Haberler

Asansörün Düşmesi Sonucu Sakat Kalan Kadının Hukuk Zaferi

Güncelleme:

Çorum'da çalıştığı hastanedeki asansörün düşmesi sonucu sakat kalan kadına, 8 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından 128 bin 528 lira tazminat ödenmesine karar verildi.

KEMAL KARADAĞ - Çorum'da çalıştığı hastanedeki asansörün düşmesi sonucu sakat kalan ve Sağlık Bakanlığı ile asansör firmaları hakkında dava açan kadına, 8 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından 128 bin 528 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir kamu hastanesinde çalışan Aynur Koçak (42), 2005 yılında hastanede bindiği asansörün düşmesi sonucu sakat kaldı.

Koçak hakkında ilgili kurumlarca yüzde 79 oranında sakat raporu verildi.

Belden aşağısında sakatlık oluşan ve yürüme güçlüğü yaşayan Koçak, avukatı Mehmet Solmaz aracılığıyla Sağlık Bakanlığı ve asansör firmaları hakkında Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Asansör firmalarının yetkilileri R.Ç. ve S.Ç'nin 2 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, daha sonra hapis cezasını paraya çevirerek, sanıkların bin 275'er lira ödemelerine hükmetti.

Avukat Solmaz, Çorum 1. İş Mahkemesi'ne, Sağlık Bakanlığı ve asansör firmalarının aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Mahkemedeki duruşmalarda ifade veren Aynur Koçak, hastanede yataklı tedavi gören hastaları servislerine götürmek, kendisine verilen tahlilleri de laboratuvara ulaştırmak için asansörleri kullandığını belirtti.

Olay günü bir hastayı 3'üncü kattaki servisine götürdükten sonra tekrar bindiği asansörün düştüğünü ifade eden Koçak, asansörün sürekli olarak arızalandığını ve bu durumun da hastane yönetimi tarafından bilindiğini iddia etti.

Kazayla ilgili iki farklı bilirkişi raporu

Mahkemeye 16 Haziran 2006'da sunulan bilirkişi raporunda iki ayrı asansör firmasının yüzde 50'şer oranında kusurlu olduğu belirtildi.

Koçak'ın avukatı Solmaz da Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanesinin de denetimleri gerçekleştirmemesi nedeniyle kusurlu olduğunu belirterek, rapora itiraz etti.

Bunun üzerine 7 Aralık 2009 tarihinde ikinci kez hazırlanan bilirkişi raporunda, Koçak'ın kazada kusuru bulunmadığı, iki ayrı asansör firmasından birinin yüzde 50, diğerinin de yüzde 25 oranında kusurlu olduğu vurgulandı.

Ayrıca asansörün bakım ve onarımlarının bu işlerin fenni, teknik ve kanuni sorumluluğunu taşıyabilecek nitelikte ve ehliyetteki şahıslara yaptırılmaması, asansörün mevzuata uygun olarak yıllık kontrollerinin yaptırılmaması sebebiyle Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanesinin yüzde 25 oranında kusurlu bulunduğu da raporda yer aldı.

Yargıtay 10 bin liralık manevi tazminatı az buldu

1. İş Mahkemesi 2011 yılı Şubat ayında davayla ilgili olarak Koçak'a Sağlık Bakanlığı ve iki ayrı asansör firmasının 88 bin 528 lira maddi, 10 bin lira da manevi tazminat ödemesine hükmetti. Bu karardaki manevi tazminat oranını az bulan Koçak'ın avukatı Solmaz, kararı temyiz hakkını kullanarak Yargıtay'a taşıdı.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, mahkemenin verdiği karardaki maddi tazminat oranını aynen kabul ederken, manevi tazminat olan 10 bin liranın az olduğu gerekçesiyle kararı kısmen bozup, mahkemeye tekrar gönderdi.

Yargıtay'ın kısmen bozarak yeniden gönderdiği kararla ilgili görüş bildiren mahkeme, Koçak'a 88 bin 528 lira maddi, 40 bin lira ise manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme, tazminatların Sağlık Bakanlığı ile iki ayrı asansör firması tarafından ödenmesi kararını da verdi.

Mahkemenin 19 Aralık 2013 tarihinde verdiği bu karar, Yargıtay tarafından da onandı.

Koçak'ın avukatı Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 yıl süren hukuk mücadelesi sonrasında kazandıkları tazminatın müvekkiline ödendiğini belirtti.

Asansörün düşmesi sonucu meydana gelen kazada müvekkilinin sakat kaldığını ifade eden Solmaz, "Belden aşağısı sakat kalan ve yürüme güçlüğü çeken müvekkilimin hakları. verilen bu kararla kendisine iade edilmiştir. Özellikle Yargıtay'ın mahkemenin ilk kararında belirttiği manevi tazminat oranını az bulması da önemlidir" diye konuştu. - Çorum

Kaynak: AA / Güncel

Sağlık Bakanlığı Mehmet Solmaz Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title