Haberler

Aselsan, Idef'de İlk Kez Tork'u ve Yeni Hava Savunma Sistemleri'ni Tanıttı

Savunma teknolojileri alanında Türkiye'nin en büyük kuruluşu olan ASELSAN, yeni geliştirdiği Torpidoya Karşı Tedbir Torpidosu (TORK) ile yeni nesil tanksavar füze sistemini bu yıl ilk kez Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı "IDEF'15"de görücüye çıkardı.

ASELSAN, fuara en büyük stant alanına ve en geniş ürün yelpazesine sahip firma olarak katıldı.  2 bin 200 metrekarelik alanda tanıtım yapan  ASELSAN, yeni geliştirdiği Torpido Karşı Savunma Torpidosu (TORK) ile tekerlekli ve paletli kara platformlarının temelde zırhlı tanklara karşı savunmasını sağlamak üzere geliştirmiş olduğu yeni nesil tanksavar füze sistemini de bu yıl ilk defa sergiledi.

DÜNYA PAZARINDA BU ÖZELLİKLERE SAHİP SATILAN BİR ÜRÜN BULUNMAMAKTA

TORK proje yöneticisi Ebru Akgün, ASELSAN olarak bu sene Savunma Sanayi Fuarına yeni ürünümüz olan Torpido'ya Karşı Savunma Torpidosu'nu (TORK), lansman ürün olarak sergilediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Torpido su üstü gemileri ve denizaltıları için çok büyük bir tehdittir. Düşman torpido tehditi altında olan su üstü gemisi ya da denizaltı bu tehdidi algıladıktan sonra karşı savunma tedbirleri kapsamında 'soft' tipi karşı tedbir sistemi ürünleri olan karıştırıcı ve aldatıcılar taktik kapsamında kullanılmaktadır. Bu taktik kapsamında karıştırıcı ve aldatıcının yetmediği noktada son çare kullanılması gereken ürün TORK'tur. TORK, torpidoyu imha etmeye yarayan bir silahtır. Torpido'nun mevcut yakın ortamlarda imha edilmesi geminin kendisi için de zararlı olabilir. Bu nedenle son çare olarak kullanıyoruz. ASELSAN olarak hali hazırda Deniz Kuvvetleri envanterinde kullanılmakta olan soft tipi karşı tedbir sistemleri ürünleri mevcuttur. Yapılan teknolojik araştırmalar kapsamında dünyada da benzer çalışmaların yapılmakta olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda biz de TORK projesine bir yıl önce başladık. Bu kapsamda ABD ve Almanya çalışmalar yapıyor. Henüz dünya pazarında bu özelliklere sahip satılan bir ürün bulunmamaktadır. Bizim hedefimiz ABD ve Almanya gibi kendi ürünümüzü eşzamanlı olarak dünya pazarına kazandırmaktır. Önceliğimiz kendi bahriyemizin ihtiyacını karşılamak, sonrasında ise dünya pazarında ürünümüzü pazarlamaktır."

BU SISTEM TAMAMEN YERLI OLARAK GELIŞTIRILDİ

ASELSAN Hava Savunma Sistemleri Program Müdürü Dinçer Nalbantoğlu, KORKUT'un Savunma Sanayi Müsteşarlığı'yla imzalanan sözleşme kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilen bir hava savunma sistemi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"KORKUT, 35 millimetrelik parçacıklı akıllı mühimmatı kullanıyor. KORKUT'un bu mühimmatı ve sistemi kullanması uçaklara ve helikopterlere karşı ve aynı zamanda havadan karaya füzelere, seyir füzelerine, insansız hava araçlarına karşı etkili bir sistem haline getirmektedir.  KORKUT paletli bir taşıyıcı platform üzerinde yer alması sayesinde zırhlı mekanize birlikler ile birlikte hareket etme özelliğine sahiptir. Sistemin silah kulesi stabilize bir kuledir.  Bu da sisteme hareket halinde atış yeteneği kazandırmaktadır.   Bu sistem tamamen yerli olarak geliştirilmiştir. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 2015 yılı içinde seri üretim sözleşmesinin imzalanmasını yaparak önümüzdeki yıllarda Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim etmeyi hedefliyoruz."

TORK TEHDIT TORPIDOLARININ İMHA EDIYOR

TORK, 2 metre boyunda, 20 cm çapında ve 200 kg ağırlığında olup, su üstü platformuna yaklaşan torpido tehdidine karşı doğru, aktif, akustik güdüm ile yaklaşarak, etkin mesafeye geldiğinde patlayarak tehdidi imha eder ya da görev yapamaz hale getirir. TORK özellikle yüksek değerli unsur olarak tanımlanan ve deniz gücünde stratejik öneme haiz su üstü gemilerinin torpidolara karşı savunulması amacıyla icra edilecek torpido karşı tedbir harekatında, tehdit torpidolarının fiziksel olarak imha edilmesi veya görev yapamayacak hale getirilmesi amacıyla kullanılan bir savunma torpidosu.  Torpido, dümeni ve pervanesi bulunan suyun altından veya üstünden suya atılan, dümenini ve pervanesini kullanarak hedefine ilerleyen, patlayıcı bir sualtı silahı.

35 MM HAVA SAVUNMA PARÇACIKLI MÜHİMMAT ATIYOR

ASELSAN tarafından fuarda sergilenen KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi de hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hava savunmasının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir hava savunma sistemi. KORKUT sistemi, 3 Silah Sistem Aracı (SSA) VE 1 Komuta Kontrol Aracı'ndan (KKA) oluşan takımlarla görev yapıyor. KORKUT-SSA, yine ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm parçacıklı mühimmatı atma kabiliyetine sahip. Parçacıklı mühimmat; 35 mm hava savunma toplarının görevlerini havadan karada füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi güncel hava hedeflerine karşı etkin olarak icra edebilmelerine imkan sağlamakta.

ÜZERİNDE IRR BAŞLIKLI DİK ATIŞ YETENEĞİNE SAHİP HAVA SAVUNMA FÜZESİ

ASELSAN'ın fuarda sergilediği başka bir ürün ise HİSAR-A Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi. HİSAR-A Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma füze sistemi özellikle hareketli mekanize birliklerin hava savunma görevini icra eden yeni bir sistem. HİSAR-A sistemi; üzerinde arama radarı IFF sistemi, termal ve gündüz görüş kamerası ve lazer mesafe ölçer'den oluşan E/O sensör grubu, IRR arayıcı başlıklı dik atış yeteneğine sahip hava savunma füzesi olan modüler yapıda bir sistem.

48 ÜLKEYE DOĞRUDAN SATIŞ YAPIYOR

ASELSAN, fuarda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alacak HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi'ni, geliştirilen elektronik harp sistemlerini ve elektro-optik sistemleri de IDEF'te tanıttı. Alanda, ASELSAN ürünü gelişmiş kripto ve bilgi güvenliği ürünleri, uydu haberleşme sistemleri, profesyonel haberleşme ürünleri ve kamu güvenliği sistemleri de sergileniyor. ASELSAN, IDEF'lerde gelenekselleştiği üzere en büyük stant alanına ve en geniş ürün yelpazesine sahip firma olarak katılıyor. ASELSAN, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan ve Ürdün'ün de aralarında bulunduğu 48 ülkeye, doğrudan satışın yanı sıra ürünlerinin teknoloji transferi ile ortak üretim çalışmalarını da içerecek şekilde ihracat gerçekleştiriyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Almanya Türkiye Aselsan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title