Haberler

Arınç, Arap Ülkeleri Gazetecilerinin Sorularını Yanıtladı Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "İran'da nükleer enerji, yani barış yoluyla enerji sağlanacaksa, bu her ülkenin halkı için geçerlidir."

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, " İran'da nükleer enerji, yani barış yoluyla enerji sağlanacaksa, bu her ülkenin halkı için geçerlidir. Bu, İran'ı bir şekilde bahane bularak vurmak için bir sebep teşkil etmemelidir" dedi.

Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da kabul ettiği, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Anadolu Ajansı organizasyonuyla Arap ülkelerinden gelen gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, İslam medeniyetini oluşturan Arap ve Türklerin yeniden yakınlaşması gerektiğini, bu kapsamda AA'nın Arapça yayını ve TRT Arapça kanalını desteklediklerini belirterek, " Türkiye, İsrail'in İran'a olası saldırısı durumunda tarafsız konumunu koruyabilir mi" şeklindeki sorusu üzerine Arınç, İsrail ile Türkiye ilişkilerinin bugüne kadar hep dürüst ve sağlam zeminlerde yürüdüğünü belirtti.

Türkiye'nin dışarıda farklı görünüp içeride farklı işler yapan ülkelere benzemediğini dile getiren Arınç, "Her ülke kendine bakarak bu konuda bir karar verebilir. Ağzımızdan ne çıkıyorsa yaptığımız iş de odur. Biz 3 yıl evvel büyükelçimizi, büyükelçilik personelimizi geri çekerken aynı zamanda İsrail ile aramızdaki tüm ilişkileri de sıfır noktasına indirdik. Bu askeri bakımdan da böyledir, ekonomik ve siyasi ilişkiler bakımından böyledir. Bunlardan henüz canlandırılmış olanı da yoktur. Şüphesiz Türkiye hem bölgenin barışı itibariyle hem de başka uluslararası ölçekteki Türkiye'yi ilgilendiren, dünyayı ilgilendiren konularda İsrail ile bazı konuları bundan sonra normalleşme sürecine alacaksa bu yine dürüst, açık, şeffaf bir dış politikayla olur. Saklımız gizlimiz yok. Esasen biz güvenilir bir ülke olarak dış politikamızda başarılıyız hamdolsun."

İran'ın nükleer tesislerinin hedef olması konusunu değerlendiren Arınç, şöyle devam etti:

" İran'ı bugüne kadar hem Birleşmiş Milletler'de hem uluslararası platformda savunan tek ülke Türkiye'dir. Bunun karşılığını ne kadar aldık onu sizin takdirlerinize bırakıyorum. İran, Türkiye'nin verdiği bu desteğin karşılığını şu ana kadar vermemiştir, verememiştir. Hatta bazı konularda bizi üzecek davranışların da içindedir ama biz gönülden inanıyoruz ki İran'da nükleer enerji, yani barış yoluyla enerji sağlanacaksa bu her ülkenin halkı için geçerlidir. Bu, İran'ı bir şekilde bahane bularak vurmak için bir sebep teşkil etmemelidir. Nükleer silah konusunda İran eleştirilecekse buna İsrail'den başlanabilir, belki başka ülkelerden de başlanabilir. Başka ülkelerin nükleer silahı olmasına göz yumup İran'ı bunun dışında tutacaksanız bu da ikili bir standart olur, Türkiye bunu kabul etmez. İyi ama bu söylediklerimi sadece Türkiye söyledi. Bunun dışında hiçbir ülke İran ile ilgili bir konuda Amerika'ya karşı Birleşmiş Milletler'e karşı, İsrail'e karşı sesini yükseltmedi. Şu anda şu olacakmış, bu olacakmış bizim tavırlarımız değişmez. Biz Türkiye olarak komşularımıza herhangi bir saldırı olmasını, müdahale olmasını arzu etmeyiz."

-"Dış müdahaleye karşıyız"-

Türkiye'nin Suriye'ye dış müdahaleye karşı olduğunu, bugün de bu noktada durduğunu ifade eden Arınç, "Ama hiçbir yaptırım olmadığı zaman Esed'in neler yapabileceğini fazlasıyla gördük. Dolayısıyla uluslararası karar mekanizmasının Suriye'deki bu trajediyi sona erdirecek bazı girişimlerde bulunması da gerekir. Bazı İslam ülkelerinin, Arap ülkelerinin de Suriye'ye karşı tavrını belli bir noktada netleştirmesi gerekir" ifadesini kullandı.

