Haberler

Arınç - Böyle bir hükümete, böyle bir hükümetin başbakanına çirkin sözlerle hiç kimse hakaret edemez -

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Böyle bir hükümete, böyle bir hükümetin başbakanına çirkin sözlerle hiç kimse hakaret edemez, yalan söyleyemez, iftira yapamaz, yaparsa da Allah onu utandırır, mahcup eder" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Böyle bir hükümete, böyle bir hükümetin başbakanına çirkin sözlerle hiç kimse hakaret edemez, yalan söyleyemez, iftira yapamaz, yaparsa da Allah onu utandırır, mahcup eder" dedi.

Arınç, Mustafakemalpaşa Belediyesi tarafından yaptırılan Adnan Menderes Meydanı ve Otoparkı ile yenilenen Esnaf Çarşısı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, şehirlerin en önemli, en gözde mekanlarının meydanlar olduğunu belirterek, kentlerde büyük alanlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Belediyelerin bunlara dikkat ettiğini ve bu hizmetleri yerine getirdiğini belirten Arınç, bunların bugüne kadar yapıldığını, bundan sonra çok daha iyilerini ve güçlülerini yapacaklarını bildirdi.

Arınç, açılışını yaptıkları meydanın ismine dikkati çekerek, "Adnan Menderes ismini çok gençlerimiz hatırlamayabilir. Onlar da mutlaka konuştukça, dinledikçe, merak ediyorlardır. Kim bu şahıs? Ne yapmış? Neden isimleri meydanlara verilmiş? Ona karşı olan sevgi, vefa, kadirşinaslık nedendir, bunu merak edebilirler" ifadesini kullandı.

- "Hakaret ettiler, zulmettiler"

Yaşı kendisi kadar olanların ya da en azından 50'yi bulanların, bu eski acıları, ona yapılan zulmü, milletten yana tavır aldığı için darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve bir yıl sonra da zalimler tarafından şehit edilen aziz Başbakan Menderes'i hatırlayacağını dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"Adnan Menderes, çok değerli bir siyasetçiydi ve 1950'de tek parti dönemine son veren, çok partili siyasi hayatımızı ülkemize getiren o güzel devrimin öncüsüydü. Arkadaşlarıyla birlikte 1946'da ellerinden alınan iktidarı, 1950'de adeta barajların patlayıp da önüne geleni kapıp götürdüğü bir sel haline getirmişti. O zaman hatırlıyorum, Demokrat Parti 450'nin üzerinde milletvekili çıkarmış, o zamana kadar tek parti iktidarıyla iş başında bulunan CHP sadece 30 milletvekili kazanmıştı. Çoğunluk sistemi vardı. Oylar açık atıldı, tasnif gizli yapıldı derken o zaman sonucu belliydi. Sonradan oyları gizli attık, tasnifleri açık yapmaya başladık, hile yapmaya fırsat bulamadılar. 1950, 1954, 1957 böyle oldu, baktılar ki bu iktidarla baş edilemeyecek, o zaman güçleri darbe yapmaya yetti. Demokrat Parti iktidarının hepsini cezaevine aldılar. Yassıada'da usulen bir mahkeme kurdular ama hakaret ettiler, zulmettiler, tehdit ettiler, sonunda da iki değerli arkadaşıyla Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile beraber idam sehpasına götürdüler."

Arınç, Menderes'e, arkadaşlarına, millet yolunda hayatını feda eden insanlara Allah'tan rahmet diledi.

Onların, bu zulüm karşısında asla zalimlerden özür dilemediğini vurgulayan Arınç, şunları kaydetti:

"Çok büyük kabahatleri vardı şüphesiz; halkı seçmişlerdi, halkı zulümden kurtarmışlardı, 'Egemenlik milletindir' demişlerdi. Bir şey daha yapmışlardı, unutmayın 1932'den 1950'ye kadar 18 sene minarelerden Allahuekber duyulmaz olmuştu. Bütün dünya, evrensel bir mesaj olan ezanı her yerde bilir ve tanır. Malezya'ya gitseniz, 'Allahuekber' denildiğinde ezanı hatırlarsınız. Japonya'ya, Madagaskar'a, Washington'a gitseniz, her yerde 'Allahuekber' diye başlar ama Türkiye'de bir dönemde, tam 18 yıl, 'Tanrı büyüktür' diye başladı, sonunu başka türlü getirdiler. İşte Adnan Menderes, iktidara geldiğinin birkaç hafta sonrasında tekrar ezanı asli niyetine döndürdü, minarelerden 'Allahuekber' sedası yükselmeye başladı."

