Haberler

Asırlık Gelenek, Boğa Güreşleri

Güncelleme:

Artvin'de 200 yıllık geçmişe sahip boğa güreşleri, kentin tanıtımına önemli katkı sağlıyor.

Artvin'de yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip boğa güreşlerini yaşatmak amacıyla bu yıl Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali'nin 34'üncüsü düzenleniyor.

Türkiye'nin en sarp ve engebeli arazi yapısına sahip illerinden Artvin'de yöre halkı, havaların ısınmasının ardından yaylalara göç ediyor. Boğaların sarp arazide güreşip uçurumdan yuvarlanmaması için yaylaya çıkılan ilk gün, düz alanda boğalar güreştirilip ardından barıştırılarak baş boğa belirleniyor. Yaklaşık iki asırdır süren gelenek, günümüzde adeta sosyal etkinlik haline dönüştü.

Geleneğin yaşatılması ve boğa güreşleri sayesinde yöre kültürünün tanıtımına katkı sağlanması amacıyla 34 yıldır kentte boğa güreşleri "Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali" adı altında organize ediliyor.

Bu yıl festival etkinlikleri kapsamında Kafkasör Yaylası'nda hafta sonu gerçekleştirilecek güreşlerde, Artvin ve ilçelerindeki 80 boğa yarışacak. 6 kategoride gerçekleştirilecek güreşlerde, baş boğanın sahibine 11 bin lira ödül verilecek.

"Boğa güreşlerini 20 bin kişinin izleyeceğini tahmin ediyoruz"

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki asırlık geleneğin kentin en önemli festivali haline dönüştüğünü söyledi.

Boğa güreşlerinin yapıldığı Kafkasör'ün Artvin'in adeta markası olduğunu belirten Kocatepe, "Bugün ve yarın yapılacak karakucak güreşlerini 5 bin, boğa güreşlerini ise 20 bin kişinin izleyeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Kocatepe, bu yıl festival için daha profesyonel çalışma yürüttüklerini vurgulayarak, "Bin 500 kişilik tribün oluşturduk. Çadırlarımızı profesyonelce hazırladık" diye konuştu.

Boğaların güreştirilerek baş boğa seçilmesinin zamanla insanların eğlencesi haline geldiğini anlatan Kocatepe, şunları kaydetti:

"Boğa güreşleri ile Artvin insanının doğayla mücadelesini, tarım toplumunun eğlencesini ve yaşam tarzını anlatıyoruz. Festivalle Artvin'de adeta doğa kongresi yapıyoruz. Her şehrin bir değeri var. Artvin'in değeri olan Kafkasör ise bundan sonra ülkemizde hatta dünyada marka olacaktır. Bu anlamda elimizden geleni yapıyoruz."

Kocatepe, Kafkasör'de boğa güreşlerinin yapıldığı arenanın 81 dönüm özel mülk olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Alanı satın alamaya çalışıyoruz. Kore'de gördüğümüz örnekten yola çıkarak, yaklaşık 5 bin kişilik çok amaçlı kullanabilecek arena anfitiyatro oluşturmayı düşünüyoruz. Kafkasör'ü kongre merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Hep söylüyorum, Kafkasör sahip olduğu doğal özellikler bakımından Davos'tan çok daha güzel. Dolayısıyla bu özellikleriyle kongre merkezi olabilir." - Artvin

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Kocatepe Türkiye Artvin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title