Haberler

Arama Kurtarma Çalışmalarından Etkilendi, Köpek Eğitim Merkezi Kurdu

İBRAHİM YOZOĞLU - 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde arama kurtarma faaliyetlerinde gönüllü görev alan Abdurrahman Zeyrek, Hollanda'dan getirilen eğitimli köpeklerin kısa sürede enkazdaki insanları bulmalarından etkilenerek köpek eğitim merkezi kurdu.

Zeyrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından ailece göçük altındaki insanları çıkarmak için mücadele verdiklerini söyledi.

Felaketin ardından enkazdan 17 kişiyi çıkardıklarını, sadece 6'sının yaşadığını belirten Zeyrek, "Afette göçük altındakilere yardım amacıyla yaptığımız faaliyetler sırasında bir ekiple karşılaştık. Hollanda'dan gelen ekibin göçük altında kalan insanları kurtarma amacıyla eğitilmiş köpekleri vardı. Bizim iki-üç gün boyunca yaptığımız işleri onlar 5 dakikada bitiriyorlardı. En ilginç yanı ise köpekler canlıyla cansızı ayırıp direkt canlıya sevk ediyordu. Bu da ister istemez o ekibin işini hızlandırıyordu ve o insanın hayatını sürdürmesi için fırsat veriyordu. O günden sonra hayatımız köpek yetiştirme konusuyla alakalı şekillenmeye başladı" diye konuştu.

Yurt dışında eğitim aldığını ve 2006'dan bu yana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde Showdogs Pozitif Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ni faaliyete geçirdiğini ifade eden Zeyrek, 2012'de merkezi Belçika'da bulunan Uluslararası Köpek Bilimleri Federasyonunun (FCI) sınavını kazanarak, "uluslararası köpek eğitmeni" belgesi aldığını vurguladı.

Merkezde köpeklerin üretimi, eğitimi ve pansiyon hizmetiyle köpek sahibi olmak isteyenler için satış yaptıklarını anlatan Zeyrek, "İşimizi ciddiye alarak belirli denetimler altında devam ettiriyoruz. Sorumlu veteriner hekimimizin gözetimi altında köpeklerimizin sağlığıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Eğitim çalışmalarını ise kardeşimle yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Otel ve pansiyon hizmeti sağlıyorlar

Zeyrek, merkezde açık-kapalı alan, çoklu-tekli köpek gibi seçeneklerle pansiyon ve otel hizmeti verdiklerini kaydetti.

Köpeklerin konforu için her şeyi düşündüklerini aktaran Zeyrek, "Eğer evimde kışın ısıtıcı yanıyorsa köpeklerin yanında da ısıtıcı yanar. Yazın da açık alanlarda kulübe var, gün içinde diğer köpeklerle oyun oynayabileceği yerler var. Köpekler birbirlerine zarar vermeden, stres ortamına girmeden, riski sıfıra indirerek çalışıyoruz. Kavgaları önleyici tedbirleri de alıyoruz" bilgisini paylaştı.

Merkeze getirilen her köpeğin sağlık durumuyla ilgili belgesinin incelendiğine dikkati çeken Zeyrek, şöyle devam etti:

"Köpeğin biyogüvenliği açısından sağlık şartlarının iyi olması gerekiyor. Bunun için köpek sahibinin belirli aşı kontrollerini yaptırmış olması lazım. Veteriner hekim bu belgeleri, aşı uygulama karnelerini inceledikten sonra köpekleri çiftlik alanına alıyoruz. Daha da öncesinde bunlara gerek kalmadan 'köpeği içeri getirmeyin' diye ikazda bulunuyoruz çünkü buradakilerin hepsinin antikoru var. Dışarıdan gelen köpeğin antikoru yoksa yani bağışıklık sistemi oluşmamışsa ister istemez köpek hasta olur. Biz de bunu istemeyiz. Aşısı tamamlanmamış köpeğin eğitimi istenmişse köpeğin alanına biz gidiyoruz."

"Annesini yanında 8 haftayı doldurmuş köpek alın"

Köpek alacaklara bazı önerilerde bulunan Zeyrek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Öncelikle bu aşamada güven çok önemli. Köpek alacak vatandaşlarımız, annesinin yanında 8 haftayı doldurmuş, psikomotor gelişimini tamamlamış köpekleri tercih etmeli. Isırmanın kıvamını anne sütü alırken öğrenmiş, annenin memesinde ısırmayı öğrenen, kendi vücudunu taşıyan, kendisiyle barışık, kardeşleriyle oynaya oynaya vücudunu tanımış köpekleri seçsinler. Bunun için de en uygun yerler çiftlik alanlarıdır. Ruhsatlı köpek alsınlar. Oradan buradan yavru alırsa ciddi hastalıklarla karşılaşabilirler. Bazı deri problemleri anneden yavruya geçer, sağlıklı köpek aldığınızı zannedersiniz ama belli süre sonra o hastalığı yaymış olursunuz.

Bu tip durumları bilmediğinden maalesef ister istemez hastalık yayılır. Mümkünse veteriner hekim gözetiminde sadece ruhsatlı alanlardan alışveriş yapılsın." - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel

Hollanda Sakarya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title