Haberler

Artvin'de Cerattepe İçin Halkı İkna Edemediler

Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri ile ilgili 3 bakanlığın yetkililerinin katılımı ile, 'Halkı Bilgilendirme' toplantısı düzenlendi.

Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleri ile ilgili 3 bakanlığın yetkililerinin katılımı ile, 'Halkı Bilgilendirme' toplantısı düzenlendi. Çevre hassasiyetleri gözetilerek çıkarılacak madenin kamu yararı için önemini anlatan bakanlık yetkililerine, madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'dan tepki geldi. " Mehmet Cengiz'in cebi kamu yararı mıdır?" diye soran Karahan, "Bir dünya cenneti olan Artvin SOS veriyor. Madencilik yapılamayacağı ispatlanmıştır" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Artvin DSİ 26'ncı Bölge Müdürlüğü'nde yapılan toplantıya Artvin Valisi Kemal Cirit, Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Orman ve Su İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Yeşil Artvin Derneği' nin Başkanı Nur Neşe Karahan da katıldı. Toplantı öncesi bir grup Yeşil Artvin Derneği üyesi salona alınmadıkları gerekçesiyle DSİ Tesisleri önünde yolu araç girişine kapattı. Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı bina çevresindeki vatandaşlar ile görevliler arasında tartışmalar yaşandı. Tepkiler üzerine salona alınacakları duyurulan vatandaşlar yolu ulaşıma açtı.

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, madenciliğin bilimin ışığında ve çevre hassasiyetleriyle yapıldığında ülkenin refah seviyesinde ciddi artış sağlayacağını belirterek, "Yeraltı kaynaklarını kullanarak refah seviyesini arttırmak ve ihracatı azaltmak mümkün. Artvin'de 103 arama ruhsatı, 51 işletme izni vermişiz ve bunlardan 21'i işletme aşamasında. Artvin'de 2012 yılında 21, 2013 yılında 32, 2014 yılında 20 ve 2015 yılında ise 18 saha denetlendi. İşletme izni verildikten sonra başvuran kişi üretime başlar. Üretim bittikten sonra cevherleşme bitince de o saha rehabilite edilir. Artvin'de 76 alanda ruhsat vermiyoruz. Buraları kırmızı saha olarak işaretledik. Ülkemizin ekonomisini geliştirebilmek için madencilik son derece önem arz etmektedir" dedi.

"MEHMET CENGİZ'İN CEBİ KAMU YARARI MIDIR?"

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ise, bilimsel veriler ışığında madencilik faaliyetine karşı çıktıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bunların kanıtı da bilim insanlarının verdiği raporlar ve hukuksal karardır. Bize madenin yararlarını anlatmanız gerçekten üzücü ve komik. Bin 700 ağaç kesildi, ardından 2007'de mahkeme önce yürütmeyi durdurdu, ardından ruhsatı iptal etti. Biz kış ayında nöbet tuttuk, şimdi de tutuyoruz. 2011'de Orman Bölge Müdürlüğü rapor veriyor, 'Madencilik olamaz' diyor. 2013'te biraz yumuşatarak rapor veriyor. 2015'te ise 'Kamu yararı olduğu' yönünde rapor veriliyor. Mehmet Cengiz'in cebi kamu yararı mıdır? Sayın Bakana  2011' de anlattık. Bakan, ' Altı mı üstümü zengin' diye bakacağını söyledi. Artvin bir dünya cennetidir. Artvin SOS veriyor. Madencilik yapılamayacağı ispatlanmıştır."

Artvin'deki diğer sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri de madencilik faaliyetlerine karşı tepkilerini dile getirdi. Bakanlık yetkilerinin sunumlarının ardından yeniden söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, "Biz diyoruz ki sizin referans aldığınız raporların ve bilimsel çalışmaların ötesinde rapor ve bilimsel çalışmalar var. Ancak 'Hiçbir şekilde istemiyoruz' diyorsunuz. Halkın tedirginliği ve korkularının olduğunu ifade ediyorsunuz. Biz de durumun böyle olmayacağını ısrarla söylüyoruz. Teknik olarak bu mümkündür diyoruz. Şundan emin oldum ki burada önemli bir kesim madenciliğe Danıştay dahi karar verse olumsuz olarak bakacak" diyerek konuşmasını noktaladı. Toplantı olaysız sona erdi. - Artvin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Cengiz Kemal Cirit Kavaklı Artvin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title