TRT'nin bir kanalının 24 saat Arapça yayın yaptığını, bunun dışında Arapça'nın bütün okullarda seçmeli ders haline geldiğini anlatan Arınç, bugün orta okullarda isteyen öğrencilerin Arapça, Farsça öğrenebildiklerini söyledi.

Açılan pek çok kursta da Arapça'ya yoğun ilgi olduğunu belirten Arınç,

"Çünkü Arapça çok zengin bir dil, dünyada konuşuluyor. Bizim, Türkiye ile ülkeler arasındaki ilişkilerimizde 'bir lisan bir insan' Peygamberimizin hadisidir. Mutlaka o insanların, o ülkenin lisanını bilme mecburiyetimiz var" şeklinde konuştu. Arapça bazı sözler kullanan Arınç, şakayla, "Ben bile bir şeyler öğrendim, daha ne diyelim. Daha güzelini de öğreneceğiz. Siz de biraz gayret edin bakalım Türkçe'ye yaklaşın. Türkçe'yi de öğrenin. Türkçe de güzel bir dil" diye konuştu.

Türkiye'den Arapça öğrenmek isteyenlerin geçmişte Suriye'ye gittiğini, bugün daha çok Ürdün, Mısır gibi başka ülkelerin tercih edildiğini dile getiren Arınç,

"3 aylık, 6 aylık programlarda dil öğrenmek için gidiyorlardı. Hatta Başbakanımızın kızı Sümeyye de zannediyorum bir ülkeye gidip böyle 3 aylığına, Arapçasını ilerletmek istedi" görüşünü dile getirdi.

-"Bugün bir insan ölmezse Suriye'de bizim için başarıdır"-

Türkiye'de eleştiri tonunun arttığını, ABD'nin Rusya ile görüştüğünü hatırlatan bir gazetecinin Suriye'de yaşananlarla ilgili "Türkiye ne diyecek" sorusuna Arınç, "Türkiye ne diyecek diye sorma. Türkiye her gün bu konuda ne diyeceğini ifade ediyor" karşılığını verdi.

Türkiye'nin her gün Suriye'de ne olduğunu, ne olması gerektiğini, düşüncelerini çok güzel ifade ettiğini aktaran Arınç, "Önemli olan başkalarının ne dediği. Onlara da artık birazcık Rabbim gayret versin" dedi.

Arınç, şu değerlendirmede bulundu:

"Son aldığımız haber, Cenevre süreciyle ilgili bir gelişmenin olduğu şeklinde. ABD ve Rusya muhaliflerle Esed yanlılarını bir araya getirmek suretiyle bir geçiş döneminin Suriye'de yaşanabileceğinin işaretini verdi zannediyorum dün veya bugünkü açıklamalarla. Bu konuda güçlü ve söz sahibi ülkelerin Rusya'nın bir noktada buraya gelmesi önemli. ABD ve ilgili ülkelerle, Türkiye de bunun içinde şüphesiz olacaktır, en azından silahın ve şiddetin durmasını temin edebilirlerse bugün bir insan ölmezse Suriye'de bu bizim için başarıdır. Ama bütün bunları yaptıktan sonra meşhur bir söz var, Basra harap olduktan sonra bu yapılanın kıymeti nedir. Onu da bugüne kadar bu katliamlara göz yumanlardan Rabbim hesabını fazlasıyla soracaktır."

-Başbakan Erdoğan'ın görevi bırakması-

Arap dünyasında da sembol isim olan Başbakan Erdoğan'ın görevi bırakmasından sonra AK Parti'nin gerilemeye girip girmeyeceği yönündeki soruya karşılık Arınç, AK Parti'nin kurucu kadrolarının tüzüğündeki bir madde sebebiyle 2015 seçiminden sonra ara vermek zorunda olduklarını söyledi. Arınç, bu düzenlemeyi bilerek yaptıklarını çünkü AK Parti'nin kurumsal olarak yapılanmasını fazlasıyla tamamladığını vurguladı.

