Haberler

    Apple İphone 6

    Apple'ın yeni telefonlarından 4.7 inç ekranlı iPhone 6, test merkezimizin yeni konuğu.

    Mahmut Saral - -

    Apple'ın merakla beklenen yeni telefon modelleri iPhone 6 ve iPhone 6 Plus, nihayet satışa sunuldu. Ülkemizde de resmi çıkış tarihi 26 Eylül olan bu telefonlar, şimdiden büyük bir ilgi görmüşe benziyor. Biz de bu incelememizde size 4.7 inç ekranı bulunan iPhone 6'dan söz edeceğiz. iOS 8 işletim sistemi, tasarımdaki değişiklikler ve tabii ki büyüyen ekran gibi faktörlerle dikkat çeken iPhone 6, yıllardır istenen "ekran büyümeli" talebini yerine getiren iki yeni iPhone'dan bir tanesi.


    Tasarım


    Apple, iPhone 6'da 5S'e kıyasla daha ince bir tasarımla karşımıza çıkıyor. iPhone 5s'te 7.6mm kalınlık vardı. iPhone 6 ise, 6.9mm kalınlığa sahip ve dolayısıyla iPhone 5s'ten daha ince. Ancak aynı durum, ağırlık oranları için geçerli değil. iPhone 5s'in ağırlığı 112 gramdı. iPhone 6 ise129 gram ağırlığa sahip. Ekran boyutunun 4 inçten 4.7 inçe geldiğini düşünürsek, bu farkın da normal olduğunu söyleyebiliriz.


    Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.



    Apple, özellikle son yıllarda ürettiği iPhone modellerinde daha dikkat çekici çizgilere yer vererek telefonun adeta cazibesini ortaya koyuyor. Boyutları ve yanlardan kıvrımlı tasarımları sayesinde tek elle rahat bir kullanım sunmayı hedef seçen Apple, iPhone 6'da da büyüyen boyutlara rağmen tek elle kullanım unsurunu güzel bir şekilde sunmayı başarıyor.



    iPhone 6, daha kıvrımlı köşelerle geliyor. Metal gövde tasarımı bu modelde de korunmuş. Bununla birlikte arka tarafta, üst ve alt kısımda konumlandırılmış çizgiler cihaza ayrı bir hava katmış. Tabii arka tarafta standart olarak Apple logosunu da görüyoruz. Dikkat çekici ve bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyen taraf ise, ana kamera çerçevesinin dışarı doğru çıkık olarak konumlandırılması. Gövde ile bütünleşik bir yapıda olsa, daha güzel olurdu diye düşünüyoruz.


    #Sayfa#


    Gelelim ön tarafa. 4.7 inç değerdeki Retina ekran, telefonun ön tarafında büyük bir kısmı kaplıyor. Ekranın altında da parmak izi okuyucu sensörlü Home tuşuna yer veriliyor. Apple, geçtiğimiz yıl çıkardığı iPhone 5s'te bu özelliğe yer vermişti ve iPhone 6'da da biraz daha geliştirilmiş versiyonunu görüyoruz. Touch ID'ye birden fazla parmak izi kaydedebiliyor; ister telefon kilidini açmak, isterseniz de online alışverişler yapmak için kullanabiliyorsunuz. Cihazın parmak izi okuyucu sensörü gerçekten başarılı. Çok rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz ve tabii ki devre dışı bırakmak da sizin elinizde.


    Tek elle kullanım demiştik, bu konuyu da biraz açalım isterseniz. iPhone 6, 4.7 inç ekranına rağmen tel elle çok rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Yanlardan oval ve gövdenin ince tasarımı, tek elle tutuşu kolaylaştırıyor. Ayrıca üst tarafta konumlandırılan uyku güç tuşu da bu kez sağ yan tarafta konumlandırılmış ve böylelikle baş parmakla kontrol kolaylaşmış.



    Ekranın büyümesi isteniyordu, beklenen oldu


    Son yıllarda büyük ekranlı telefon akımı sürerken, Apple da 4 inç ekranlı iPhone'larını çıkarmaya devam etmiş ve bu büyümeye karşı kayıtsız kalmıştı. Birçok kullanıcının merak ettiği ve istediği "büyük ekran" faktörü, nihayet iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ta gerçekleşti. İncelediğimiz iPhone 6, 4.7 inç Retina HD (326ppi) ekrana sahip. Ekran boyutu büyürken çözünürlükte de değişikliğe gidildi ve Apple, 750 x 1334 çözünürlük oranıyla karşımıza çıktı.



    Telefonun görüntü kalitesi çok başarılı. Renk doygunluğu, ışık düzeyi ve yaptığınız işlemlere göre ekranın sunduğu görüntü kalitesini beğendik. Yüksek çözünürlüklü izlediğiniz video ve oynadığınız 3 boyutlu oyunlarda da ekranın başarısını fark ediyorsunuz. Güneş ışığının yoğun olduğu anlarda ve farklı bakış açılarında da iPhone 6'nın ekranı işini iyi bir şekilde yapıyor.


    #Sayfa#


    Bir diğer dikkat çekici taraf, dokunuşlara verilen tepkiler ve akıcılık. iPhone 6, en ufak dokunuşları algılayabilen ve menüler arası geçişlerde, uygulamalarda akıcı performanslar sunabilen bir cihaz.