- "64 yıldan beri o devrilen parti bitti, bir daha iktidara gelemedi"

Arınç, bu dönemde köylünün kalkınmaya Türkiye'nin imar edilmeye, vatandaşın devleti, parlamentosu ve milletvekiliyle buluşmaya başladığını anlattı.

O yıllarda millet egemenliğinin ortaya çıktığını kaydeden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Despotluk gitti, artık CHP'nin tek parti iktidarında yapılan zulümler, maalesef binlerce insanın hayatına da mal olan Türkiye'nin pek çok yerinde olan hareketler ortadan kalktı, millet egemenliği ortaya çıktı. Adnan Menderes, halkını seven bir insandı, Hakk'a da bağlıydı. Hepimizin hataları olabilir ama ülkemizde demokrasinin yolunu açtı. Unutmayın 1950'de Demokrat Parti iktidara geldi, CHP iktidardan uzaklaştı ve bu millet nasıl bir yüce millet ki nasıl akıllı ve isabetli bir karar veriyor ki 1950'den 2014'e kadar 64 yıl geçti, 64 yıldan beri o devrilen parti bitti, bir daha iktidara gelemedi. Tam 64 yıl geçti aradan. Hamdolsun, ben şunun için hatırlatıyorum; başka bir isim de verilebilirdi ama Mustafa Kemal Paşa'nın demokrasiye aşık, milletini seven, insanlarına aşık, hak ve hakikat yolunda bugüne kadar koştuğu gibi, bundan sonra da koşacak olan halkına en güzel isim Adnan Menderes'tir. Hayırlı, mübarek olsun."

Kendilerinin çok kadirşinas olduğunu, hükümetleri döneminde Adnan Menderes isminin üniversitelere, havaalanlarına verilmeye başlandığını, mezarının nakledildiğini dile getirerek, yarın İzmir'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenlerle Adnan Menderes Havaalanı'nın yeni hatlar bölümünü hizmete açacaklarını bildirdi.

- "Birbirimizi nefret yerine sevgiyle kucaklayacağız"

Partisinin Mustafakemalpaşa Belediye Başkan adayı Sadi Kurtulan'a destek isteyen Arınç, şöyle konuştu:

"Ülkemizde hiçbir ayrımcılık yapmadan, herkesi bu toprakların müşterek kaderine sahip dava arkadaşları olarak biliriz. İnşallah hedefe birlikte gideceğiz. Huzur içinde olacağız, birbirimizi nefret yerine sevgiyle kucaklayacağız. Hükümetimize bu kadar yalan, dolan ve iftiraya rağmen, milletimizin itibar etmediğini görüyorum. Hükümetimize destek olduğunu, gerçekten 11 yıllık başbakanlığı döneminde rahmetli Adnan Menderes'in rekorunu 7 ayla kıran Başbakanımıza, Türkiye'ye yaptığı bu hizmetlerden dolayı ne kadar güvendiğini ve destek olduğunu şerefle görüyorum."

AK Parti'ye desteğin sürdüğünü vurgulayan Arınç, "Böyle bir hükümete, böyle bir hükümetin başbakanına çirkin sözlerle hiç kimse hakaret edemez, yalan söyleyemez, iftira yapamaz, yaparsa da Allah onu utandırır, mahcup eder. Yolsuzlukla yoksulluklarla yasaklarla mücadele etmek için kurduğumuz bu siyasi parti, göz mü boyuyor ki milletten yüzde 50 oy alıyor. Son aldığımız oy 2011'de yüzde 50'dir. Şimdi yarın genel seçim olsa yüzde 54 görünüyor. 50'leri geçmişiz, 54'leri bulmuşuz, seçime kadar 60'ları alacağız inşallah. Bu millet böyle oldukça, hiç kimse bu sevginin önüne geçemez" değerlendirmesinde bulundu.

Süt teşvik uygulamaları kapsamında destekleme ödemelerinin yapılmaya başlandığına da değinen Arınç, bunun miktarının şimdilik 23,5 milyon lira olduğunu belirtti.

Arınç, geçen yıl tahakkukları tamamlanmış, destekleme kalemleri bazında bu sene üreticilere ödenecek hibe desteği miktarının ise 103 milyon lira olduğunu kaydederek, "Helali hoş olsun, güle güle kullanın" dedi.

Daha sonra Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve bazı milletvekilleriyle açılış kurdelesini kesti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Taş Mektep Kültür Merkezi'nin açılışını da yaptı ve burada incelemelerde bulundu.

Bursa Mustafakemalpaşa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç

Muhabir: Hüseyin Yesilkavak, Haluk Yüksel

Yayınlayan: Sedat Gök

Kaynak: AA / Güncel

Mustafakemalpaşa Demokrat Parti Adnan Menderes Bülent Arınç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title