AK Parti'nin şu anda 8,5 milyon kayıtlı üyesi bulunduğunu, zengin bir kadroya sahip olduğunu dile getiren Arınç, şöyle konuştu:

"Bugün parlamento içerisinden gerekse 10 tane ayrı hükümet çıkarabiliriz. Çok başarılı insanlarımız, kaliteli insanlarımız var. Şüphesiz bunların hiçbirisi bir Tayyip Erdoğan kadar karizmatik, başarılı, halk kahramanı haline gelmiş insan değil. Ama her biri kendi alanında işini iyi yapan, ahlaklı, temiz, dürüst, çalışkan, inançlı insanlar. Bir eksiğimiz yok. Diğer partilerden farkımız o. Onlarda ikinci isim yok, üçüncü isim yok, dördüncü isim yok. Bir kahtı rical yaşıyorlar ama bizde hamdolsun sağına dönsen 50 tane, soluna dönsen 50 tane insan buluyorsun. Rabbimize şükür. Allah verdikçe vermiş. Dolayısıyla şu giderse, bu giderse ne olacak diye merak etmiyoruz. Çünkü sandığa gidecek seçmenlere yönelik bir teşkilatlanmamız var. AK Parti'de kim genel başkan, kim aday olacaksa çok büyük hatalar yapmadığımız takdirde bizden kaynaklanan, biz önümüzdeki seçimleri de kazanırız inşallah. Tabii bir tehlike sezmiş olursak yani partide bir zafiyet oluşacağını hissedersek bunun da tedbirlerini alırız. Biz kendi içindeki bir dönüşümün sağlıklı yapılmasını arzu ediyoruz."

-"Bunu zenginlik görüyoruz"

Türkiye'de siyasilerin makamlarını bırakmak istemediklerini belirten Arınç,

"Bizde hiç kimse bize git demediği halde biz Allahaısmarladık diyoruz. Çünkü arkamızdan yeniler gelmeli, gençler gelmeli, daha birikimli insanlar gelmeli. Biz bunu zenginlik görüyoruz" dedi.

"Bu işlerden biraz uzak kalalım ki biz de Ürdün'e gelelim, Katar'a gelelim, Birleşik Arap Emirlikleri'ne gelelim, Suriye, Irak'a gidelim. Oraları gezelim. Oradaki insanlarla bir araya gelelim. Oradaki gelişmeleri görelim. Oradaki medyayla daha iyi ilişkiler kuralım" diyen Arınç, şunları kaydetti:

"Yani elimiz biraz serbest olsun, biz de oralara gelmek istiyoruz. Sırtımızda bu kadar yük varken buradan çıkamıyoruz. Dolayısıyla yeni arkadaşlara bu işi teslim edip, bizim biraz elimiz genişlesin inşallah, bütün Arap alemini, bütün İslam alemini, bütün Ortadoğu'yu kucaklayacak bir noktaya gelelim. Sizlerle gelelim Tahrir Meydanı'nda oturalım bir kenarda veya Nil'in kenarında. Sudan'a gidelim, Cezayir'e gidelim, Tıpasa'ya, Beyrut'a, Sayda'ya, Sur'a gidelim. Her yere gidelim. Nasıl olacak, böyle olacak. İnşallah Zerka'ya gidelim, İdlib'e gidelim. Gitmediğimiz yer kalmasın. Çok seviyoruz bu ülkeleri. Bu toprakları çok seviyoruz.

Şam'a gittik. Şam'da krallar gibi karşılandık. Ben Amerika'nın müdahalesine

'hayır' diyen Meclis'in başkanıydım. O zaman Emevi Camisi'nden çıktık Hamidiye Çarşısı'nda 4 bin kişi toplandı, Türkiye'nin Meclis Başkanını alkışladı. Allah'a hamd olsun. Yine gidelim Selahaddin Eyyubi'yi, Halid Bin Velid'i ziyaret edelim ama Camii Emevi'nin minarelerini yıktılar alçaklar. Bu dayanılacak bir şey değil. Bütün İslam alemi, bütün bu yaşanan tarih gözümüzün önüne geliyor. Biz Hazreti Peygamberimizi çok seviyoruz. Onun bıraktığı tarihe, onun bıraktığı inanç manzumesine çok bağlıyız. Onun ayağının bastığı yere, onun öğretisinin gittiği her yere bizim aşkımız var. Siz Türkiye'ye geleceksiniz, biz oraya geleceğiz. Tekrar el ele, kol kola, gönül gönüle olacağız Allah'ın izniyle. Yek vücut içinde olacağız. İttihat ve ittifak içinde olacağız."

(Sürecek) - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Arınç Türkiye Suriye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan ve Engin Polat serbest mi bırakıldı? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 19 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title