Haberler

Arhavi'de 'Çılgın Hes' İçin Üçüncü Kez Çed Süreci Protestosu

Artvin'in Arhavi İlçesi'nde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı ve daha önce iki kez verilen 'ÇED olumlu' raporu mahkeme tarafından iptal edilen Kavak Hidroelektrik Santral projesi için üçüncü kez ÇED süreci başlatılması tepkilere neden oldu. Bugün düzenleneceği duyurulan Halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılım toplantısını protesto etmek için ilçe meydanında biraraya gelen Arhavi Doğa Koruma Platformu üyelerine toplantının iptal edildiği bildirildi. Çevreciler, açıklama yaparak mücadeleyi sürdüreceklerini ve HES yapımına izin vermeyeceklerini söylediler.

TOPLANTI İPTAL EDİLDİ

Kamilet Vadisi'nde 3 yıl önce yapımına başlanan ve şehir içerisinde planlanması nedeniyle kamuoyunca 'Çılgın HES' olarak bilinen Kavak HES projesi için daha önce mahkeme tarafından iki kez iptal edilen ÇED süreci yeniden başlatıldı. Arhavi Ticaret ve Sanayi Odası salonunda bugün yapılacağı duyurulan ÇED toplantısı için günler öncesinden protesto çağrısı yapan Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri, HES karşıtı pankartlarla ilçe meydanında toplandı. Kalabalığa kadınlar da başlarına taktıkları atmaca maskeleri ile destek verdi. Eylem için toplanan ancak ÇED toplantısının iptal edildiğini öğrenen çevreciler, polisin güvenlik önlemi aldığı ilçe meydanında, 'HES yapma boşuna, yıkacağız başına' sloganları attı.

"KAVAK HES İÇİN GEÇERLİ ÇED RAPORU YOKö

Arhavi Doğa Koruma Platformu adına açıklama yapan Osman Özşalap, üçüncü ÇED süreci toplantısının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu sabah iptal edildiğini öğrendiklerini belirterek şunları söyledi:

"Bakanlık, birinci ÇED raporunu iptal eden Rize İdare Mahkemesi'nin kararının, bizce hukuksuz ve haksız yere Danıştay'da bozdurulması üzerine, bu raporun geçerli olduğu düşüncesi ile üçüncü kez başlatılan ÇED sürecini durdurma kararı aldı. Bu hukuk açısından tümüyle yanlış bir görüştür. Bu görüşün yanlış olduğu ve yeni bir ÇED süreci sonuçlandırılmadan inşaata başlanamayacağı gerçeği yakında yargı kararı ile ortaya çıkacaktır. Kavak HES projesi hakkında hazırlanan birinci ÇED raporu Rize İdare Mahkemesi tarafından 2014 yılı Eylül ayında iptal edilmişti. Bu iptal kararından sonra Çevre Bakanlığı firma tarafından hazırlanan ve kapsamlı proje değişiklikleri de içeren ikinci ÇED raporunu onaylayarak Mart 2015 tarihinde yeniden 'ÇED Olumlu' kararı verdi. Bu karar ile birinci ÇED raporu, bakanlık tarafından aynı konuda yeni bir işlem yapılarak yürürlükten kaldırılmış bulunmaktadır. Artık birinci ÇED raporunun uygulanması hukuken mümkün değildir. İdare tarafından alınan yeni 'ÇED Olumlu' kararı ile iptal edilmiş bulunan birinci ÇED raporuna göre herhangi bir işlem yapılamaz. Bilindiği gibi ikinci 'ÇED Olumlu' kararı da Rize İdare Mahkemesi tarafından Temmuz 2015 de iptal edildi. Ortaya çıkan yeni hukuki durumda Kavak HES projesi için geçerli ve uygulanabilir bir 'ÇED Olumlu' kararı bulunmamaktadır.

"DERE BAŞLARINDA DİRENİŞTEYİZ"

Kavak HES projesini inşa ettirmemekte kararlı olduklarını vurgulayan Özşalap, "Şehrin imarlı alanı içerisinde bu şekilde HES yaptırtmayacağımızı, tüm hukuki ve sosyal yolları kullanacağımızı, bu konuda kararlı ve azimli olduğumuz bir kere daha duyurmak istiyoruz. Ülkemizi ve yöremizi talan coğrafyası haline getiren bu zihniyete karşı mücadelemiz devam edecektir. Bu güne kadar yaptıklarımızın çok daha fazlasını yapmaya gücümüz ve kararlılığımız vardır. Derelerimiz özgür akıncaya kadar, nöbetteyiz, direnişteyiz, dere başlarındayız" diyerek açıklamalarını noktaladı.

Grup daha sonra HES karşıtı sloganlar atarak eylemi tamamladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arhavi Kavak HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title