Haberler

Artık Memuriyet İçin Değil Girişim İçin Yarışıyoruz"

Aktif Bank Genel Müdürü Önder Halisdemir, Türkiye'de girişimcilik kavramının güçlendiğini belirterek, "Biz eskiden en iyi memur olma konusunda yarışırdık. Üniversite son sınıflarda en iyi maaşla hangimiz bir işe girecek diye yarışırdık. Girişimci konseptin oturmasıyla artık üniversite öğrencisi, 'çıkar çıkmaz ilk işimi yapayım' hatta 'üniversitedeyken ilk işimi yapayım' diye düşünüyor" görüşünü aktardı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Halisdemir, Türkiye'de girişimcilik, girişimciliğin finansmanı ve Aktif Bank'ın girişim finansmanı alanındaki çalışmalarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Kendilerine gelen proje fikirlerinde "Ürün veya hizmetin ticarileştirilmesi sorunu"nun yaygın bir problem olduğunu dile getiren Halisdemir, "Her icat mucidine para kazandırmıyor. Hakikaten işlerin, fikirlerin ticarileştirilmesi, katma değer üretir hale getirilmesi en  önemli konu. Geçmişe de baktığımızda birçok mucit, icadından para kazanamamış. Burada da o kültür önemli. Yani işin, yeniliğin, ürünle buluştuğu, hizmetle buluştuğu andaki üretim maliyetlerini bilmek, pazarı bilmek… Bu genel bir kültürel ortamdır" yorumunu yaptı.

Nitelikli iş fikirleri için gereken kültürel ortamın Türkiye'de gelişmeye başladığını anlatan Halisdemir, sayıları artan girişimcilik yarışmaları ve sürekli artan devlet desteğini örnek gösterdi.

Gelinen noktada Yıldız Teknik Üniversitesi ve Aktif Bank'ın bünyesinde bulunduğu çatı kuruluşu olan Çalık Holding'in organize ettiği "İlk İşim Girişim" proje yarışması gibi etkinliklerin gençlerde de heyecan uyandırdığını söyleyen Halisdemir, Türkiye'nin geleceği adına girişimci kültürün büyük bir önemi bulunduğunu kaydetti.

Halisdemir, girişimciliğe verilen maddi ve manevi desteklerin artmasıyla, daha çok yönlü gelecek planı kuran gençlerin sayısında önemli bir artış olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Özellikle devletin açıklamış olduğu girişimciliğe destek programları, bizlerin, kurumların ve bireylerin artık girişimcilik konusunda yarışmamız çok önemli bir ölçü. Biz eskiden en iyi memur olma konusunda yarışırdık. Üniversite son sınıflarda en iyi maaşla hangimiz bir işe girecek diye yarışırdık. Bahsettiğim girişimci konseptin oturmasıyla artık üniversite öğrencisi şunu düşünüyor; 'çıkar çıkmaz ilk işimi yapayım' hatta 'üniversitedeyken ilk işimi yapayım' diye düşünüyor. Bu iklim kendi kendini destekliyor."

Fikirlerin ticarileştirilip katma değere dönüşmesi için yatırım bankalarının önemli bir rol oynadığını aktaran Halisdemir, "Yatırım bankaları bu işleri ticarileştiriyor ve bu işi yatırımcılara sunuyor. Biz de Aktif bank olarak burada gerçek bir aracı görevini görüyoruz."

Yatırım bankacılığı

Yatırım bankacılığının mevduat bankacılığından farklı olduğunu hatırlatan Halisdemir, "Yatırım bankacılığı çok keyifli bir konu ve girişimcilikle alakalı bir konu. Çünkü değerlere, girişimlere ve işlere yatırım yapıyorsunuz. Diğer ticari bankacılıkta birazcık daha fazla kredi-teminat ilişkisi varken burada iş ve yatırım ilişkisi var" diye konuştu.

Aktif Bank'ın Türkiye'nin en büyük yatıım bankası olduğunu dile getiren Halisdemir, "Şu an bizim yaklaşık 5 milyar liralık bir Türkiye büyüklüğümüz var.  Yaklaşık 6,5 milyar liralık da ilişkili finansal kuruluşlarımızla beraber Türkiye dışı büyüklüğümüz var. Bizim işimiz tamamen girişim ve müteşebbislik" bilgisini verdi.

"Girişimcilikteki yüzde 1 artış, gayrisafi milli hasılada binde 25'lik artışa neden oluyor"

Önder Halisdemir, bankasının çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Aktif Bank olarak hem çeşitli platformları destekliyoruz hem kendimiz de bizzat yatırımcı olarak yüzlerce girişimin içerisinde yer aldık.  Uluslararası girişimcilik platformlarının Türkiye'ye gelmesine öncülük ediyoruz. Bunların ilki Avrupa Birliği'nin desteğinde olan Avrupa Melek Yatırımcılık Girişim İnisiyatifi'ydi. Bunun Türkiye ofisinin kurulmasına yardımcı olduk. Geçtiğimiz günlerde 34 ülkede düzenlenen Seedstars adlı bir yarışma var, onun Türkiye'de düzenlenen  bacağını ilk defa biz organize ettik. 2015 şubat ayında Türkiye'nin de içinde olduğu girişimciler bu yarışmada İsviçre'de ödüllerine kavuşacaklar."

Girişimcilikteki yüzde 1 artışın gayrisafi milli hasılada binde 25'lik artışa neden olduğunu aktaran Halisdemir, girişimciliğin işsizlik gibi iktisadi ve sosyal geriye gidişleri de azaltarak kalkınmaya destek verdiğini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Önder Halisdemir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title