Haberler

Asgari Ücret Açıklandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Asgari ücrette 2015 yılındaki ortalama artış yüzde 12,30 olarak gerçekleşti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asgari ücrette 2015 yılındaki ortalama artış yüzde 12,30 olarak gerçekleşti. Bin lira eşiğini de bu toplantılar neticesinde aşmış bulunmaktayız" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Konferans Salonu'nda dördüncü kez toplandı.

İşçi tarafını Türk-İş'in, işveren tarafını ise TİSK'in temsil ettiği toplantının ardından Bakan Çelik, belirlenen yeni asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretin çalışanlar için bir sosyal koruma ücreti olduğunu belirten Çelik, 2009'da yüzde 44 olan asgari ücret üzerinden beyan edilenlerin oranının bugün itibarıyla yüzde 36'ya gerilediğini bildirdi.

Bakan Çelik, yaklaşık 4 milyon 700 bin çalışanının asgari ücret üzerinden beyanlarının gerçekleştiğini belirtti.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde komisyonda görev alan kamu kurumlarında 2014'te gerçekleşen ve 2015'te hedeflenen ekonomik durumla ilgli ayrıntılı raporların alındığına dikkati çeken Çelik, "Buna göre Orta Vadeli Program çerçevesinde 2015'te hedeflenen enflasyon oranı yüzde 5, gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranı ise yüzde 3,3 olarak öngörülmektedir" dedi.

-"3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisi alınmayacak"

Çelik, 2014 yılında geçerli olan nominal asgari ücretlerinin gözönüne alındığında Türkiye'deki asgari ücretin 8 Avrupa Birliği üyesi ülkeden daha yüksek seyrettiğini vurguladı.

Çelik, getirecekleri yeni kanuni düzenleme ile 3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisi alınmayacağını kaydetti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca yapılan dört toplantının ardından çalışmaları tamamladığını belirten Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"Buna göre bekar bir işçi için aylık brüt asgari ücret, 2015'in ilk yarısı için bin 202 liraya, ikinci 6 ay için bin 274 liraya yükseltildi. Aylık net asgari ücret bekar bir işçi için 2015'in ilk 6 ayı için 949 liraya, ikinci 6 ay için ise bin lira olarak belirlendi. Böylece asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için yüzde 6 oranında artırıldı. Asgari ücrette 2015 yılındaki ortalama artış yüzde 12,30 olarak gerçekleşti. Bin lira eşiğini de bu toplantılar neticesinde aşmış bulunmaktayız."

Yüzde 6+6 şeklindeki yüksek artışın gerek işçi gerek işveren kesiminde iyi bir rakam olarak kabul edildiğini ifade eden Çelik, buna rağmen beklentilerin de farklı olduğunu söyledi.

-"Herhangi bir çelişki söz konusu değil"

TÜİK'in asgari ücret için bin 424 lira önerdiği ve bu hesaplamayı neye göre yaptığının sorulması üzerine Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"TÜİK hane halkının hesabını yapıyor, çalışan olarak değil ama size verilen rakam, ağır işte çalışanlar olarak verilen rakam. Netice itibarıyla Türkiye'nin ekonomik çalışanlarının koşulları dikkate alınarak, bu veriler alındıktan sonra heyetin değerlendirmesi oluyor. Tüm bu değerlendirme neticesinde programda 3+3 olarak görülen artışın 6+6 şeklinde olması tüm bu verilerle birlikte çalışanların sosyal durumu ve ekonomideki genel gidişatla bağlantılı olarak değerlendirip, ele alınan bir karardır. Herhangi bir çelişki söz konusu değil."

-"Bizim beklentimizle bu rakamlar uyuşmamakta"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da 3+3 oranlarının aşıldığını belirterek, "Bizim beklentimizle bu rakamlar uyuşmamaktadır. Çalışanların yaşam koşulları dikkate alındığında biz, bu ücreti maalesef yetersiz görüyoruz. O bakımdan Türk-İş olarak bu karara muhalefet ettiğimizi sizlere ifade ediyorum" diye konuştu.

TİSK Temsilcisi Metin Demir ise işçi ve işveren tarafının belirlenen ücretten memnun olmadığını söyledi.

Enflasyondaki artış oranı ve birçok parametre sonucunda alınan veriler doğrultusunda tekliflerini yüzde 4,5+4,5'a çektiklerine dikkati çeken Demir, "Tekrar görüşmeler neticesinde iki tarafın anlaşması gerekiyordu. İşçi tarafının anlaşmaya hiçbir şekilde yanaşılmaması bizi anlaşmaya zorladı. Bizim hiç hayal bile etmediğimiz yüzde 6+6 oranlarına geldi" ifadelerini kullandı.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Metin Demir Türkiye Türk İş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title