Haberler

Asgari Ücret Artışına Part-time Çözümü

Manisa Girişimciler Derneği Başkanı Ayberk Aloğlu, asgari ücretteki artışla birlikte işverenin farklı çözümler bulduğunu açıkladı.

Manisa Girişimciler Derneği Başkanı Ayberk Aloğlu, asgari ücretteki artışla birlikte işverenin farklı çözümler bulduğunu açıkladı. Aloğlu, birçok KOBİ'nin asgari ücret artışından etkilenmemek için tam zamanlı çalışma yerine işçilerini part-time çalıştırdığını söyledi.

Manisa Girişimciler Derneği Başkanı Ayberk Aloğlu, bu yılın ekonomik açıdan zor  geçeceğini belirterek, yeni girişimcileri uyardı. Geçen yıl ekonomideki daralmanın kendini hissettirdiğini dile getiren Aloğlu; dolardaki yükseliş, asgari ücretteki artış, alım gücündeki düşüş ve son zamlarla birlikte ekonomide zor günlerin başladığını ifade etti.

Özellikle asgari ücretteki artışla birlikte bazı işverenlerin part- time sistemine döndüğünü açıklayan Aloğlu, şöyle dedi:

"Asgari ücret artarken herkes aynı oranda artırmadı. Çoğu işveren part-time sistemine döndü. Ancak fabrikalarda çalıştırılıp part-time döndürülenlerde zam olmadı. İşçi yine 1000 liraya- 1100 liraya çalışmaya devam ediyor. Fabrika gibi çalışmayan küçük işletmeler de var. Küçük atölyelerde çalışanların çoğu da part-time çalışmaya başladı. Bu da yasal, hukuk dışı bir şey değil. Mağdur olan yine çalışan işçi oldu. Maliyetler yüksek, eskisi gibi karlılık oranı yok. Bu yüzden işveren de zorluk yaşıyor. İşveren de bu açığı farklı yollardan kapatmaya çalışıyor."

GİRİŞİMCİLERE UYARILAR

Piyasada daralma olduğunu dile getiren ve girişimcileri uyaran Aloğlu, büyüklerin elindeki pazarın yine büyüklerin elinde kaldığını ancak küçük işletmelerin sıkıntıya girdiğini belirtirken şöyle dedi:

"Bu memleketin girişimciye ihtiyacı var. Hibeyi desteği alıyorsun ancak ürün para etmiyor. İstediği kadar devlet destek versin. Verilen destek üretime yetmiyor bile. Ülkenin kalkınmasında girişimciler başrol oynuyor. Havayı iyi koklamaları lazım. Devlet hibe veriyor diye gözünü kapatıp girmektense düşünülerek iş yapmak gerekiyor. Marjinal işler yapılması gerekiyor. Ancak bu şekilde hizmete dönük yatırımlarla farklılaşabilirler" diye konuştu. Ayrıca kredi kullanımının düştüğünü ve faizlerin yüksek olduğunu kaydeden Aloğlu, "Kredi kullanımında bir azalma var. Çünkü insanların ödeyemediği krediler yüksek miktarda. Herkesin kotası gırtlağa kadar dolu." - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title