Haberler

Aşırı Yağışlar Tarım Alanlarını Vurdu

Güncelleme:

Ülke genelinde yağışların şiddetli olması tarım alanlarını ve çiftçileri vurdu.

Ülke genelinde yağışların şiddetli olması tarım alanlarını ve çiftçileri vurdu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, "Doludan dolayı yurdun büyük bölümünde tarlalara girilemeyecek vaziyette. Aşırı yağış nedeniyle kelleler boşaldı, daneler tamamen toprağa indi" dedi.

Aşırı yağış ve sel felaketlerinden dolayı ürünlerin zarar gördüğünü anlatan Gamzeli, verimi ve fiyatı düşen ürünler nedeniyle ülke genelindeki üreticilerin sıkıntı yaşayacağına dikkat çekti.

"KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLACAKTIR"

Kış yağışlarının yetersiz olduğu geçen yılın ardından bu yıl üretim sezonunun yağışlarla başladığını ifade eden Gamzeli, "2014-2015 üretim dönemine girdiğimiz Ekim ayından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlar, zaman zaman bazı illerimizde afetlere neden olsa da, ülke genelinde tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç olmuştur. Hasadın başlangıcından bu yana gerçekleşen aşırı yağışlar hububatta bazı bölgelerde külleme, pas ve kök çürüklüğüne sebep oldu. Bu durum özellikle ilimizde ekilişin fazlaca yapıldığı buğday ve arpada kalite düşüklüğüne neden olabilecektir" ifadelerini kullandı.

FİYATLARDA BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU

Hasat edilen arpalarda kalite düşüklüğü nedeniyle fiyatlarda bir gerileme söz konusu olduğuna dikkat çeken Gamzeli, "Çankırı serbest piyasada arpa fiyatları 550 kuruş civarında seyretmektedir. Bu fiyat, TMO'nun açıklamış olduğu 645 kuruş alım fiyatının yüzde 14,7 civarında altındadır. Korkumuz henüz hasadın başlamadığı buğdayda da aynı durumun görülmesidir. Çünkü bu dönemdeki aşırı yağışlar buğdayda protein oranının düşmesine neden olacak, bu durum da ister istemez fiyatlara yansıyacaktır" diye konuştu.

Çiftçiliğin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu dile getiren TZOB Genel Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, "Görüldüğü gibi tarım üstü açık bir fabrikadır ve çiftçilik basit bir olay değildir. Hububatta üretim dönemi çok uzun bir süreci kapsamakta, yoğun ve masraflı bir emek harcanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle emeğinin karşılığını alması da çiftçinin en doğal hakkıdır. Ama maalesef son yıllarda kuraklık aşırı yağış don dolu gibi doğal afetler çiftçimizin belini bükmekte emeklerinin zayi olmasına yol açmaktadır" diye konuştu.

Gamzeli, sel ve dolu afetinden etkilenen tarım arazilerinin fotoğraflı örneklerini gösterdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çankırı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title