Haberler

Asırlardır At ve Katıra Yan Biniyorlar

YUNUS OZAN SÖYLER - İSMAİL ERSAN - Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy sakinleri, asırlardır at ve katırlara yan biniyor. Eşeğe ters binmesiyle tanınan Türk mizah kahramanı Nasreddin Hoca'yı çağrıştıran köylüler, yüzyıllardır sürdürdükleri bu geleneğin sebebini "atın rahat yürümesine olanak sağlamak, tökezlediğinde kolayca atlamak" olarak açıklıyor.

Şenköy Muhtarı Mehmet Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata yan binme geleneğinin köy kurulduğundan beri, yüzyıllardır devam ettiğini söyledi.

Uçar, atlara yan binmenin daha rahat olduğunu ifade ederek, "Attan düşmemek için atın da rahat yürümesi için at düşeceği zaman rahat atlamak için ve bacaklarda ağrılar olmaması için köyümüzde ata yan binilir. Çoğu zaman at tökezlediğinde üzerinde bulunan kişi hemen atlayarak küçük sıyrıklarla bu anı atlatır." diye konuştu.

Bu geleneğin, Yalova dışından gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandığını dile getiren Uçar, şöyle devam etti:

"Tatile giderken köyümüzden geçenler, ata yan binenlere denk geldiklerinde inip cep telefonlarıyla fotoğraf çekiyorlar. 'Ata neden yan biniliyor' diye onları da merak salıyor. Bu gelenek de zamanla kayboluyor çünkü 20 sene önce köyümüzde 100-150 at vardı, şimdi ise 5-6 tane kaldı. At olduğu müddetçe de bu gelenek devam eder köyümüzde çünkü herkes atasından gördüğünü yapıyor."

Köylüler geleneğin sürmesinden memnun

Köyün en yaşlısı olan Yaşar Uçar (90) da Şenköy'de doğup büyüdüğünü ve çocukluğundan beri ata yan bindiğini dile getirerek, "Yan binince hafif bir tehlikede inmesi kolay olur, atlarsın. Benim de başıma birkaç defa tehlike geldi ancak yan bindiğim için hemen atladım." dedi.

Hayvancılık ile geçimini sağlayan Sinan Adalı da "Nasreddin Hoca eşeğine ters binerdi, bizim köyümüzde de ata yan binilir. Biz ormandan odun topluyoruz, ata yan bindiğimiz için atlaması daha kolay oluyor." ifadelerini kullandı.

"Geleneğimizi bilmeyen insanlara ilginç geliyor"

Köyde çiftçilik yapan Hüseyin Uysal da atın kendisi için ekmek teknesi olduğunu, dağa, bayıra, bahçeye hemen her yere atla gittiğini vurguladı.

Uysal, ata yan oturarak bindiklerini hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Bizim gelenek göreneğimiz, dedelerden, ninelerden, analardan, babalardan gördüğümüz yüzyıllardır bu. Ama niçin öyle oturuyorsunuz derseniz? Biz bu şekilde daha rahat ediyoruz. Hayvan bir şeyden ürkeceği zaman üstünden daha kolayca inebiliyoruz. Onun için bizim burada atlara yan bineriz. Bazı insanlar resimlerimizi de çekiyor; 'Acaba böyle nasıl duruyorlar atın üstünde?' diye. Geleneğimizi bilmeyen insanlara ilginç geliyor. Bazen insanlar duruyor bize soruyor. Biz de onlara izah ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Uçar Çınarcık Şenköy Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title