Haberler

Arlem Eş Başkanı Lebrun: Akdeniz'de 2014'te 3 Bin 500 Sığınmacı Boğuldu (2)

Türkiye, SURİYELİ MÜLTECİLERE 7 MİLYAR DOLAR HARCADI Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antalya'da toplanan Avrupa Akdeniz Bölgesel Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM) 6'ncı Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin mülteciler için merkezi hükümet, yerel yönetimler ve hayırseverlerin desteğiyle oluşan 6.5- 7 milyar dolarlık bir bütçeyi kullandığını söyledi.

Türkiye, SURİYELİ MÜLTECİLERE 7 MİLYAR DOLAR HARCADI

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antalya'da toplanan Avrupa Akdeniz Bölgesel Yerel Yönetimler Asamblesi (ARLEM) 6'ncı Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin mülteciler için merkezi hükümet, yerel yönetimler ve hayırseverlerin desteğiyle oluşan 6.5- 7 milyar dolarlık bir bütçeyi kullandığını söyledi.

ARLEM 6'ncı Genel Kurulu'nda 'Akdeniz'de Göç Yönetiminde Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin Rolü' başlıklı rapor, Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa tarafından sunuldu. Costa, göç akımlarının AB üye devletlerinin nüfus yoğunluğunu artıracağını belirterek, bu akışın devam edeceğini söyledi. Yerel düzeyde göçün sosyo-ekonomik dokudaki etkisinin daha yoğun hissedileceğini belirten Costa, "Birçok yerel ve bölgesel yönetim, bilhassa da bu Avrupa bölgesinde, oldukça fazla etki altında kalacaktır. Çünkü burada göçmenlerin entegrasyonu da beraberinde yeni açılımlar getirmektedir" dedi.

Göç olgusunun çok seviyeli yönetişimi gerektirdiğini kaydeden Başkan Costa, bölgesel ve yerel yönetimlerin çalışmalarının teşvik edilmesi, göçmenlere yönelik sosyal politikaların uygulanması noktasında olanaklar geliştirilmesi, diyalog ve işbirliğinin paydaşlarla birlikte hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.

İNSANİ KRİZ

Göç olgusunun yarattığı insan krizin bölgede halen yaşandığını belirten Costa, "Stratejik anlamda yerel seviyede bu noktada çalışma sürdürülmesi lazım. Politikalar, ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verebilmeli. Göçten binlerce insan etkilenmiş durumda, binlerce insan AB'ye gelmeye çalışıyor. Göçmenler kriminal ve illegal örgütlerin kurbanı olmaya dönüşüyor" diye konuştu.

Bu noktada dikkatlerin Türkiye, Ürdün, Mısır ve Lübnan'ın içinde bulunduğu bölgeye çekildiğini, fakat aynı zamanda da AB ülkelerine, Kıbrıs, Malta'nın içinde bulunduğu ada ülkelerine, Yunanistan ve İspanya'ya bakılması gerektiğini kaydeden Costa, "Zira bu ülkeler göçmenlerin ilk etapta ulaştığı yerler. Bu noktada barıma, gıda, sağlık hizmetleri sunulması gerekiyor" dedi.

Suriye'de 2011 yılında başlayan çatışmalar sonunda 3 milyonluk göçmen nüfus oluştuğunu kaydeden Antonio Costa, bu göçmen kitlesinin ancak 100 bininin Avrupa ülkelerine ulaştığını, geri kalan nüfusun ise Ürdün, Lübnan, Mısır ve Türkiye'de olduğunu söyledi. Göçmenlik için dayanışma ruhu çerçevesinde daha somut ve aktif çözümlerin yerel ve bölgesel yönetimler tarafından geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Costa, "AB üye devletleri, kuzey Avrupa bölgeleri bilhassa bu kişilere önem vermeli refah ve istihdam sağlamalıdır" dedi.

Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa'nın sunumunun ardından rapor, ARLEM Genel Kurulu'nda tartışmaya açıldı. Uluslararası Göç Politikası Geliştirme Merkezi, Akdeniz İçin Birlik Genel Sekreterliği, Arap Birliği, Ürdün, Kıbrıs ve Malta'dan gelen temsilcilerin de katıldığı tartışmada Hatay Belediye Başkanı CHP'li Lütfü Savaş ve Ürdün'den Amman Büyükşehir Belediye Başkanı Fazwi Masad söz aldı.

