Haberler

Artvin'den Dünya'ya Balık İhracatı

Artvin'den Dünya'ya balık ihracatı

Artvin'in Çoruh nehri üzerinde gerçekleşen kafes balıkçılığı yöre halkına geçim kaynağı olurken, Dünya'ya da damak tadı oluyor

ARTVİN - Çoruh Nehri üzerinde kurulan barajların elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamasının yanı sıra, göllerinde yapılan kafes balıkçılığı ise yöre halkının önemli geçim kaynaklarından biri haline geldi.

Artvin'deki Borçka Barajı'nda yapılan kafes balıkçılığı sayesinde dünyaya balık ihracatı yapılmaya da başladı. İhraç edilen balıkların yetişmesi için ise yoğun bir çaba sarf ediliyor. Borçka Baraj Gölü'nde bulunan kafeslere, Rize'nin Fındıklı ilçesi'nden gelen balıklar kamyonların kasalarına yerleştirilen özel bir tank ile getiriliyor. Getirilen balıklar düzenlenen sistemle, borular vasıtası ile kafeslere aktarılıyor. 10 gram olarak kafeslere yerleştirilen balıklar 1 yıl içerisinde 1 kilograma ulaşıyor ve 3 kilograma geldiğinde Japonya için yola çıkıyor.

Sık sık yapılan Japonya sevkiyatları nedeni ile boşalan kafesler kayık yardımı ile baraj gölünün kenarına çekildikten sonra, getirilen balıklarla yeniden dolduruluyor. Her kafese 70 binin üzerinde yavru balık yerleştiriliyor. Yavru balıklar büyüdükçe kafeslere sığmadığı için ise farklı kafeslere dağıtılmak zorunda kalıyor. Balıklar 3 kilogram olduğunda ise şoklanarak, buzlu tanklar ile Japonya'ya doğru yola çıkıyor.

Bugüne kadar 40 tona yakın ihracat yaptıklarını dile getiren Ahmet Zengin "Bugün buraya Amerikan balığı yani somon getirdik. Burada büyüyecekler, tanesi 3 kilogram olduktan sonra yurtdışına, müşterilere gönderilecekler. Buraya gelen yavru balıklar 3 kilogram oluyor ve ardından hasat başlıyor, sonrasında Japonya gibi dış ülkelere gönderiyoruz. Su sıcak olduğu için dış ülkelere ihraç ettiğimiz balıklar burada daha çabuk büyüyor. Yetiştirdiğimiz balıklar pembe etlidir, burada daha lezzetli, daha güzel olduğu için Borçka Barajı'nda bu balıkları büyütüyoruz. Toplamda Japonya'ya 200 Tonun üzerinde balık gidecek. Biz Japonya'ya numune gönderdik, sonra kendileri gelerek burada tadına baktılar ve sonrasında anlaşma sağlandı" ifadelerini kullandı.

Tesisin Sorumlu Su Ürünleri Mühendisi Kenan İnce, tek seferde kafese 70 bin adet yavru balık salarak büyümeye bıraktıklarını dile getirerek "Kafeslerden aldığımız balıkları şoklayıp, buzluyoruz. Tanklar vasıtasıyla kamyona yükleyerek işleme fabrikasına gönderiyoruz. Şuanda havuzumuza 70 bin adet balık saldık. Kıyıda havuzlara doldurulan balıkları, kayıklar vasıtasıyla diğer kafeslerin yanına yerleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Japonya Borçka Artvin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title