Haberler

Almanya'da Türklere Vizenin Kalkması İçin Önemli Adım

Güncelleme:

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti, Alman hükümetinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin kalkması ve aile birleşiminin serbest bırakılması için meclis kararı aldı.

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti, Alman hükümetinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin kalkması ve aile birleşiminin serbest bırakılması için meclis kararı aldı. Almanya'da ilk kez bir meclis bu yönde atım atarken karara ana muhalefet partisi CDU da destek verdi.

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Türklere uygulanan vizenin kalkması için tarihi bir adım attı. Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ile Yeşiller Partisi tarafından geçen yıl 15 Temmuz'da meclise verilen "Türklere vize kalksın" önergesini dün yapılan genel kurulda oy çokluğuyla kabul edildi. Önergeye ana muhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hür Demokrat Partisi (FDP) de 'Evet' dedi.

KARAR FEDERAL KONSEYDE TARTIŞILACAK

Aşağı Saksonya Eyaleti SPD ile Yeşiller Partisi'nin kurduğu koalisyon hükumetiyle yönetiliyor. Önergeyi ise Türk kökenli Milletvekili Belit Onay hazırladı. Meclise seçildiği tarihte ilk oturuma Türkiye'deki teyzesinin vize sorunu nedeniyle Almanya'ya gelememesi üzerine harekete geçen Onay, konuyu meclis grubuna taşıdı. Yapılan görüşmelerden sonra SPD ile Yeşiller meclis grupları önergeyi hazırlayarak meclise sundu. O önerge dün meclisten geçti. Geçen önerge federal konsey toplantısında ele alınacak. Eyalet başbakanlarından oluşan konsey federal hükumete baskı yapacak.

TÜRKİYE'YE UYGULANAN VİZE ALMANYA'NIN ZARARINA

Yeşiller Milletvekili Belit Onay, önergeye CDU'nun da evet demesinin çok önemli olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in CDU partisinden olduğunu hatırlatan Onay, şöyle dedi:

"Almanya'da ilk kez bir eyalet Türklere vizenin kalkması için meclis kararı aldı. Bu karar tüm partilerin desteğiyle alındı. Burada CDU'nun 'Evet' demesi çok önemli. Çünkü Merkel kendi partisininde bu önergeye 'Evet' demesini göz ardı edemez ve konuya daha ciddi yaklaşır. Türklere uygulanan vizenin kalkması için Avrupa Adalet Divanı ile Almanya'da birçok mahkemenin kararı var. Ayrıca Ankara anlaşması var. Zaten aile birleşiminde dil testinin kalkması federal hükumet gündeminde. Hükumet bu konuda ağır davranıyor. Biz federal hükumete bu kararla baskı yapacağız. Süreci hızlandıracağız. Türkiye'ye vize uygulanması Almanya'nın zararına. Türkiye ile Almanya arasında çok büyük bir ticaret alış verişi var. Burada fuarlar düzenleniyor ve Türkiye'den çok sayıda iş adamı ile firmalar buraya geliyor. Bu işten Türkiye'den çok Almanya karlı çıkacak."

Belit Onay, Türkiye'ye vizenin kalması için yasa değişmesi gerektiğini, Federal Konsey'in bu konuda Başbakan Angela Merkel ile görüşeceğini ve pazarlık yapmaya başlayacağını belirtti. Onay, alınan kararda Türk kökenli milletvekilleri Filiz Polat ile SPD'li Mustafa Erkan'ın da çok büyük katkıları olduğunu ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Angela Merkel Türkiye Almanya Dünya Haberler

500

Yorumlar (4)

muslumanmobilWeb@haberler.com:

Zazo gardas seninde kicin acikta kalmis ilk once git bir tarih oku sonra yorum yap kavmiyetcilik yapan bizden degildir diyen peygamberin ummeti olarak milliyetcilik yapmam ama tarih herseyi biliyor zozo gardas

0
0
yanıtYanıtla
Abdullah.Mobil-IOS:

Sanki biz canavariz da iceri Almiyo adamlar bizi

0
0
yanıtYanıtla
insan ve drammobilWeb@haberler.com:

Uluslar aya ckti 1 vizeni kalkacak diye duyd hemen sovenizime digusile neyimis turkler dunyaya hukmedecek mis sen bu kafa bu zihinyetle hic kimseye brak hukmu kardes olmasin

0
0
yanıtYanıtla
Mark. Mobil-IOS:

İnsanliği bilmek isteyen türkten örnek alsin.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title