Haberler

Aşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali Başladı

Güncelleme:

Kayseri'nin Develi ilçesinde 31. Uluslar Arası Aşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Kayseri'nin Develi ilçesinde 31. Uluslar Arası Aşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Develi Belediyesi yüzlerce genç ozan ve usta aşıkların kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlikler Kız Meslek Lisesi halk oyun ekibi gösterileri ile devam etti

Etkinliklerin açılışında konuşma yapan Belediye Başkanı Recep Özkan, "Ülkemizin en büyük dağlarından biri ve sönmüş yanardağlardan olan Erciyes Dağı'nın eteklerinde edebiyat ve kültür hazinelerinden en önemli miraslarımızdan Kayseri ve Develimizin medar-ı iftiharı olan Seyrani 1800'lü yıllarda dünyaya gelmiştir" dedi.

Başkan Özkan, "Ord. Prof. Mehmet Fuat Köprülü Seyraniyi, Ekseriyetle ahlaki mahiyette olan şiirlerinde halk edebiyatı ananeleri, halk ahlakına uygun kaideler atasözleri, halk zevkini okşayan nükteler, zamanına ait kuvvetli tenkitleri olan tek şair olarak belirtmiştir. Edebiyatçı Yazar Ahmet Kabaklı ise, halk ağzı, mükemmel Anadolu Deyişleriyle pek derin duygular, güzel taşlamalar söyleyen, taze kafiyeler, zekice bağışlar yapmakta eşsiz olan Seyraniyi hicivlerinde son derece sert ve hırçın olarak değerlendirir.

Aşıklar zamanın şahitlerindendirler. Onların şahitliği çamur gibi yutan, karanlıkvari gizleyen değil, ayna gibi yansıtan, münadi gibi haykıran bir karaktere sahiptir. Bundandır ki, onların kalemleri ya da dilleri sustuğunda yaşadıkları toplum lal olmuş görüntüsünü kaybetmiş demektir.

Yüreklerin aşk nağmelerini onlar dillendirirler. Zulme, haksızlığa, kokuşmaya karşı kalplerde doğan infialin ve isyanın yiğit sesleridir onlar. Beyinlerden kaynayan tefekkür kuyularının arkı onlar, vicdanlarındaki adalet ve erdem güneşinin şavkı onlardır. İşte Aşık Seyrani de Bu hassas gönül dünyamızın unutulmaz bir neferidir .

Bizler Aşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri aracılığıyla, özellikle unutulmaya yüz tutan Kültürel mirasımız olan Aşıklık Geleneğinin yaşatılmasına gayret etmekteyiz.

31. sini düzenlediğimiz etkinliklerimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı, Develi Kaymakamlığı, Belediyemiz, Seyrani Eğitim ve Kültür Vakfı-TÜRKSOY ve Balkan Aydınları Birliğinin katkılarıyla yapılmaktadır" diye konuştu.

Develi Kaymakamı Enver Ünlü ise yaptığı konuşmada, "Yüreği bütün dünya insanları için çarpan, kafası bütün dünya insanları için çalışan ve evrensel genişlikte bir üne sahip olan Mevlana ve Yunus Emreler bitmez tükenmez sevgileriyle, insanları gerçeğe, doğruya ve güzele çağırmışlar. Milletimizin gönlünde yatan dini, ahlaki ve felsefi duygu ve düşüncelerin açığa çıkmasında öncülük etmişlerdir. İşte bu felsefenin ve bu yaşamın zincirinin en önemli halkalarından biri de Hak ve halk şairlerimizden biri olan Develili Aşık Seyrani'dir" dedi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Recep Özkan Erciyes Kayseri Develi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title