Haberler

Tedavülden Kalkmış Kağıt Paralar Araba Fiyatına Satılıyor

Güncelleme:

Bir koleksiyonerin uzun yılların birikimiyle topladığı tarihi nitelikteki para koleksiyonda 90 yıl önce basılan tarihi para 30 bin liradan açık arttırmaya çıkıyor.

Cumhuriyet Dönemi'nin ilk Arapça yazılı ve Atatürk baskılı paralarından biri olma özelliği taşıyan 50 liralık banknot, fiyatıyla görenleri hayrete düşürüyor. Zira yaklaşık 90 yıl önce basılan tarihi para, müzayedelerde 30 bin liradan açık arttırmaya çıkıyor.

MERAKLILARI İLE BULUŞTU

Meraklı bir koleksiyonerin uzun yılların birikimiyle topladığı tarihi nitelikteki para koleksiyonu, İstanbullu meraklılarıyla buluştu. Kağıthane Belediyesi Gültepe Kültür Merkezi'nde sergilenen koleksiyon içerinde 1839 yılından itibaren günümüze kadar basılmış 200'ü aşkın altın, gümüş ve kağıt banknotlardan oluşan paralar yer alıyor.

1927 YILINDA BASILAN PARANIN DEĞERİ 30 BİN LİRA

Birbirinden nadide örneklerin yer aldığı para koleksiyonundaki tedavülden kalkmış bazı paralar, eski olmasının yanı sıra fiyatıyla da görenleri hayrete düşürüyor. Dünyada sadece 40 örneğin bulunduğu tahmin edilen ve 1927 yılında basılan Cumhuriyet Dönemi parası '50 lira', serginin en kıymetli parçalarından birini oluşturuyor.

ATATÜRK BASKILI ARAPÇA YAZILI PARA

Sergi sahibi Nümismat (Eski Para Koleksiyoneri) Volkan Yaşar Berber, "Görülen bu eser Cumhuriyetin ilk Arapça yazılı Atatürk baskılı olan bu paramız İngiltere'de basılmış olup halen diri bir paradır. Müzayedelerde 30 bin lira ve üzerinde halen satışa sunulmaktadır. O dönemin Maliye Nazırı Abdülhalik Renda Bey'in imzası öngörülmektedir. Londra'nın kendi darphanesinden gravürcü Msr. Mcclain özellikle kendi elleriyle Atatürk'ün portresinin tasarımını yapmıştır. Sergimizin en önem verdiğimiz kıymetli eserlerimizdendir" diye konuştu.

25 YILLIK BİRİKİM

Yaklaşık 25 yıldır para koleksiyonu bulunduğunu belirten Volkan Yaşar Berber, "1839-2009 arası tüm materyal ve banknotlarımızı teşhir etmiş bulunuyoruz. 200'ü aşkın objemiz burada yer almakta. Bunun yanı sıra yabancı devletlerin orijinal, tedavülde olmayan paralarını da burada sergiliyoruz. Yüksek bir katılım var ve bundan memnunuz. Kendilerine mümkün mertebe biz koleksiyonerler olarak kıymetlilere nasıl sahip çıkılabileceği, var olanların nasıl muhafaza edileceği ve kapalı mekanlarda kendilerinin bile tahmin edemeyeceği zenginliklere sahip olduklarını her gelen insanımıza anlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

SERGİLENEN OSMANLI ALTINLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Özel para koleksiyonunda dikkat çeken eserden bazıları da Osmanlı Döneminden kalma altın paralar. Dönemin padişahları tarafından kendi adlarına bastırılan altın paralar günümüze kadar korunmuş.

Altın paralar hakkında da bilgi veren koleksiyoner Volkan Yaşar Berber, "Son 6 padişaha ait olan hakiki altınlarımız da var. 1876 üç ay sultanlık yapan 5'inci Murat padişahımıza ait olan çok nadir ve ender koleksiyonlarca bulunan kıymetli bir altın paradır. Ayrıca son padişah Vahdettin dönemine ait olan 1922 yılında bastırılmış 100 kuruş altınımız da yine en nadirlerimiz arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

KIZILDERİLİLERE AİT İLK VE TEK PARA DA SERGİLENİYOR

Sergide Kızılderililere ait ilk ve tek madeni para örneği de yer alıyor. Gümüş paranın bir yüzeyinde Kızılderilileri temsil eden bir portre yer alırken diğer yüzeyinde ise Bufalo figürü bulunuyor.

Meraklıları için yabancı ülke paralarını da sergilediğini belirten Volkan Yaşar Berber, "Amerika kıtasındaki Kızılderililere haiz, kendilerince bastırılan 1920 yılına ait Kızılderili obje ve arkasında da Bufalo resmini görmekteyiz. Belli bir dönem basılmış olup yüzde 75'i gümüş, yüzde 25'i nikel olarak basılmıştır. Bunu da sergimize koymayı uygun bulduk" dedi.



Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kağıthane Gültepe Gümüş Yaşam Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (12)

Kerem Ali:

Kusura bakmayın ama bu kadar cahillik için pes yani. Bir insan kendi tarihinden nu kadar mı habersiz olur. Atatürk resmi baskılı para ARAPÇA değil Osmanlıca dır. Bu gün nasılki her latin harfi kullanılan yazılar Türkçe değilse, O da ARAPÇA değildir. Ayrıca Osmanlı ca ve ARAPÇA aynı alfabe değildir. Lütfen biraz araştırın öyle haber yapınız.

5
0
yanıtYanıtla
AHISKALITÜRK:

OSMANLICA OLMASIN O BRE CAHİLLER

2
2
yanıtYanıtla
Şeyh Şamil:

Türk parasında Arapça ne arar! Bugün biz Latince mi yazıyoruz? Arap alfabesiyle yazılan Türkçe yani Osmanlıca.

2
0
yanıtYanıtla
Ilgün:

1970 100000 kağıt para kaç tlye satarım

0
1
yanıtYanıtla
Kazım:

Hemen hemen banknot .nikwl paralar var değeri nedir

0
0
yanıtYanıtla
Hanife Mobil-ANDROID:

o bir milyondan bende de ver isterse satiiim

0
0
yanıtYanıtla
Kılıç:

Elimde cumhuriyet döneminde kullanılan ve tedavülden kalkan kağıt para alıcıları ist nerede var dürüst olmaları gerekir lütfen sahtekar lar aramasın

0
0
yanıtYanıtla
Kaya:

İyi günler bende yabancı çok eski kagit para çok onları satmak istiyorum yeriniz nerde

0
0
yanıtYanıtla
Kaya:

İyi günler bende yabancı çok eski kagit para çok onları satmak istiyorum yeriniz nerde

0
0
yanıtYanıtla
Ahmet:

Bende !980 öncesi 10 Tl kagit paralar var bende satmak istiyorum

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title