Haberler

Asbest Söküm Uzmanlığında, İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesine Sahip Olma Şartı Aranacak

Asbest söküm uzmanlığı eğitimine katılmak için iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olunması zorunlu olacak Asbest söküm uzmanlığı eğitimine katılmak için iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olunması zorunlu olacak.

Asbest söküm uzmanlığı eğitimine katılmak için iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olunması zorunlu olacak Asbest söküm uzmanlığı eğitimine katılmak için iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olunması zorunlu olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Asbest Sökümü ile İlgili Eğitim Programlarına İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, amacı asbest söküm uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri, eğitim programları ve eğitim sonunda yapılacak sınavlar ile asbest söküm çalışanlarının eğitimleri, eğitim programları ve bunların belgelendirilmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. Buna göre asbest söküm uzmanlığı eğitimine katılmak için iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olunması zorunlu olacak. Asbest söküm uzmanlığı için başvurular, İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü Müdürlüğünün (İSGÜM) internet sayfasında bulunan başvuru formu doldurularak elektronik ortamda ya da posta yolu ile yapılacak. Asbest söküm uzmanlığı için başvuruda bulunan adayların eğitimleri, asbest söküm uzmanları eğitim programına uygun olarak İSGÜM tarafından gerçekleştirilecek. İSGÜM tarafından yapılan eğitimlerde sınıf mevcudu 25 kişiden fazla, 10 kişiden az olamayacak.

Adaylar, günde altı saat olmak üzere beş günlük toplam 30 saatlik yüz yüze yapılan eğitime katılacak ve eğitim sonunda düzenlenen sınavdan 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak. İlk sınavda başarısız olanlara son bir sınav hakkı verilecek. Bu sınavlarda başarısız olanlar tekrar eğitim almadan sınava katılamayacak. Eğitimler 45 dakikalık ders süresi ve 15 dakikalık dinlenme süresi şeklinde düzenlenecek.

-YENİLEME EĞİTİMLERİ-

Asbest söküm uzmanı, her 5 yılın bitiminde yenileme programına uygun olarak İSGÜM tarafından düzenlenecek 1 günlük (6 saatlik) yenileme eğitimine katılacak ve belgesi vize edilecek. Bu eğitime bir yıl içinde katılmayanların belgesi iptal edilecek.

-ASBEST SÖKÜM ÇALIŞANLARININ EĞİTİM PROGRAMLARI VE EĞİTİMLERİ-

Asbest söküm çalışanı olmak için başvuruda bulunan adayların eğitimleri, asbest söküm çalışanı eğitim programına uygun olarak, kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren sendikaları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitimi için yetkilendirilen kurumlar tarafından gerçekleştirilecek. Düzenlenecek eğitimlerde sınıf mevcudu 25 kişiden fazla olamayacak. Asbest söküm çalışanları, eğitimleri düzenleyen kurum ve kuruluşlar tarafından verilen 6 saatlik eğitime katılacak. Eğitimler 45 dakikalık ders süresi ve 15 dakikalık dinlenme süresi şeklinde düzenlenecek. Eğitim sonunda kurs bitirme belgesi verilecek. Asbest söküm uzmanı, her iş değişiminde ve işe başlamadan önce asbest söküm çalışanlarına bir saatlik asbest söküm bilgilendirmesi yapacak. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title