Haberler

Asırlık Çınar" Rüyasında Bile Öğrencilerini Görüyor

MURAT BİLEN - Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan 101 yaşındaki emekli öğretmen Mukime Furatoğlu, yetiştirdiği binlerce öğrencinin anısını hafızasında saklıyor.

CİHAN OKUR - MURAT BİLEN - Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşayan 101 yaşındaki emekli öğretmen Mukime Furatoğlu, yetiştirdiği binlerce öğrencinin anısını hafızasında saklıyor.

Furatoğlu, günlerini öğrencilerinin fotoğraflarına bakarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak ve eski günlerini yad ederek geçiriyor.

Konuşmakta güçlük çekmesine rağmen Merzifon'da ağabeyinin eşiyle yaşadığı evde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Furatoğlu, 1914 yılında Rize'de dünyaya geldiğini belirtti.

Subay olan babasını henüz 6 aylıkken 1. Dünya Savaşı sırasında kaybettiğini anlatan Furatoğlu, çocuk yaşlarda öğretmen olmaya karar verdiğini söyledi.

Çocukluğunda 5 yaşına kadar yaşadığı Erzurum'dan annesinin Merzifonlu bir kişiyle evlenmesi üzerine ilçeye geldiğini dile getiren Furatoğlu, Erzurum Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra mesleğe 1935 yılında yine bu şehirde başladığını belirtti.

Erzurum ve İstanbul'da görev yaptıktan sonra 1971 yılında emekli olduğunu ifade eden Furatoğlu, 101 yaşına gelmesine rağmen görev yaptığı okullara ve öğrencilerine özleminin hiç tükenmediğini söyledi.

Furatoğlu, "Bu yaşlı zamanlarımda günlerimi öğrencilerimi ve öğretmenlik yaptığım yılları düşünerek geçiriyorum, öğrencilerimin hayalleriyle yaşıyorum. Öğrencilerimi rüyamda görüyorum, onları çok özlüyorum" dedi.

"Yeniden dünyaya gelsem yine öğretmen olurdum"

Mesleğine sevgisini "Yeniden dünyaya gelsem yine öğretmen olurdum" sözleriyle dile getiren Furatoğlu, duygularını şu ifadelerle aktardı:

"Öğretmenlik yıllarımda öğrencilerimin içine vatan, millet ve Atatürk sevgisini işlemeye çalışırdım. İlkokul öğrencileri çok temiz, samimi ve candan oluyorlar. Henüz o yaşlarda kirlenmemiş oluyor çocuklar, onlara ne yaparsanız yapın sizi çok seviyor ve size çok saygı duyuyorlar. Genç öğretmenlerimiz öğrencilerine rutin derslerinden ziyade vatan ve millet sevgisini öğretsin ve bu ülkenin ne zorluklarla kurulduğunu anlatsın."

"Bir öğretmenin mesai kavramının olmaması gerektiğini" vurgulayarak genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulunan Furatoğlu, "Öğretmenlerin mesai saatiyle kendini bağlaması doğru değil. Biz çalışırken ilk önceliğimiz karşımızdakine bir şeyler öğretmek oluyordu. Biz cumartesi günleri de çalışırdık, vatandaşlara okuma yazma kursları açardık ve bunun karşılığında ücret almazdık. Bu iş gönül işi" ifadelerini kullandı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, hayatında çok önemli bir yeri olduğu belirten Furatoğlu, Atatürk'ün kurduğu kurumlara büyük önem verdiğini, Anadolu Ajansına röportaj vermesindeki en büyük etkenin de bu olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Merzifon Erzurum Amasya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title