Haberler

Asırlık Çınar Ağacının Tescillenmesi İsteniyor

Güncelleme:

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaz aylarında dinlenme alanı olarak kullanılan bir bahçedeki asırlık çınar ağacının koruma altına alınarak tescillenmesi isteniyor.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Hamambaşı Göze'de Gözbaşı ailesine ait yaz aylarında dinlenme alanı olarak kullanılan bahçedeki asırlık çınar ağacının koruma altına alınarak tescillenmesi isteniyor.

Her yıl kaplıca turizmi kapsamında binlerce bölge insanının Hamambaşına geldiğini, bu kişilerin özellikle akşam saatlerinde göze diye bilinen mesire yerine yürüyüş yaptıklarını, bir kısmının da buradaki park alanlarında dinlenip, piknik yaptıklarını bildiren vatandaşlar, bu nedenle dinlenme alanınki bahçelerde yer alan ağaçların mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Tescil yapılmalı

Gözenin bendinin önündeki bahçede yer alan 5 dallı ulu çınar ağacının en az 400–500 yıllık ağaç olduğunun tahmin edildiğini belirten vatandaşlar, ağacın kaç asırlık bir ağaç olduğunun, Tabiat Varlıklarını Koruma ve Anıtlar Yüksek Kuruluna yapılacak başvuru sonucu gelecek teknik ekipleri belirleneceğini belirten vatandaşlar, şöyle konuştu;


Turizme katkı sağlayacak


"Tarihe tanıklık eden en az 2-3 asırlık anıt çınar, heybetli görüntüsüyle ilgi çekiyor. Asil ağaç olarak halk arasında bilinen anıt çınarın yüksekliği, gövde çevresi ve kapladığı alan uzmanlarca belirlenerek, kayıt altına alınmalı. Böylece asırlık çınarın koruma altına alınması ve tescillenmesi daha kısa sürede gerçekleşecektir. Böyle turizm bölgesi olan ilçemiz, yeni bir turizm materyaline daha kavuşmuş olacaktır, daha fazla ilgi çekecektir. Bursa'da Uludağ'a çıkanlar, mutlaka yol üzerindeki Ulu çınarı da görmeden geçmiyor. İlçeye gelenler Göze'yi zaten biliyor. Ulu çınar ağacının tescillenmesi ile gözenin popülerliği daha da artacak, belki de bu bölgede de turizme yönelik yatırımlar bu bölgeye de gelecektir. Tabi ekolojik konum korunarak. Çınarın hiç zaman geçirilmeden tescilinin yapılması konusunda herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi ilçe yararına olacaktır."

Kaynak: Temsilci / Kültür Sanat

Diyarbakır Yerel Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title