Haberler

Aşık Veysel'in Asırlık Emanetine Gözü Gibi Bakıyor

Güncelleme:

Sivaslı bağlama ustası Şentürk İyidoğan, halk ozanı Aşık Veysel'e ait olduğunu belirttiği ve 15 senedir kendisinde bulunan 101 yıllık saza adeta gözü gibi bakıyor.

SİVAS (AA) - ÖNDER FELEK - Sivaslı bağlama ustası Şentürk İyidoğan, halk ozanı Aşık Veysel'e ait olduğunu belirttiği ve 15 senedir kendisinde bulunan 101 yıllık saza adeta gözü gibi bakıyor. Sivas 4 Eylül Sanayi Sitesi'ndeki atölyesinde el yapımı bağlama üreten 45 yaşındaki İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul 2. sınıfta tanıştığı bağlamayı o günden bu yana elinden bırakmadığını söyledi.Yaptığı bağlamalara yurt içi ve yurt dışından çok fazla talep olduğunu belirten İyidoğan, tamirat için bile birçok ülkeden kendisine bağlama gönderildiğini dile getirdi.Sivas'ın "Aşıklar diyarı" olduğunu ifade eden İyidoğan, Sivaslı ozanlardan Aşık Veysel'in hem ülke hem de dünya için büyük bir değer olduğunu vurgulayarak, "Aşık Veysel, hiçbir zaman isyan etmeyen, hoşgörülü, bütün milletleri bir tutan, dünyanın tek ozanıdır" dedi.Çocukluğundan bu yana Aşık Veysel'in eserlerini dinlediğini anlatan İyidoğan, 15 yıl önce iş yerine gelen, ismini hatırlamadığı yaşlı bir kişinin kendisine Aşık Veysel'in sazını getirdiğini belirterek, şunları söyledi: "Adam, 'babam ile Aşık Veysel'in babası amca çocuğu, aynı evden ayrılmayız. Bu saz da rahmetli Aşık Veysel'in ilk sazlarından biridir. Bunu uzun yıllar çaldıktan sonra rahmetli babama hediye etmiş. Şimdi benim torun bunu çalamıyor. Biz bunu senin sazla değiştirelim. Sen torunuma bir tane dut oyması ver' dedi. 'Rahmetli Aşık Veysel'in sazı' deyince, sazı kılıftan hiç çıkarmadan amcaya saz verdim ama ben sazı birkaç yıl kılıftan çıkaramadım, cesaret edemedim. Birkaç sene geçti, kılıfın içinden çıkardım ki perde yerlerinde hayvan bağırsağı bağlı, deforme olmuş, çalınmıyordu. Perde yerlerini falan değiştirdim ama çalınamaz diye düşündüm. Tellerini falan taktık ki böyle bir saz olamaz. Çok seviyorum bu sazı." - Aşık Veysel'e sazı çoban hediye etmişŞarkışla'da 2006 yılında düzenlenen bir programda Aşık Veysel'in "Kara Toprak" adlı eserini seslendirdiğini, Veysel'in çocuklarının programın ardından yanına geldiğini belirten İyidoğan, "Veysel'in çocukları 'Rahmetli babamızdan sonra Kara Toprak'ı babamızın sazıyla ilk kez dinliyoruz' dedi, çok teşekkür etti" dedi.Bu programda Aşık Veysel'in çocuklarının ve akrabalarının sazın 93 yıl önce bir çoban tarafından ozana hediye edildiğini söylediklerini ifade eden İyidoğan, Veysel'in emanetine ölene kadar sahip çıkacağını ve bu sazı çalmaya devam edeceğini kaydetti.İyidoğan, sazın kendisi için çok değerli olduğunu belirterek, "Benim için o (saz), arkadaşımdır, kardeşimdir, dert ortağımdır. Çoğu zaman akşamları oturuyorum, sabaha kadar Aşık Veysel'in ne kadar eseri varsa onların hepsini onunla çalıp söylüyorum. Bir arkadaşınız sizin bu kadar kahrınızı çekmez ama o benim kahrımı çekiyor, ben de onun kahrını çekiyorum" şeklinde konuştu.Bir iş adamının Aşık Veysel'in sazını satın almak istediğini aktaran İyidoğan, yüksek miktarda para teklif edilmesine rağmen sazı satmadığını ve asla satmayacağını sözlerine ekledi. - Atölyeden detaylar- Şentürk İyidoğan röportajı

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Eylül Sivas Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title