HATAY'DA 200 BİN GÖÇMEN VAR

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye'de 1 milyon 700 bin mülteci bulunduğunu, 200 bininin Hatay'da yaşadığını söyledi. 200 bin göçmenin ancak 16 bin kadarının çadır ve konteyner kentlerde kaldığını, diğer nüfusun ise Hatay'da toplum içinde, evlerinde yaşadığını belirten Savaş, "Bu mültecilere ne kadar yardım ederseniz edin, ihtiyaçlarını giderirseniz giderin dramlarının tümünü, bütün ihtiyaçlarını gidermeniz mümkün değil. Nihayetinde psikolojik ihtiyaçlarını gidermek mümkün değil. Kendi ülkesini özlemekte, bulundukları ülkeye de adapte olamamaktadır" diye konuştu.

TÜRKİYE 7 MİLYAR DOLAR HARCADI

Türkiye'nin mülteciler için merkezi hükümet, yerel yönetimler ve hayırseverlerin desteğiyle oluşan 6.5- 7 milyar dolarlık bir bütçeyi kullandığını belirten Savaş, Türkiye'deki mültecilere Türkiye dışından ise ancak 200 milyon dolar geldiğini söyledi. Belediye Başkanı Savaş, "Bu dramatik tabloya Avrupa ülkeleri hazırlıksız yakalanmıştır. Sorunlarla karşı karşıya kalan yerel yönetimler kaderlerine bırakılmayıp yükü paylaşılmalıdır. Bundan sonraki göç dallarına hazır olmak durumundadır. Allah hiçkimseyi mülteci duruma koymasın. Son 3- 3.5 yıldır çok kötü şartlarda yaşamakta, 10'da 1'ine merkezi hükümetler destek vermektedir" diye konuştu.

ÜRDÜN'DE EV KİRALARI YÜZDE 300 ARTTI

Amman Belediye Başkanı Fazwi Masad ise Ürdün'de resmi kayıtlara göre 640 bin mülteci bulunduğunu belirterek, "Ama gerçek rakam 750 bindir" dedi. Ülkedeki mültecilerin 200 bininin Amman'da yaşadığını, kentteki Suriyeli sayının ise 500 bin olduğunu kaydeden Masad, "Ürdün mültecilerden yana muztarip, zor durumda" dedi. Bu noktada işsizlik, barınma, sağlık ve eğitim sorunlarının yaşandığını belirten Masad, Ürdün'de ev kiralarının Suriyeli mülteciler nedeniyle yüzde 300 arttığını, yüksek kira ödemeye razı Suriyeli göçmenler nedeniyle bir çok Ürdünlünün evlerini boşalttığını söyledi.

BM'NİN İNSANI YARDIMA BAŞLAMASI RAPORDA YER ALDI

Fazwi Masad, tüm bu sürece ek olarak BM'nin geçen aydan itibaren mültecilere verilen insani gıda yardımlarını durdurduğu yönünde söylenti duyduklarını belirterek, "Ürdün'de çok sayıda Iraklı, Filistinli, Suriyeli göçmen için gıda konusunda da sıkıntı başladı" dedi, BM'nin bu yardımı yeniden başlatması için ARLEM kanalıyla baskı oluşturulmasını önerdi. Öneri, oturuma başkanlık eden ARLEM Eş-Genel Başkanı Michel Lebrun tarafından genel kurula soruldu. Akdeniz'de Göç Yönetiminde Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin Rolü başlıklı sunumu hazırlayan Lizbon Belediye Başkanı Antonio Costa, bu durumun aslında sistemin kırılganlığını vurguladığını belirterek, raporda yer almasının mümkün olabileceğini söyledi. Genel kurul raporu, BM'nin mültecilere yönelik insani gıda yardımını tekrar başlatması noktasındaki kararıyla birlikte oybirliğiyle kabul edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title