Haberler

Arjantin Halkı Yeni Devlet Başkanını Seçiyor

BUENOS Arjantin halkı, devlet başkanlığı seçimleri ikinci turu için ülke tarihinde ilk kez yalnızca iki adayın isminin yer aldığı oy pusulalarıyla sandığa gitti.

BUENOS Arjantin halkı, devlet başkanlığı seçimleri ikinci turu için ülke tarihinde ilk kez yalnızca iki adayın isminin yer aldığı oy pusulalarıyla sandığa gitti.

Ülkede Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in desteğini alan Buenos Aires Eyalet Valisi Daniel Scioli ile Buenos Aires Belediye Başkanı Mauricio Macri, devlet başkanlığı için yarışıyor.

İki dönemdir yönetimde olan Devlet Başkanı Kirchner, 10 Aralık'tan sonra Devlet Başkanlığı Sarayı Casa Rosada'yı, ülkeyi 2019'a kadar yönetecek halefine bırakacak.

"Zafer için Cephe"nin merkez sol adayı Scioli'nin, 25 Ekim'de yapılan ilk turda seçimleri kazanması bekleniyordu.

Ancak Scioli'nin seçimi kazanabilmesi için yüzde 45'lik oy oranına ulaşması ya da yüzde 40'ın üzerinde oy alıp en yakın rakibiyle arasında 10 puanlık bir fark oluşturması gerekiyordu.

Scioli'nin, ilk turda rakibi, "Değişim" ittifakından merkez sağın adayı Macri karşısında üstünlük yakalamasına rağmen, kazanmak için yeterli oy oranına ulaşamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kalmıştı.

Ancak ikinci tur öncesinde yapılan son anketlerde "değişim" söylemiyle öne çıkan ve muhaliflerin de desteğini alan Macri'nin, Scioli karşısında 4 ila 8 puanlık bir üstünlük yakaladığı belirtildi.

Lujan bölgesinde oyunu kullanan Scioli, "Bugün halk geleceğini seçiyor" diyerek seçmenleri kendilerini için en iyi olduğunu düşündükleri adaya oy vermeye çağırdı.

Başkent Buenos Aires'te oyunu kullanan Macri ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Yarın Arjantin için yeni bir dönem başlıyor, sonuç ne olursa olsun hep birlikteyiz" ifadelerini kullandı.

Macri ile ayı sandıkta oy kullanan dış ticaret uzmanı Patricio San Miguel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macri'nin açık ekonomi politikasına dönülmesi ve ithalatın önünün açılmasına yönelik vurgusunun önemli olduğunu belirterek "Artık ABD ve AB ile aramızdaki ekonomik ve siyasi kırılmaların uzlaşıya dönüşmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Kirchnerler dönemi sona eriyor

Anayasa gereği üçüncü kez aday olamayan Devlet Başkanı Kirchner ise oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Daha önce bu kadar ekonomik ve siyasi istikrarın olduğu bir hükümet dönemi yaşamadık. Seçmenlerden 2003 öncesinde ne halde olduklarını düşünerek oy kullanmalarını istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ülke tarihinde ilk kez yalnızca iki adayın yarıştığı seçimlerle beraber, derin ekonomik kriz sonrasında 2003 yılında yönetime gelen Nestor Kirchner ve ardından eşi Cristina Fernandez de Kirchner ile 12 yıl süren "Kirchnerler dönemi" sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Cristina Fernandez Buenos Aires Arjantin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title