Haberler

Diyarbakır'daki 'Kobani Günü' Yürüyüşünde Korkulan Olmadı

Güncelleme:

'1 Kasım Kobani Günü' dolayısıyla düzenlenen kritik yürüyüş saat 12.30'da başladı. 1,5 saat süren yürüyüş olaysız şekilde sonlandı.

Diyarbakır'da, 'İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' adı altında Kobani'ye destek vermek için düzenlenen yürüyüş saat 12.30 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi'ndek Koşuyolu Parkı'ndan başladı. Yürüyüşe 20 bine yakın kişi katıldı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş saat 14:00'da olaysız sona erdi. Yürüyüşe katılanlar dağılıyor.

İlgili Haberler

PARTİLİLER, TAŞKINLIĞIN ÖNÜNE GEÇTİ

Polisin geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş güzergahında olası bir taşkınlığı önlemek için partililer de görevlendirildi. Partili görevliler, kalabalığın önüne geçmeye çalışan bazı grupları engelleyerek, olası bir taşkınlığın önüne geçti.

ASKER SOKAĞA İNDİ

Kobani'ye destek yürüyüşü sebebiyle şehrin önemli noktalarında güvenlik önlemleri alındı. Polisin yanı sıra askeri birlikler de krtitik noktalarda mevzilendi. Zırhlı askeri araçlar valilik ve adliye binası önünde, polis araçları ise Seyrantepe Kavşağı, Bağlar Emek Caddesi, Melik Ahmet ve AK Parti il binası önüne tedbir aldı.

GÜZERGAH DEĞİŞTİ

Daha önce Koşuyolu Parkı'ndan Sur İlçesi'ndeki Dağkapı Meydanı'na düzenleneceği yürüyüşün güzergahı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve valilikle yapılan görüşmeler sonunda Koşuparkı'ndan yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki İstasyon Meydanı'na gerçekleştirildi.

DBP'Lİ GÖREVLİLER EL ELE TUTUŞARAK GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI

Yürüyüş sırasında kollarında 'görevli' yazılı bantlar bulunan DBP'li görevliler el ele tutuşarak, güvenlik önlemi adı. Polis ekipleri de yürüyüşe katılanların belirlenen güzergah dışına çıkmamaları için cadde ve sokak başlarında TOMA ve zırhlı araçlarla önlem aldı. Bir polis helikopteri de kent üzerinde uçuşlar gerçekleştirdi.

Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı yürüyüşe katılan sık sık IŞİD aleyhine sloganlar attı. Yürüyüş, İstasyon Meydanı'nda sona erdi.

"KOBANİ'Yİ KATLİAMLARLA TANIMAK İSTEMİYORUZ"

Burada parti otobüsünden gruba seslenen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, bugün Diyarbakır'ın Kobani olduğunu belirterek, "Kürtler yüz yıllık bir yanlışlığı bedel ödeye ödeye adım adım düzeltiyorlar. Biz Mahabat'ı Kadı Muhammed, Halepçe'yi oradaki kimyasal silahlarla katledilen halkımızla, Lice, Dersim, Roboski'yi katliamlarla tanıdık. Biz bugün Şengal ve Kobani'yi de katliamlarla tanımak istemiyoruz" dedi.

Bundan üç yıl önce Sincar ve Kobani'nin nerede olduğunu birçok insanın bilmediğini, ancak bugün Sincar ve Kobani'yi bütün dünyanın tanıdığını vurgulayan Anlı, "Biz bir kez daha Diyarbakır'dan Kobani'ye direnen halkımıza ve onlara destek verenlere yürek dolusu selamlarımızı gönderiyoruz. ve buradan bu ülkeyi yönetenlere bir kez daha çağrıda bulunmak istiyoruz. Bu yanlış politikadan vazgeçerek, Kobani'de halkın kurmaya çalıştığı birlikte yaşam mücadelesine engel olmayın. Bu Türkiye'deki çözüm süreci içinde son derece kritiktir" diye konuştu.

"YPG, YPJ ve PEŞMERGEYİ SELAMLIYORUZ"

Daha sonra konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise Kobani direnişinin 48'inci günü olduğuna dikkat çekerek, "Tam 48 gündür Kobani'ye insanlıktan nasibini almamış, sadece Kürt halkının değil, insanlığın düşmanı olan IŞİD çeteleri alçakça saldırıyor. Ama 48 günden beri bu alçakça saldırılara karşı YPG ve YPJ tarihsel bir direniş sergiledi. Buradan hep birlikte YPG ve YPJ'yi selamlıyoruz. Dün akşam saatlerinde Kobani'deki direnişe destek vermek üzere gelen Peşmergeyi selamlıyoruz. Kürt halkını ve Kobani'nin özgürleşme mücadelesinde görev alan herkesi selamlıyoruz" şeklinde konuştu.

