Haberler

Arap Liderler 'Ortak Ordu' Konusunda Anlaştı

Güncelleme:

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Arap liderlerin ortak bir askeri güç oluşturma konusunda anlaştığını duyurdu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen 26'ncı Arap Birliği Zirvesi'nin ikinci gününde yaptığı açıklamada, Arap liderlerin "ortak askeri güç" oluşturma konusunda fikir birliğine vardığını duyurdu.

ZİRVE, OPERASYONUN ARDINDAN DÜZENLENDİ

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'e başlattığı "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun ardından düzenlenen zirvede konuşan Sisi, ortak askeri güce katılacak devletlerin temsilcilerinin bir araya gelerek, söz konusu orduyla ilgili çalışmaları yürüteceğini belirtti.

40 BİN ASKERDEN OLUŞACAK

Associated Press'in haberine göre, Mısırlı yetkililer, ortak gücün; savaş gemileri ve uçaklarınca desteklenen yaklaşık 40 bin askerden oluşacağını söyledi.

Arap dışişleri bakanları da geçtiğimiz günlerde, ortak bir Arap ordusu kurulması konusunda prensipte anlaşmıştı.

DÜNYANIN 3. BİRLEŞİK ORDUSU OLACAK

Söz konusu oluşum, gerçekleşmesi halinde, Birleşmiş Milletler ve NATO'dan sonra dünyanın üçüncü birleşik ordusu olacak. Açıklanan ortak güce Arap Birliği üyesi 22 ülkenin tamamının katılması beklenmiyor.

"YEMEN'DE OPERASYON SÜRECEK"

Sonuç bildirgesinde, Yemen'deki askeri operasyonun Husilerin ülkedeki meşruiyeti kabul edinceye kadar devam edeceğine işaret edildi. Genel Sekreter Nebil Arabi, " Yemen'deki operasyon Husi darbesi sona erene kadar devam edecek" dedi.

Arabi, ulusal Arap güvenliğini korumak için Ortak Arap Gücü dâhil olmak üzere tüm seçeneklerin değerlendirilebileceğini ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN RUSYA'YA TEPKİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Arap Birliği Zirvesi'ne bir mektup gönderdi. Mektup oturumda Sisi tarafından okundu.

Putin, Libya Yemen ve Suriye konusunda uuslararası kanunlar çerçevesinde diyaloğa dayalı adil bir çözüme ulaşmaktan yana olduğunu belirtti. Putin'in mesajı Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal tarafından sert bir tepki ile karşılandı.

Faysal, Rusya'nın Suriye için barışçıl çözüm önerisinde bulunurken, Esed rejimine halkını öldürmek için silah sağlamaya devam ettiğini vurguladı.

IRAK VE SURİYE?

Ortadoğu'da savaş halindeki ülkeler, Yemen'de Husi işgali sonrası temelleri atılan ortak Arap gücü benzeri bir oluşumun kendileri için de devreye girmesini bekliyor. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Yemen'de düzenlenen operasyonun benzerinin Esed yönetimine karşı da yapılması gerektiği belirtiyor. Irak'ta ise geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, IŞİD'e karşı mücadele için Irak'a Arap gücü oluşturulmasını önermişti.

'KARARLILIK' KRAL'IN SÖZÜNDEN GELİYOR

Husilere yönelik operasyonda Suudi Arabistan'ın kurucusu Kral Abdulaziz'in bir sözünden ilham alındığı iddia ediliyor. El-Arabiya'nın haberine göre, "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun adı, 63 yıl önce vefat eden ülkenin kurucusu Kral Abdulaziz'in "Kararlılık, azmin ve zaferin; terk etmek ise tefrika ve dövünmenin babasıdır" şeklindeki sözlerinden geliyor. Suudi Arabistan'ın Yemen'de operasyon başlatıldığını duyurmasından bu yana "bu isim ile yeni Kral Selman'ın kararlılığına" da vurgu yapıldığı ileri sürülüyor.

