Haberler

Asgari Ücret Görüşmeleri Sona Erdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu sona erdi, ikinci toplantı 18 Aralık'ta, üçüncü toplantı ise 23 Aralık'ta gerçekleşecek.Bakan Çelik başkanlığında gerçekleştirilen 2014 yılı asgari ücretinin tespit edileceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu sona erdi, ikinci toplantı 18 Aralık'ta, üçüncü toplantı ise 23 Aralık'ta gerçekleşecek.

Bakan Çelik başkanlığında gerçekleştirilen 2014 yılı asgari ücretinin tespit edileceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında Reşat Moralı Toplantı salonunda yapılan toplantıya 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil etti.

-"ENFLASYONA EZDİRİLMİYORLAR"-

Bakan Çelik toplantının başında yaptığı konuşmada asgari ücreti bir geçim ücreti olarak ele almak yerine bir taban ücreti, sosyal koruma ücreti olarak değerlendirip bu çerçevede ücrete yaklaşmanın doğru olacağını söyledi.

Asgari ücretin, genel ücret düzeyi ve kayıt dışı istihdam gibi pek çok unsuru etkilediğini belirten Çelik, asgari ücretle çalışanların enflasyona ezdirilmediğini ifade etti. Çelik, Aralık 2002 yılında 250 TL olan brüt asgari ücretin, bin 21 TL'ye ulaştığını dile getirdi. Bakan Çelik, 2014 yılında uygulanacak asgari ücretin Türkiye'nin ekonomik durumunun ve çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurularak tespit edilmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, "Çalışanların talepleri, geçim şartları ve diğer tarafta ekonomimizin genel gidişatı ve dünya ekonomisinin rekabet durumu mutlaka taraflarca ele alınacak. 1 ay boyunca bu hususlar enine boyuna değerlendirdikten sonra ortak bir yolda uzlaşmayı ben şahsen Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı olarak temenni ediyorum" dedi.

-"EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI DİKKATE ALINMALI"-

Yapılacak çalışmalar sonrası belirlenecek asgari ücretin çalışanların beklentilerini karşılayacak düzeyde olması gerektiğini savunan TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Nazmi Irgat ise taleplerinin şu şekilde sıraladı:

"Anayasa'da yer alan "geçim şartları' yaklaşımının dikkate alınması, işçini ailesi ile birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutarın esas olması, işçinin ve ailenin harcama kalıbının esas alınmasın ve hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılması, bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın esas olması, sanayi, tarım veya bölge, yaş, cinsiyet ayrımı yapılmadan asgari ücretin ulusal düzeyde tek tutar olması, işçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçla değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alması, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal ve "insan onuruna yakışır' bir ücret olarak kabul edilmesi, belirleme yaparken en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınması, gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay içermesi şeklinde özetlediğimiz görüşleri savunuyoruz ve bu görüşlerin Komisyon çalışmalarında dikkate alınmasını talep ediyoruz."

-"VERGİ VE PRİM YÜKLERİ AZALTILMALI"-

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, asgari ücretin brüt olarak artırılmasından ziyade, asgari ücretin üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması suretiyle çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artışın sağlanması gerektiğini belirtti.

Belirlenecek asgari ücretin Türkiye'yi anında etkileyen uluslararası riskler karşısında Türkiye için daha zayıf bir pozisyon yaratmaması gerektiğini belirten Demir, "Enflasyonu yükseltici rol oynamamalı, işsizliği daha da artırmamalı, işçi ve işvereni kayıt dışına itmemeli, özellikle emek yoğun işkollarında fabrikaları kapattıran uluslar arası yoğun rekabet karşısında sanayimizin gücünü daha da zayıflatmamalı, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerindeki ücret dengelerini alt üst etmemelidir" dedi.

Asgari ücretle çalışan işçilerin büyük bir merakla beklediği "Asgari ücret" görüşmeleri TÜİK, Hazine Müsteşarlığı ve Kalkınma Bakanlığı'ndan gelecek rakam ve verilere göre 18 Aralık'ta TÜRK-İŞ, 23 Aralık'ta ise ise TİSK'te toplanılmak üzere ertelendi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Metin Demir Faruk Çelik Türk İş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title