"KOBANİ'DE YAŞANAN ONUR MÜCADELESİDİR"

Kobani'nin yıllar önce Vietnam'da olduğu gibi direnme savaşı sürdürdüğünü aktaran Aydoğan, şunları kaydetti:

"Kobani'deki insanlık dışı çetelere karşı sergilenen direnişi bütün dünya halkları ve bütün insanlık izledi ve gördü. Bu nedenle 1 Kasım 2014'ü Dünya Kobani ile Dayanışma Günü ilan etti. Bugün dünyanın dört bir tarafında Kobani direnişe ses vermek için, onlarla dayanışma içerisinde olabilmek için alanlara ve meydanlara çıkan bütün dünyadaki demokratik insanlığı da selamlıyoruz. Bunun anlamı çok büyük ve çok değerlidir. Çünkü dünya insanlığı Kobani'de çetelerin saldırısının sadece bir şehri ele geçirmek olmadığını anladı. Eğer bugün Kobani'ye çeteler saldırıyorsa Kobani'yi ele geçirmek için saldırmıyor. Kobani'deki çok kimlikli çok kültürlü ve çok inançlı modele saldırıyor. Kobani'deki insanlık onuru adına sürdürülen mücadeleye saldırıyor. Bugün IŞİD çeteleri Kobani'deki kadın özgürlüğüne saldırıyor. O nedenle dünya insanlığı da şunu biliyor. Bugün Kobani'de sergilenen Kobani'de yaşanan bir onur mücadelesidir. Bir özgürlük mücadelesidir. O nedenle bütün dünya insanlığı Kobani'nin ve burada direnen YPG ile YPJ'nin yanındadır. Şimdi o nedenle biz diyoruz ki illa da Kobani illa da Kobani. Kobani özgürleşecek başta yolu yok."

Grup, konuşmaların ardından dağılırken, polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı

YÜRÜYÜŞ ÖNCESİ 28 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bugün yapılan yürüyüş öncesi Diyarbakır'da polisin düzenlediği operasyonlarda, şüphe üzerine 28 kişi gözaltına alındı. Jandarmaya ait Kirpi ve Kobra araçlarıyla panzerler valiliğin önüne gitti. Bir süre birada duran araçlar, daha sonra valilik bahçesine alındı. Askerî araçlar ve Jandarma Özel Harekat timleri, ayrıca Seyrantepe ve Tesisler kavşağına yerleşti.

BASIN AÇIKLAMASI SONRASI KÜÇÜK ÇAPTA OLAYLAR ÇIKTI

Açıklamanın ardından dağılan kalabalıktan çıkan bir grup, Bağlar ilçesinde bulunan Fatih Caddesi'nde polise taş attı. Polis, grubu biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttı. Polis ekiplerinin müdahalesi sonrası göstericiler ara sokaklara kaçarken, kentin bazı noktalarında küçük çapta olaylar devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Melik Ahmet Yenişehir Koşuyolu Kobani Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (265)

kürdüzde türküzde:

KÜRDÜZ AMA TÜRKÜZ DEÇATLAYIN. . . DİNSİZ PK: sen utan biz türkiyeliz kürdüz ama bu ülkenin ekmegini yiyoruz kalleş olan sizsinz biz türklerden türkiyedende memnunz dinsiz ataisler kürdüz ama türküzde çatlayın

87
15
yanıtYanıtla
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE:

yüzüne maske bağlayıp sokağa çıkanı vurun. şerefsiz köpeklere acımayın. Bunların insanlıkla alakaları yok. Hayvandan farksızlar.

75
17
yanıtYanıtla
cerkez:

pkk die kafayi cikarani vurun

72
18
yanıtYanıtla
cevap:

senin gibi agzini acaninda. . .

yanıt0
yanıt0
KOMUTAN!!!:

emrin olur komutanım. . ama sonra suriyeden beter olmazmıyız???

yanıt0
yanıt0
colemerg:

biji kobane

28
58
yanıtYanıtla
Baba007:

Yeter artık milletin sabrı kalmadı. PKK lı ları gebertmediğiniz için olan Kürt kardeşlerimize oluyor. Bütün Kürtler PKK lı değil. Bu yüzden kardeşlerimizle aramıza giren PKK yı Allah aşkına gebertin.

59
5
yanıtYanıtla
rauf:

bugun sydney''de polis esliginde yine yuruduler bu 20''nci yuruyusleridir kobani icin resmen biktik be yemin ediyorum bunlari gordukce hayatan tiskiniyorum

53
10
yanıtYanıtla
vanlı65:

kurban olduğum allahım bile izin vermiyor dışarı cıkmalarına kar yağmur ne ararsan var geberin pis pkk liler

41
21
yanıtYanıtla
İRONİ:

eylemde polisi taşla molotof at ama bi olay oldumu ilk polisi çağır yardım iste işte bu iki yüzlülüktür nankörlüktür. .

47
14
yanıtYanıtla
Tüm 265 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title