Haberler

Artvinliler Cerattepe İçin Nöbette : Araç Geçişine İzin Yok

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı halkının mücadelesi devam ediyor.

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı halkının mücadelesi devam ediyor. ÇED raporunun geçen yıl iptal edilmesi sonrasında bu kez de konkasör (taş kırma makinesi) ve teleferik kurmak için faaliyete geçen ve onay alan şirketin iş makinelerini bölgeye getireceğini öğrenen yöre sakinleri bu sabah yolu trafiğe kapattı. Jandarma ekipleri ile gelen iş makineleri ve konteynerlerin geçişine izin vermedi.

Yeşil Artvin Derneği'nin hukuksal mücadelesi sonrasında Rize İdari Mahkemesi geçen yıl ÇED raporlarını iptal etti ve Kafkasör bölgesinde maden şirketin faaliyeti durduruldu. Ancak şirketinin, birkaç gün önce konkasör ve teleferik kurmak için yaptığı başvuruların Orman Bölge Müdürlüğü'nden onay alması üzerine, Artvin'de çevrecileri yine harekete geçti. Maden şirketinin Cerattepe'ye çıkma olasılığına karşı bölgede 24 saat nöbet tutan çevreciler, aldıkları duyumun ardından bu sabah saat 06.00'da Kafkasör yaylasına akın etti. Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, esnaf ve vatandaştan oluşan yaklaşık 2 bin kişi, araçları park ederek yolu ulaşıma kapattı. Eylemciler, çok sayıda jandarma eşliğinde yaylaya gelen maden şirketinin konteyner yüklü kamyonları ile iş makinelerinin geçişine izin vermedi. Jandarmanın ikna çabaları da işe yaramadı.

YA ARTVİN YA MADEN

Ceratepe ve Kafkasör'de madencilik faaliyetine karşı mücadelenin sürdürüleceğini anlatan Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Bedrettin Kalın, bölgede  yaşam haklarını savunduklarını belirterek şunları söyledi:

"Mahkeme kararına dayanıyoruz. ÇED raporu için dava açılmış, davayı kazanmışız. Davayı kazandıktan sonra ilgili şirketler Danıştay'a gitmiş, 'yürütmeyi durdurma' talepli olarak temyiz etmişler. Danıştay taleplerini reddetmiş. Yani burada uygulanan ve fiilen geçerli olan bir mahkeme kararı var. İptal kararı var, yürütmeyi durdurma kararı var. Dolayısıyla fiilen bir şey yapılmasına imkan yok. Fakat bir genelgeyle ÇED raporundaki eksikliklerin tamamlandığı söylenerek yeni bir ÇED hazırladıklarını iddia ediyorlar. Bu hukuken doğru değil, çünkü o genelge ÇED raporundaki bir veya birkaç eksikliğin düzeltilmesiyle ilişkilidir. Oysa Rize İdare Mahkemesi'nin kararında bir ya da birkaç eksiklikten söz edilmiyor. 'Bu alanda madencilik yapılamaz. Madencilik olursa Artvin halkı buradan gider. Artvin halkı ve korunacak alanlar kalacaksa bu alanda madencilik yapılamaz. İkisi bir arada olamaz' deniliyor."

Hazırlanan ikinci ÇED'in iptali için de en kısa süre içinde dava açacaklarını belirten Avukat Kalın, "Bu şirketin idarecilerinin yaptığı şey yangından mal kaçırmaktır. Şu anda henüz dava açılmadan bu alana girip tarumar etmenin peşindeler. Onun için acele ediyorlar. Bunlar 3 yıldır bir çivi bile çakamadılar da şu son 10 günde illa bir şey yapmak neden bu kadar önemli olsun? Dava açmamıza fırsat vermeden alana girmeye çalışıyorlar. İşin özü budur. Belki siyasi iktidar değişmeden tamamlamaya çalışıyorlar. O izinleri verenlere eninde sonunda bunların hesabını soracağız. Bu ilin valisi ve bu ilin yöneticileri de buna dahildir. Onlara anlatmaya çalıştık. Bunun önceki ÇED'in devamı olduğunu, mahkeme kararıyla eksikliklerin giderildiğinin tespit edilmiş olması gerektiğini bu ilin valisine de anlattık. Burada bulunan komutanlara da, jandarmalarına da anlattık. Anlamak istemiyorlarsa, Artvin halkının Valisi değil de maden şirketinin valisi olacaksa, o zaman bizim ona söyleyecek sözümüz de olacak" dedi.

Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ise, Artvin halkının 25 yıldır doğasını koruma nöbeti tuttuğunu belirterek, "Yasa dışı yollarla buraya çıkmak istiyorlar. 24 saat nöbetteyiz. Şirketin buraya çıkmak istediğini duyunca Artvin halkının büyük bölümü geldi. Artvin halkı olarak yasal hakkımızı, savunma hakkımızı kullanıyoruz. Çünkü yaşan alanımızı koruyoruz" ifadelerini kullandı. - Artvin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Danıştay Artvin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title