malullüğüne  bağlı  emeklilik  işlemlerindeki  Milli  Savunma  ve  İçişleri  Bakanları, onay yetkisini devredebilecek.

-Disiplin hükümlerinde değişiklik

Üst disiplin amirleri, fiilen sicil verme şartı aranmaksızın ceza verebilecek.

Bir aydan fazla süreli  kurs ile bir aydan  fazla  üç aydan  az süreli geçici görevlendirme durumlarında  ceza verme yetkisi, personelin görevlendirildiği birlikteki amire tanınıyor.

Kuvvet komutanlıklarında teşkil edilecek yüksek disiplin kurulunda üye olarak Sicil Kıdem Şube Müdürü ve Yönetim Şube Müdürü yer alacak; Genelkurmay Başkanlığında teşkil edilecek Yüksek  Disiplin  Kurulu  üyeleri arasına Sahil Güvenlik Komutanı da ekleniyor.

Niteliği ve ağırlık derecesine göre izinsizlik cezasını gerektiren bazı disiplinsizlikler, disiplin  amiri  yerine  öğrenci  disiplin kurulları tarafından verilecek.

Disiplin kurulu işlemlerinin hızlandırılması  ve basitleştirilmesi amacıyla, teşkilatında disiplin kurulu kurulan komutan veya askeri kurum amirine, disiplin kurulu tahkikatı işlemlerine ilişkin bazı yetkilerini askeri hakim sınıfından olan disiplin subayına devredebilecek.

Savunma için verilen süre 3-10 işgününden, ayırmayı gerektiren disiplinsizliklerde 3-5 işgününe, diğer disiplinsizliklerde ise 2-5 işgününe indiriliyor.

Verilen cezaya itiraz süresi 3 işgününden 2 işgününe, üst disiplin amirinin itirazı inceleme süresi 5 işgününden 3 işgününe indiriliyor.

TSK Disiplin Kanunu'na göre, gemilerde verilen cezalar ve hukuki yollarla ilgili süreler, geminin  bağlı  bulunduğu  üsse, limana  dönmesiyle başlayacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri kullanan veya bulunduran, kullanılması maksadıyla başkalarına veren, kullanımını kolaylaştırmak için donanım veya malzeme sağlayan veya kullanılmasını özendiren erbaş ve erlere disiplin kurulları tarafından 10 günden az olmamak üzere 20 güne kadar hizmetten men cezasının verilecek.

Bu maddelerin kullanımının aynı zamanda suç teşkil etmesi nedeniyle, kullanımın tıbbi olarak tespitine yönelik raporun, disiplin soruşturması sırasında aynı konuda adli soruşturma yürüten yetkili savcılıktan istenerek disiplin kurulu dosyasına eklenecek.

Erbaş ve erlerin 100 grama kadar ağırlıktaki gönderilerinin özel hizmet ücretleri hariç, posta ücretinden muaf tutulacak.

12 Mart 1971 tarihinden, kanunun yayımı tarihine kadar, yargı denetimine kapalı idari işlemler veya Yüksek Askeri Şura kararları ile TSK'dan ilişiği kesilenler de Emekli Sandığı Kanunu kapsamında 100 liralık ek ödemeden yararlanabilecekler.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

Milli Savunma Bakanlığı Tsk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title