Haberler

Âşık Şenlik Ölümünün 100. Yılında Ardahan ve İstanbul'da Anılacak

Ardahan Üniversitesi, Türk Dünyasının ortak kültür mirasları ve değerlerini yaşatacak ve tüm dünyaya tanıtacak nitelikteki önemli bir projeye daha öncülük yapıyor.

Ardahan Üniversitesi, Türk Dünyasının ortak kültür mirasları ve değerlerini yaşatacak ve tüm dünyaya tanıtacak nitelikteki önemli bir projeye daha öncülük yapıyor. Son olarak ARÜ, Kafkasya'nın en büyük halk ozanlarından biri olan Aşık Şenlik ve Türk coğrafyasının asırlardır bağrında yaşayan Aşıklık geleneğiyle ilgili Ardahan Valiliği ve Ardahan Belediyesi işbirliğiyle unutulmaz bir organizasyona imza atıyor.

Bu bağlamda Kafkasya'nın en büyük halk ozanlarından biri olan Aşık Şenlik, ölümünün 100. yılında "Ölümünün 100. Yılı Aşık Şenlik ve Türk Dünyası Aşıklar Şöleni" adlı ikili bir program çerçevesinde hem Ardahan'da hem de İstanbul'da anılacak. Ardahan Valiliği, Ardahan Belediyesi ve Ardahan Üniversitesi'nin birlikte planladığı programa Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi'ndeki çeşitli ülkelerden ve Türkiye'den çok sayıda Aşık, Akın ve Kayçılar katılacak.

AŞIK ŞENLİK, 1-2 KASIM 2013 TARİHLERİ ARASINDA ARDAHAN'DA ANILACAK

İki farklı şehirde yapılacak olan programların ilki 1 - 2 Kasım 2013 tarihleri arasında Ardahan Üniversitesi Çamlıçatak Yerleşkesinde bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. Programa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ile gazeteci ve çok sayıda Aşık, Akın ve Kayçılar katılacak.

Eş zamanlı olarak dört farklı salonda bilimsel oturumların düzenleneceği programda Aşık Şenlik ve eserleri birçok yönüyle ele alınacak. Ayrıca programda tarihsel, kültürel, toplumsal, edebi boyutlarıyla aşıklık geleneği masaya yatırılacak. Öte yandan program öncesi Ardahan'ın Çıldır İlçesi'nde 31 Ekim 2013 tarihinde Aşık Şenlik ve Aşık Şenlik'in kızı Gülenaz Şenlik'in kabirleri ziyaret edilecek.

TÜRK DÜNYASI AŞIKLARI, ARDAHANLILARA KONSER ZİYAFETİ VERECEK

Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasının ortak kültürel mirası olarak dikkat çeken aşıklık geleneğiyle ilgili çeşitli değerlendirmelerin yapılacağı program unutulmaz buluşmalara da sahne olacak. Program çerçevesinde yurt içinden ve yurt dışından gelecek olan Aşıklar tarafından konser ziyafeti verilecek. Ardahan halkı ve protokolünün davetli olduğu konser gecesi programı Ardahan Kazım Karabekir Paşa Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek. Konser, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın sunuş konuşmasıyla başlayacak. Konserde aşıklar birbirinden güzel eserlerini Ardahan halkıyla paylaşacak.

ARÜ'DE 1 KASIM 2013 GÜNÜ "2013-2014 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ" DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

ARÜ'deki "Ölümünün 100. Yılı Aşık Şenlik ve Türk Dünyası Aşıklar Şöleni" programı, "Ardahan Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı Açılışı Töreni"ne de sahne olacak. Akademik açılış töreni, ARÜ'nün Çamlıçatak mevkiindeki yeni yerleşkesinde bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda 1 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.

AŞIK ŞENLİK, 4 KASIM 2013 TARİHİNDE İSTANBUL'DA ANILACAK

Ardahan'daki program gibi, İstanbul'daki şölen de dolu dolu geçecek. 4 Kasım 2013 tarihinde İstanbul'un Fatih İlçesi'ndeki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde yapılacak olan programa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ile gazeteci ve çok sayıda Aşık, Akın, Kayçılar ve sanatkarlar katılacak. 4 Kasım'da protokol konuşmalarıyla başlayacak olan programda Aşık Şenlik ve Aşıklık geleneğini ele alan dört farklı eş zamanlı oturumlar düzenlenecek. Oturumların ardından Türk Dünyası Aşıkları tarafından halk ve protokol üyelerine bir konser ziyafeti verilecek. Ayrıca gecede KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, organizasyonun anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapacak.

AŞIK ŞENLİK KİMDİR?

Gerçek adı "Hasan" olan Aşık Şenlik, 1850 yılının yaz aylarında Ardahan'ın Çıldır İlçesi'ne bağlı olan Suhara'da (Aşıkşenlik Beldesi) dünyaya geldi. Kafkasya'nın unutulmaz halk ozanlarından biri olan Aşık Şenlik, Çıldır'daki kültürel ve toplumsal ortamda ebedi kişiliğini geliştirdi. Çünkü Çıldır'ın uzun yıllar Rus işgalinde kalması ve zaman zaman birçok savaş, göç, felaket gibi acı olaylara sahne olması, halk dilinde yanık destan ve türkülerin oluşmasına da neden oldu. Genç yaşta ölen yiğitler, muradını alamayan genç kızlar, babalar, analar, dedeler, yetim yavrular bu eserlerin konusuydu. İşte bu nedenle Aşık Şenlik küçük yaşlardan itibaren bu olaylara bizzat şahit oldu ve milleti için yakılan türküleri, destanları, hikayeleri işiterek büyüdü. "İlahi kudretten Arapça, Farsça ve İmran (İbrani) dilini öğrendiği ve Tanrı'nın cemalini gördüğü" rivayet edilen Aşık Şenlik, zamanla yöre halkı tarafından tanındı ve ünü hızla etrafa yayıldı.

1913 yılı yaz aylarında Arpaçay'ın Dalaver köyünde vefat eden Aşık Şenlik'in mezarı Aşıkşenlik Beldesi'ndedir. - ARDAHAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ramazan Korkmaz Kafkasya İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli? MEHMET ALİ YILMAZ ÖLDÜ MÜ? Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü mü bulundu, ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title