Haberler

Arjantin'den Firari Eski İstihbaratçı Konusunda ABD'ye Sitem

BUENOS Arjantin yönetimi, 1994'te Arjantin Yahudi Derneğine (AMIA) düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturma çerçevesinde aranan eski Arjantin İstihbarat Teşkilatı (SIDE) Harekatlar Genel Direktörü Antonio Stiuso'nun nerede olduğuna ilişkin ABD'nin yeterince işbirliği yapmadığını belirtti.

BUENOS Arjantin yönetimi, 1994'te Arjantin Yahudi Derneğine (AMIA) düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturma çerçevesinde aranan eski Arjantin İstihbarat Teşkilatı (SIDE) Harekatlar Genel Direktörü Antonio Stiuso'nun nerede olduğuna ilişkin ABD'nin yeterince işbirliği yapmadığını belirtti.

Arjantin Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, BM Genel Kurulu'nun 70. Dönem Genel Görüşmeleri dolayısıyla New York'ta bulunan Arjantinli muhabirlerin Stiuso hakkındaki sorularına ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yorum yapılmaması eleştirildi.

ABD'nin Buenos Aires Büyükelçisi Noah Mamet'e sunulacak metinde, Stiuso'nun da aralarında bulunduğu eski istihbarat yetkililerinin 1994 yılında AMIA'ya düzenlenen saldırıda rolü olduğu hatırlatıldı. Arjantin'in bu konudaki taleplerinin kurumların en üst yetkililerinin imzasıyla gizli değil, kamuya açık olarak dile getirildiği vurgulanarak Amerikalı yetkililerden de aynısının beklendiği ifade edildi.

Ayrıca 30 Haziran'da Dışişleri Bakanı Hector Timerman ve Federal İstihbarat Teşkilatı Başkanı Oscar Parilli'nin ABD Büyükelçisi Mamet'le toplantı yaparak durumu açıkladıkları ve işbirliği sözü aldıkları belirtildi.

Açıklamada, son olarak Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in BM Genel Kurulu'nun 70. Dönem Genel Görüşmeleri'ndeki terörizme dair sözleri hatırlatıldı.

Uluslararası terörle mücadele eden ABD Başkanı Barack Obama'nın diğer hükümetlerle de işbirliğine başlaması talep edildi.

Kirchner, BM Genel Kurulu'nun 70. Dönem Genel Görüşmeleri'nde yaptığı konuşmada, ocak ayında şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Savcı Alberto Nisman ve Stiuso'nun ortak çalıştığını ve bu isimlerin yabancı istihbarat örgütlerinin şahmeranlığını yaptığını belirtmişti.

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner, eski istihbarat yetkilileri ve Stiuso'nun ABD'de ikamet ettiklerini bildiklerini ima ederek ABD'nin bu isimlerin nerede olduklarına dair bilgi vermesini istemişti.

Stiuso, ülke tarihinin en kanlı terör eylemi AMIA saldırısı hakkında yürütülen soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrılmasına rağmen, aldığı ölüm tehditlerini gerekçe göstererek ülkeden kaçmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı New York Arjantin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title