Haberler

"Arı Kovanlarını Yoldan Uzak Kurmalı"

Güncelleme:

ÖZGÜN TİRAN - Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Oruç, arıların, strese girmesini engellemek için aşırı dış seslerden uzak tutulması gerektiğini söyledi.

Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, strese giren arıların bal veriminin düştüğünü belirtti. Kovanın bulunduğu alanın çok yoğun gürültü almaması gerektiğini vurgulayan Oruç, şöyle konuştu:

"Arıların dış seslerden etkilenmemesi için kışlatma yerinin ses ve gürültüden uzak olması gerekiyor. Strese giren arı, bal veriminin ciddi anlamda düşmesine neden olur. Arı kovanları, trafiğin yoğun olduğu yollara en az 1 kilometre mesafede olmalı. Ayrıca kovanın sağlamlığı ve ve sık sık havalandırılması da kalite açısından önemli."

Oruç, kovanlarda kırık, delik ve çatlak bulunmamasının önemine değinerek, kovanların bu açıdan sık sık kontrol edilmesini önerdi.

Kovanların zeminden en az 30 santimetre yüksekte ve hafif öne eğimli olması gerektiğini, aksi takdirde kovanın daha çok soğuğa maruz kalabileceğini dile getiren Oruç, şöyle devam etti:

"Kovanın bu şekilde konumlanmaması durumunda içine yağmur suyu veya kar suyu daha rahat girebilecek ve kovan içindeki nemi arttırabilecektir. Arıların temiz havaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle, polen çekmeceli kovanlarda olduğu gibi kovanların havalandırmasının yeterli olması gerekir. Yine kovanın üst örtüsünün izolasyonu iyi yapacak yani nem tutmayacak ve ısıyı geçirmeyecek malzemeden yapılmış olması önemlidir."

"Kış aylarında bilinçli olunmalı"

Prof. Dr. Oruç, kış aylarında arı ölümlerinin yaşanmaması için üreticilerin bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'ye göre daha soğuk Rusya, Norveç ve Kanada gibi ülkelerde arıcılık yapılabiliyorsa, soğuk havanın arı ölümlerini arttırdığının söylenemeyeceğini dile getiren Oruç, şunları kaydetti:

"Arılar, sağlıklı şartlarda eksi 40 dereye kadar yaşayabilme yeteneğine sahip canlılardır. Eksi 20 dereceden daha soğuk ortamlarda  arıların bulunduğu ortamın izolasyonu, soğuğa karşı korunmalarına yardımcı olacaktır. Arı ve kış bakımı konusunda yeterince bilinçli değilsek soğuk hava arıların ölümüne neden olmaya başlayacaktır."

Kırklareli'nde arıcılık yapan Zeki Barboras da arılarına özenle baktıklarını ve strese girmemeleri için gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti. - Kırklareli

Kaynak: AA / Yerel

Uludağ Üniversitesi Kırklareli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title