Haberler

Aracının Motoruna Sıkışan Kedi Hayatını Değiştirdi

Mardin'in Derik ilçesine bağlı Kızıl köyünde daha önce güvenlik güçleri ve görme engelliler için çeşitli buluşlara imza atan ancak haberlerde izlediği mühendis ölümleri üzerine hayallerinden vazgeçen Hasan Kızıl'ın hayatını aracının motoruna sıkışan kedi değiştirdi. Kedinin ayaklarının ezildiğini gören Kızıl, yüzlerce engelli hayvana yürüteç yaparak hayata tutunmalarını sağladı. Ürettiği yürüteçler için ücret almayan genç, hayvanların özgürlüğünün karşılığının para olmadığını belirtti.

Derik ilçesi Kızıl köyünde ikamet eden 22 yaşındaki Hasan Kızıl, lise yıllarında buluşlarına operasyona çıkan güvenlik güçlerinin ayaklarının üşümemesi için yaptığı güneş enerjisiyle çalışan bot ile başladı. Ardından görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak isteyen Kızıl, sesli navigasyon sistemiyle çalışan elektronik baston yaptı. Sürekli bir şey üreten Kızıl, mıknatıstan elektrik üretti. Bu dönemde sonsuz enerji üzerine çalışan Kızıl, televizyonlarda izlediği mühendis cinayetleri üzerine hayallerinden vazgeçti. Ancak 1,5 yıl önce aracının motoruna sıkışan kedinin ayaklarının ezildiğini gören ve büyük üzüntü yaşayan Kızıl, bunun üzerine kolları sıvayarak engelli hayvanlar için yürüteç yapmaya başladı. Şuana kadar yüzlerce hayvana yürüteç yapan ve bunlardan hiçbir ticari karşılık beklemeyen genç sayesinde engelli hayvanlar hayata tutundu.

"Ayakları ezilen kedi koşmaya başladı"

Engelli hayvanlar için ücretsiz protez ve yürüteç yaptığını anlatan Kızıl, "1,5 sene önce arabamın motoruna sıkışan bir kedi bu projeye başlamama sebep oldu. Ayakları ezilmişti, veterinere götürme şansım olmadı ve bunu ürettim. Evdeki minik bir oyuncak vardı, onu parçalayarak yavru kediye bebek yürüteci yaptım. İnternetten bakarak ve yurt dışındaki örneklerini inceleyerek yürüteç yapmaya başladım. Kedi yürüdü ve koşmaya başladı. O andan itibaren bunu daha profesyonel yapmalıyım diye düşündüm ve sadece kediler için değil köpek, kaplumbağa, tavuk ve diğer hayvanlar için de elimdekileri değerlendirmeye başladım. Bunu yaparken alüminyum borular kullandım. Su borusu, halıfleks, hafif demir parçalarını kullandım" dedi.

Bu işin ticaretini yapmayı düşünmediğini anlatan Kızıl, "Hayvanların koşması, yürümesi ve özgür olması parayla olmamalı. Amacım bu proje ile daha çok cana ulaşmak. Türkiye geneli tüm barınakları gezerek yürüyemeyen ne kadar canlı varsa onların özgürce gezmesini sağlamak istiyorum" dedi. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mardin Derik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title