YEMEN'DE KRİTİK HEDEFLERE BOMBA

"Kararlılık Fırtınası" operasyonu kapsamında Yemen'de Husi Ensarullah Hareketi'nin başkent Sana, Sa'da ve Marib'deki askeri eğitim kışlaları ile füze bataryaları ve mühimmat depoları bombalandı. Sana'daki Özel Güvenlik Kuvvetleri'ne ait kışla ve çeşitli noktalardaki askeri hedefler ile Marib ilindeki Mas Askeri Kışlası hedef alındı. Husi kaynakları, Yemen'de önceki gün başlayan operasyonlarda şuana kadar aralarında sivillerin de olduğu 39 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti.

KAMPLARDAN ABD SİLAHI ÇIKTI İDDİASI

Yemen'deki operasyonlarda vurulan yerlerin başında eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraftarlarına ait "Es-Sabaha" kampı da yer alıyor. Devrik lider Salih'in oğlu Ahmed Ali Abdullah Salih'in kontrolündeki kampta, çoğu Amerika tarafından Yemen ordusuna destek için verilen gelişmiş silahların bulunduğu öne sürüldü.

HUSİ: İSTİLACILARA MEZAR OLACAK

Yemen'de Husi Ensarullah Hareketi'nin lideri Abdulmelik el-Husi, "ahmakça ve aptalca bir saldırganlık" olarak nitelendirdiği operasyonun kara ayağına karşı tüm Yemenlileri seferberliğe çağırdı. Operasyonun arkasında İsrail'in olduğunu öne süren Husi, "Eğer herhangi bir ordu işgal için kapımıza dayanırsa Yemen halkı, Yemen'in istilacılara mezar olacağını tekrar kanıtlayacak" sözleriyle Suudi Arabistan'a gözdağı verdi.

MÜDAHALE LÜBNAN'I BÖLDÜ

Suudi Arabistan'ın 10 Arap ülkesiyle beraber Yemen'de Husilere karşı başlattığı askeri müdahale Lübnan'ı böldü. Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, ''Herkesin çıkarına olması ve herkesi dahil ve memnun etmesi durumunda bir ortak Arap hareketini memnuniyetle karşılarız'' sözleriyle tarafını belli ederken, Şii Hizbullah örgütü ise yaptığı açıklamada, ''Suudi Arabistan önderliğindeki akıl ve yasal gerekçelerden uzak bu macera, bölgeyi daha fazla tehlikeye sürüklüyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Suudi Arabistan Yemen Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (83)

davar çobanı:

yahudiye maşa lazım! kendi elini niye ateşe sürsün!

36
1
yanıtYanıtla
emremobilWeb@haberler.com:

OSMANLI kurulupta arap ulkeleri vilayetimiz olmadigi muddetce araplara rahat yok.

24
3
yanıtYanıtla
ak genclik:

keske misirla ters düsmeseydik. . . .

1
25
yanıtYanıtla
gorun ve utaninmobilWeb@haberler.com:

Tebrik ediyorum iste istediyimiz bu araplarin birlesmesi ortadogunun gelismesi ve refah demek sia lari birakmayin fitne fesatcidirlar kiskanctirlar

16
6
yanıtYanıtla
ortadoğu:

ulan ne kadar katliam vahşet varsa arap ülkelerinde yaşanıyor

18
1
yanıtYanıtla
MEHMET:

EH HADİ BAKALIM. . . İL HEDEFİNİZ İSRAİL. . . TABİ YİYORSA. . .

16
2
yanıtYanıtla
adana:

Arap kökenliyim Ama Madem o kadar yiğitsizin İsraile''e karşı niye savaşmadınızMısırda Darbe yapıldı niye onlara karşı savaşmadınız Arap olduğumdan utanyorum bazen bunlar Ümmeti Muhammed (sav) olamazlar

13
4
yanıtYanıtla
erdenMobil-ANDROID:

müslüman ordu kuruyor ilk olarak müslümanı vuruyor..

16
0
yanıtYanıtla
Etyen M:

Allah insanlar siyah ve Beyaz olarak yaratti, Neden Beyazlar Ust IRK oluyor. Siyahlar da ALT IRK oluyor. Dolay-isi ile Kurdolar, Araplar ve siyah Turkolar da ALT-IRK sinifina giriyor. Bu da ALLAHIN siyah insanlara değer vermediğini söyleyebilir miyiz? Bence evet. Beyazlar zeki Siyahlar aptal.

4
11
yanıtYanıtla
ArapmobilWeb@haberler.com:

Araplar araplara karsi

15
0
yanıtYanıtla
Tüm 83 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title