Haberler

Aşırı Avcı Baskısı Balığı Kaçırdı"

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, Karadeniz'deki aşırı avcı baskısının balığın kaçmasına neden olduğunu belirtti.

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, Karadeniz'deki aşırı avcı baskısının balığın kaçmasına neden olduğunu belirtti.

Karakaş, AA muhabirine, Akçakoca'nın Batı Karadeniz Bölgesi'nin en önemli balıkçı limanına sahip olduğunu ve balıkçılık faaliyetlerinin çok hareketli olduğunu söyledi.

Yaklaşık 15 gün önce denizlerde büyük trol avcılığının son bulduğunu ve balıkçıların kıyı avcılığına başladığını anlatan Karakaş, "Sezon beklentilerimizin çok altında geçmedi. Hava şartları nedeniyle denize açılamadığımız günlerin haricinde teknelerimiz limana boş dönmedi. Fakat her sezon bu şekilde geçmeyebiliyor. Bu yıl hamsinin büyük bölümünü Gürcistan'dan avlanarak tezgahlara girdi. Balık çeşitli sebeplerden ötürü göç ediyor" ifadesini kullandı.

-"Denizde aşırı av baskısı var"

Balıkçı tezgahlarında yaklaşık 1 haftadır kültür balıklarının yerini aldığını vurgulayan Karakaş, şöyle konuştu:

"Tezgahlar artık kültür balıklarına emanet. Karadeniz'deki aşırı av baskısı, avcı filosunun çok kalabalık olması, çok ciddi aletlerle balık avcılığı yapılmış olması balığın kaçmasına neden oldu. Denizlerde aşırı derecede avcılık var. Stoklarımız buna yeterli değil. Bunun yanında Karadeniz'in yemini tutup, diğer kültür balıklarına yem yapıyoruz. Balık unu fabrikalarında işlenerek diğer balıklara yem yapılıyor. Bu da denizdeki yemin azalması demektir. Diğer balıkların, avcı balıkların aç kalması demek. Bu da denizlerdeki balığın azalması anlamına gelir. Beslenmeyen hayvan daha uzağa, beslenebileceği yere gider. Bunun eksiklikleri de söz konusu aşırı av baskısı ve papalina dediğimiz balığın yeme gitmesidir, başka bir açıklaması yok. Tabi küresel ısınmanın da mutlaka etkisi var ama yerli balıklarda sebep budur."

Kaynak: AA / Yerel

Karadeniz Bölgesi Mustafa Karakaş Akçakoca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title