Haberler

Arıcılık Ekmek Kapısı Olmaya Başladı

Güncelleme:

ESDER, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğünün girişimleriyle arıcılık kursu verilecek. 20 gün sürecek olan kursun sonunda 45 kişiye 30 kovanlık arı desteği sağlanacak.

Son yıllarda ülke gündemine sık olarak gelen ve sahte bal reklamlarının epeyce yapıldığı günümüzde hem sahte balın önüne geçmek hem de bu alanda küçük de olsa bir istihdam yaratmak amacıyla Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER), GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğünün girişimiyle arıcılık kursu verilecek.

Bugün başlayacak olan kursa kursun sonuna 45 kişiye 30 kovanlık arı desteği sağlanacak. Konuyla ilgili Gazete İpekyol'a konuşan ESDER Başkanı Mehmet Tuğbay, "Esnaf ve Sanatkârlar Derneği olarak bugüne kadar yaptığımız birçok proje var. Bu projeler KOSGEB girişimcilik eğitimi, malumunuz bundan iki hafta önce Eyyübiye Belediyesi'yle bir protokol imzaladık. Bunlara bir de arıcılık kursunu ekledik. Arıcılık kursunu, Arıcılar Birliği, Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'yla yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkan bir kurstu. Bizim amacımız milli eğitim müdürlüğünün kendi alanında başarılı olabilmesi için bazı yükümlülükleri de Esnaf ve Sanatkârlar Derneği olarak paylaşmak istedik. Bu bağlamda arıcılık kursuna başladık. Arıcılık kursumuz 27 Ocak'ta başlıyor. Bu kursta sadece belgelerle değil, sertifikayı alıp duvara asmakla değil. Köyde yaşayan, kendi tarlası olmayan ve az çok arıcılıkla uğraşmış olan insanlara yönelik bir kurs olacak. Bunu da taçlandırmak istedik. Dediğim gibi sadece belgeyle kalmasın diye bu kursiyerlere 30 tane de arılı kovan dağıtmayı düşünüyoruz. Derneğin sadece proje katkısıyla ama esas ödeneği GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yapacak. Projemiz şu anda hazır. Tarım il müdürlüğüyle de büyük bir ihtimalle onlarla da protokol imzalayacağız. Allah'ın izniyle 45 aileye kendi evlerini geçindirebilecek şekilde hem arıları dağıtmak hem istihdam alanı yaratmak hem de ileriye yönelik olarak il ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

200 KİŞİYE EĞİTİM VERİLMESİ HEDEFLENİYOR

"Kurs iki kademeli başlıyor" diyen Tuğbay, "Birinci kademe 10 gün, ikinci kademe 10 gün. Toplamda 20 gün sürecek. Bu birinci kursumuz bittikten sonra GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'yla yapılan görüşmeler sonucu ikinci kursun sayısı daha da yüksek olacak. Bu birinci aşama olduğu için sayıyı hem kısıtlı tuttuk hem de ödeneklerin çıkma şekliyle alakalı olan bir projeydi bu. Bizim amacımız ikinci hedefte yaklaşık 200 kişiye bu eğitimi vermek ve bu 200 kişiyi de istihdama da kazandırmaktır.Bu kurslarla ilgilenmek isteyenler Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'ne müracaat etmeleri gerekiyor" diye konuştu.

'LABORATUVAR KURMAK İSTİYORUZ'

Arıcılık sektörünün Urfa'da oldukça düşük seviyede olduğunu belirten ESDER Başkanı Tuğbay, "Bundan 7-8 senesine kadar önce toplamda 4 bin kayıtlı kovan var iken biraz da tarım il müdürlüğünün ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin mücadelesiyle bugün 80 bin civarına ulaşmış durumda ama bu sayı yeterli mi, tabi ki, yetersiz. Başka illerde bu sayı 400-500 bin bulmuş iken bu sayı Urfa için yetersizdir. Urfa'nın bu konuda geri kalması aslında biraz da bizlerden kaynaklanıyor. İnsanları bilgilendirmemeden kaynaklanıyor. Bizim buradaki amacımız bu sayıyı en az ilk yıl için yüzde 20 artış sağlamak, bu artışın sonunda da her yıl artışları kademeli olarak artışları her yıl daha ileriye götürmek. Sadece arıcılıkla değil arıcılığın alt yapısı olan laboratuvarla hangi arı hangi çiçeğe konmuş, hangi arı hangi bitkiden bal almış olduğunu öğrenmek ve bunların analizini yapmak için bir laboratuvar kurmak ve bunun yanında da paketleme servisini de açıp Urfa'daki arıcıları da ihracata yönlendirmek istiyoruz" diye kaydetti.

22 BİN TL GELİR

Verilecek her bir kovandan ortalama 25 ile 60 kg bal elde edildiğini belirten ESDER Başkanı Tuğbay, kovanların 25 kilo vermesi durumunda ortalama yıllık 750 kilo bal elde edileceğini söyledi. Sahte olmayan balın 30 TL'den satılması durumunda üreticinin cebine yıllık 22 bin TL civarında bir gelir elde edilmesi anlamına geldiğini ifade eden Tuğbay, bununla sahte balın da önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.

TOPTANCILAR 7 TL'YE ALIYOR

Daha önce Gazete İpekyol'un da gündeme taşıdığı Urfa'da bal üretimi daha çok Karacadağ bölgesinde yapılıyor. Siverek'in Karacadağ bölgesi, yaz aylarında bal üreticiliği ile gündeme geliyor. Ancak buradaki üreticilerin en büyük sıkıntısının toptancıların balın kilosunu 7 TL'ye alıyor olması. Bitki çeşitliliği nedeniyle üreticilerin yaz aylarında tercih ettiği Karacadağ'ın her yerinde kovan ve bal arıları var. Burada ortalama yılda 500 ton civarında bal üretiliyor. Yine bununla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Urfa'da yapılan bal üretimiyle ilgili çalıştayda bal üretimiyle ilgili projelere aktarılan kaynaklar ve destekler masaya yatırılmış sahte bala karşılık kod uygulaması gündeme gelmişti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Karacadağ Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title