Haberler

Armuttaki Leke İlaç Değil Soğuk İzi"

SERGEN SEZGİN/VOLKAN BAYRAKTAR - Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, armutta, kışın ve nisan ayında soğuktan oluşan lekenin "ilaç kalıntısı" olduğuna ilişkin iddialara tepki göstererek, "Yaklaşık 450 üreticinin bahçesinden onlardan habersiz numune alarak hasattan önce bu armutların tahlillerini yaptık. Bu tahlillerde en ufak bir kalıntı yok" dedi.

SERGEN SEZGİN/VOLKAN BAYRAKTAR - Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, armutta, kışın ve nisan ayında soğuktan oluşan lekenin "ilaç kalıntısı" olduğuna ilişkin iddialara tepki göstererek, "Yaklaşık 450 üreticinin bahçesinden onlardan habersiz numune alarak hasattan önce bu armutların tahlillerini yaptık. Bu tahlillerde en ufak bir kalıntı yok" dedi.

Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Santa Maria armudu hasadının sürdüğünü, eylül ayında ise deveci cinsinin toplanmasına başlanacağını söyledi.

Türkiye'nin armut üretiminin yaklaşık yüzde 30'unun Bursa'nın Gürsu ilçesinden karşılandığını belirten Dönmez, "Gürsu'da 35 bin dönüm alanın 25 bin dönümünde armut ağaçları bulunuyor. Bu sene kışın biraz olumsuz havaların etkisi görüldü. Rekoltede yüzde 15-20 gibi bir kaybımız var fakat fiyatlar şu an fena değil" dedi.

Dönmez, üretilen armudun bir bölümünün piyasaya arz edildiğini, kalanının ise soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini anlattı.

Armutla ilgili oluşan yanlış algıya değinen Dönmez, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda, kış mevsimi ve nisan ayında özellikle soğuklardan dolayı üründe leke oluştu. Bu leke, damar ve pas şeklinde görülüyor. Bazı bilgisi ve yetkisi olmayan kişiler, ürünün piyasasını düşürme anlamında bunun ilaç kalıntısı olduğu yönünde söylenti çıkardı. Gürsu Ziraat Odası olarak, yaklaşık 450 üreticinin bahçesinden onlardan habersiz numune alarak hasattan önce bu armutların tahlillerini yaptık. Bu tahlillerde en ufak bir kalıntı yok. Halkımız armudu gönül rahatlığıyla yiyebilir. Bunun yanında tarım uygulamaları da zaten devam ediyor."

Dönmez, armut ihracatının ağırlıklı olarak Orta Doğu'da Suriye, İran ve Irak gibi ülkelere yapıldığını dile getirdi.

Orta Doğu'da son dönemde yaşanan olayların piyasayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Dönmez, "Bundan 3-4 yıl önce her gün 10 tır civarında 200 ton ürün Arap ülkelerine gönderilirken, şu anda ayda veya 15 günde bir tır gidiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Kamil Dönmez Orta Doğu Gürsu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title