Haberler

Arhavi'de Hes Tepkisi Sürüyor

Artvin'in Arhavi İlçesi'nde mahkemenin daha önce iki kez 'ÇED olumlu' raporunu iptal ettiği Kavak Hidroelektrik Santral projesi kapsamında inşaat sahasına yol ve köprü yapımı için iş makinelerinin jandarma eşliğinde çalışmaya başlamasına yönelik tepkiler sürüyor. İnşaat sahası girişinde toplanan bir grup yol ve köprü çalışmasının yasadışı olduğunu savunarak çalışmaları protesto etti.

Kamilet Vadisi'nde iki gün önce Leyla Öncel adlı kadının iş makinesi önüne çıkarak tek başına durdurduğu HES çalışması bu kez Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri tarafından protesto edildi. Protesto gösterisi sırasında bir jandarma görevlisi şantiyeye giden yaya köprüsü önünde nöbet tutarak geçişlere izin vermedi. Kavak HES inşaat sahası önünde toplanan kalabalık, 'Yaşam hakkına saygı' pankartı açtı, HES'ler aleyhine sloganlar attı. Arhavi Doğa Koruma Platformu adına yapılan açıklamada, Kavak HES projesi için tekrar başlatılan köprü ve yol çalışmasının yasadışı olduğu ileri sürüldü. Projenin hukuken geçerli bir ÇED raporu bulunmadığı belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Kavak HES projesi ile ilgili olarak hazırlanan 1'inci ÇED raporu açılan dava sonucunda 2014 yılında iptal edilmiştir. Daha sonra projede çok kapsamlı değişiklikler yapılacağı belirtilen 2'nci ÇED Raporu için 'Olumlu' kararı verilmiştir. Böylece 2'nci ÇED raporu hakkında verilen karar ile 1'inci ÇED raporu hukuken ortadan kaldırılmıştır. Bilindiği gibi 2'nci 'ÇED Olumlu' kararı da Temmuz ayında iptal edilmiştir. 1'inci ÇED olumlu kararını iptal eden Rize İdare Mahkemesi'nin kararının Danıştay tarafından bozulması üzerine, firma tarafından 1'inci ÇED raporunun tekrar geçerli olduğu düşüncesi ile şantiye alanına girilmiş ve tünelden gelen suyun dolduğu alanda su boşaltılarak inşaat hazırlığına başlanmıştır."

"YASADIŞI ÇALIŞMA DURDURULMAZSA MÜDAHALE EDİLECEKTİR"

Çalışmayı protesto etmek isteyen çevrecilerin jandarma tarafından inşaat alanına sokulmadığının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İnşaat alanına giren arkadaşımız Leyla Öncel bir süre iş makinesinin önünde oturarak çalışmayı protesto etmiş fakat alanda bulunan jandarma güçleri tarafından Cumhuriyet Savcısı'nın talimatı ile gözaltına alınmış ve ifade verdikten sonra serbest bırakılmıştır.  Arhavi Jandarma Komutanlığı'nın yasa dışı bir çalışmaya göz yumması ve bu yasadışı çalışmayı protesto ettiği için arkadaşımızı gözaltına alması kabul edilebilir bir durum değildir. Yapılan bu işlemler hukuksuzdur. Derhal başlatılan çalışma durdurmalıdır. Arkadaşımız Leyla Öncel, çalışmayı protesto ettiği sırada iş makinesini yönlendiren şantiye sorumlusu tarafından ölümle tehdit edilmiştir. Bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş olup, bu hareketin hesabı hukuk önünde sorulacaktır. Kavak HES Projesi için yasadışı olarak başlatılan çalışmanın makul bir süre içerisinde durdurulması beklenmekte olup, durdurulmaz ise yasadışı çalışmayı durdurmak için gereken müdahale tekrar yapılacaktır."

Açıklamanın ardından iş makinelerinin önüne geçen grup HES karşıtı sloganların yazılı olduğu dövizleri bırakarak alandan ayrıldı. - Arhaviartvin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arhavi Artvin Kavak HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title