Haberler

Aşefçiler Sokak ve Çifte Han'a 9 Milyon TL Hibe Desteği

Güncelleme:

Diyarbakır'da Aşefçiler Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ne 3 milyon TL, Çifte Han Restorasyon Projesi'ne ise 6 milyon hibe desteği sözleşmesi imzalandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nın, Karacadağ Kalkınma Ajansı'na iki proje için yaptığı hibe başvurusu kabul edildi. Aşefçiler Sokak Sağlıklaştırma Projesi'ne 3 milyon TL ve Çifte Han Restorasyon Projesi'ne 6 milyon TL hibe desteği alınmasına ilişkin proje sözleşmesi Büyükşehir Belediyesi'nde imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Hasan Maral tarafından imzalanan proje sözleşmesiyle, Suriçi'ndekiAşefçiler Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile Çifte Han Restorasyon Projesinin uygulamasına start verilmiş oldu.

Kışanak: Suriçi'ndeki mirası gelecek kuşaklara eksiksiz aktarmak görevimiz

Proje sözleşmesi imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, tarihi Suriçi'nin zor günler geçirdiğini, bu süreçte tarihi ayağa kaldırmaya yönelik bir projenin imzalanmasının önemli olduğunu söyledi. Suriçi'nde arkeolojik verilere göre binlerce yıl kesintisiz kent yaşamının devam ettiğini ifade eden Kışanak, Suriçi'nin bütün uygarlığın izlerini, insanlığın bütün yaşanmışlığını günümüze taşıyan ve bunları yaşatan bir kent olduğunu belirtti. Hanların da bu kültürel miras içinde önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Kışanak, şöyle konuştu: "Suriçi'nde bizim konuştuğumuz ve yapmayı arzuladığımız şey, tarihi bir kent olarak tarihi günümüze taşımasıdır. Bütün tarihi dokularıyla, somut olmayan kültürel mirasıyla, insanların yaşam alanlarıyla, yaşayan, bütün mekanlarının çalıştığı, işlevlerini koruduğu ve bunları geleceğe aktaracak imkanların da olduğu bir kent olması gerekir." Kışanak, Suriçi'nde tarihin bıraktığı mirasa sahip çıkacaklarını, kültürel dokuyu eksilmeden gelecek kuşaklara aktaracaklarını sözlerine ekledi.

Anlı: 2016 Suriçi için barış döneminin başlangıcı olsun

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ise, surlarla ilgili yapılan her çalışmanın insana büyük bir heyecan verdiğini kaydederek, "Koruma bilincini geliştiren tarihsel, kültürel mirasa biraz daha değer katan her alan son derece kıymetlidir." dedi. Sıkıntılı günler yaşadıklarını vurgulayan Anlı, Diyarbakır Surları'nın binlerce yıl birçok kez benzer sıkıntılar yaşadığını; ancak bunun da aşılacağına inandıklarını vurguladı.

Anlı, "Daha önceki yıkımların üzerinde nasıl yeni bir yaşam örülebildiyse bugün de yine Sur içerisinde medeniyetin tanıklığıyla, geçmiş kültürel mirasın zenginliğiyle, yine hep birlikte Sur'u, Suriçi'ni, oradaki yaşamı farklı kimlik, kültür ve inançların bir arada harmanlanabildiği geleceğin de önemli bir zemini olabilecek bir yeni alanı hep birlikte oluşturma gayreti içerisindeyiz." diye konuştu. Ajansın geçmişte yaptığı çalışmaların kıymetli olduğunu hatırlatan Anlı, bundan sonra da ortak çalışmalar yürütmek istediklerini ifade etti. Anlı, 2016 yılının Surlar, kültürel miras ve halk için barışın, kardeşliğin bir arada yaşamanın farklı kimlik ve kültürlerin özgürce kendisini ifade edebildiği bir dönemin başlangıcı olmasını diledi.

'Diyarbakır önemli bir cazibe merkezi'

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekretervekili Hasan Maral da, Diyarbakır'ın daha iyi tanıtılması, turizm potansiyelinin üst bir seviyeye çıkarılması adına önemli faaliyetler yürüttüklerini belirtti. Ajansın öz kaynaklarıyla yapabildiği çalışmaların sınırlı olduğuna dikkat çeken Maral, bu yüzden Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı gibi ilave çalışmalarla daha geniş bir çerçevede faaliyet yürüttüklerini açıkladı.

Kaynak: Temsilci / Ekonomi

Diyarbakır Kültür Sanat Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title