Haberler

Arap-Rus İşbirliği Forumu

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Suriye'de ateşkes kararı çıkarılması için Rusya'dan BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) harekete geçirmesini istedi.

Sudan'ın başkenti Hartum'da düzenlenen Arap-Rus İşbirliği Forumu'nun açılışında konuşan Arabi, "Uluslararası toplum, Suriye'deki krize çözüm bulamıyor. Ortadoğu'daki özel statüsü nedeniyle Rusya'dan, Suriye'de ateşkes kararı çıkarması için BMGK'yı harekete geçirmesini istiyoruz" dedi.

Rusya'nın Filistin davasına verdiği destekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Arabi, İsrail'i barış sürecini sekteye uğratmakla suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ülkesinin Arap ülkeleriyle arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde önerileri bulunduğunu belirterek, "Rusya, Arap Baharı'nın başından bu yana daha iyi bir hayat talep eden halkın isteklerini desteklediğini açıklamıştı" diye konuştu.

Suriye'deki iç savaşa değinen Lavrov, "Bizim yöntemimiz, Suriye'deki taraflara ateşkes ve kapsamlı siyasi çözüm çağrısı yapmak üzerine kurulu" ifadelerini kullandı.

Lavrov, ülkesinin Irak'a destek verdiğini belirterek, Arap ülkelerine radikallere karşı savunma gücünü arttırma çağrısında bulundu.

Filistin hakkında konuşan Lavrov, "BMGK, şu an iyi görüşmeler yapıyor. Barış görüşmelerinin devam etmesi için bundan faydalanmalıyız. Arap ülkeleri, bölgedeki sorunları çözebilecek en güçlü unsur" ifadelerini kullandı.

Arap ülkelerinin, bölgenin kitle imha silahlarından arındırılması için uluslararası konferans yapılması yönündeki çabalarını desteklediğini belirten Lavrov, söz konusu konferansın en kısa zamanda düzenlenmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Suriye'de siyasi çözümde yaşanan duraksamanın sona ermesi için uluslararası topluma sorumluluğunu üstlenme çağrısında bulundu.

Suriye'de krizin siyasi yollarla aşılabilmesi için daha köklü çözümler bulunması gerektiğini söyleyen Şükri, "Bu noktada Suriye halkının ülkelerinin birliği konusundaki talepleri de gözönüne alınmalı" diye konuştu.

İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerini kınayan Şükri, Rusya ve uluslararası toplumu, "İsrail'in barışı yok etme siyasetlerini durdurma" çağrısı yaptı.

Arap ülkeleri ile Rusya arasında çeşitli sektörlerde işbirliğini güçlendirmek için düzenlenen Arap-Rus İşbirliği Forumu'nun yarın sona ermesi bekleniyor. - Hartum

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Sergey Lavrov Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title