    Dolayısıyla iPhone 6'nın ekran görüntü kalitesini ve akıcılığını beğendiğimizi söyleyebiliriz.


    Bu kez Apple A8 çipseti var


    4 ve 8 çekirdekli işlemcilerin, 3GB RAM ve üzeri değerlerin konuşulduğu şu günlerde, Apple'dan sürpriz bir hamle gelmedi diyebiliriz. Firma, yine kendi hazırladığı A8 çipsetinde, çift çekirdekli bir işlemciye yer veriyor. ARM v8 tabanlı 1.4GHz değerdeki bu işlemci, PowerVR GX6650 GPU ve 1GB RAM ile destekleniyor.


    Apple, bu yeni çipsetin önceki iPhone'lardan çok daha performanslı olduğunu açıklamıştı. Cihazı kullandığımız süre boyunca da uygulamalarda dikkat çekici bir kasmayla karşılaşmadık. Menüler arası geçişler oldukça başarılı ve akıcıyken, uygulamalar da hızlı bir şekilde açılıyor. Önümüzdeki günlerde, güçlü grafiklere sahip birçok yeni oyunu iPhone 6'da göreceğiz gibi.



    Bilindiği üzere Apple, geliştiriciler için Metal ismini verdiği bir platform hazırladı. Burada geliştiricilere A7 ve A8 çipsetleri için en iyi performans değeriyle uygulamaların hazırlanması imkanı sunuluyor. EA Games, Epic Games ve Unity gibi markaların da bulunduğu birçok oyun firmasıyla birlikte hareket ediliyor. Grafik testimizde yer verdiğimiz Zen Garden, Epic Games'in yeni oyun motoru Unreal Engine 4'ün mobil platforma uyarlanmış versiyonuyla hazırlandı ve gerçekten çok başarılı görünüyor. Motorun henüz yeni olduğunu ve bunun gibi daha birçok projenin geliştirileceğini göz önüne alırsak, iPhone 6'nın oyunseverler için gelişmiş bir oyun cihazı olabileceğini söyleyebiliriz. Bu arada, oyun oynarken dikkkat çekici bir ısınma yaşanmıyor.



    #Sayfa#


    iOS 8 ve dahası


    Apple, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ta kullanıcılara iOS 8 işletim sistemini sunuyor. Deneyimlediğimiz kadarıyla akıcı ve işlevsel bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Sistemde yapılan ufak tefek ayarlamalar, kullanımın kolaylaşmasında size yardımcı oluyor. Bildirim merkezi üstten aşağıya doğru parmak kaydırdığımızda karşımıza çıkıyor. Alttan yukarıya doğru kaydırarak da parlaklık, Bluetooth gibi ayarları yönetebiliyoruz. Bir uygulama açıkken bildirim gelirse, bunu üst tarafta ufak bir barda görüyoruz ve yine uygulamadan çıkmadan, bu bara yazarak cevaplandırabiliyoruz.


    Ekranın büyümesi, klavye ve dolayısıyla mesajlaşmak için iyi bir etki bırakıyor. Klavyede yapılan bazı düzenlemeler, durum ifadeleri de hoş. Ayrıca Apple, Android'te çok beğenilen Swift Key uygulamasını da iOS'a getirerek teknolojiseverlerin beğenisini kazandı denilebilir. Yazdığınız mesajlara anında video, fotoğraf, ses ve konum ekleme gibi seçenekleriniz de var.



    Arkaplanda açık olan uygulamaları, arka arkaya iki kez Home tuşuna basarak görebiliyor ve yönetebiliyorsunuz. Ayrıca bu ekranda, arama gerçekleştirdiğiniz son kişileri de görebiliyorsunuz. HealthKit isimli sağlık uygulamasını da unutmayalım. Tansiyon bilginizde kalp ritminize kadar birçok detay listeleniyor. Ayrıca Apple, acil durumlarda hemen kullanabilmeniz için bir sağlık bilgi tablosu hazırlamanıza da olanak sağlıyor. Sağlık ve spor tarafında Apple'ın asıl etkisini ise, 2015 yılında çıkarmayı planladığı Apple Watch ile yapmasını bekliyoruz.


    Ve bir de telefon olmadan telefona cevap verme özelliğinden söz edelim. Diyelim ki evinizde iPad kullanıyorsunuz ve iPhone telefonunuz da başka bir odada. Eğer sizi biri ararsa, bunu yanıtlamak için iPhone'un olduğu yere gitmenize gerek yok. Eğer iPad ve iPhone telefonu aynı ağ üzerinde kullanıyorsanız, gelen aramaya iPad üzerinden de cevap verebiliyor, yeni aramalar gerçekleştirebiliyorsunuz.


    #Sayfa#


    Kameralarda geliştirmeler



    iPhone 6'nın arkasında 8MP değerde kamera yer alıyor ve flash ışığı da var. Bu kamera, dışa doğru çıkık tasarımıyla pek hoş görünmese de, video ve fotoğraf çekimlerinde güzel performanslar sunuyor. Gün ışığında kameranın performansı başarılı denilebilir. Düşük ışıklı ortamlarda da yakın mesafe için flash ışığından yararlanabiliyorsunuz. Ana kamera 1080p 60FPS değerinde normal video, bunun yanında hızlandırılmış ve ağırlaştırılmış videolar da çekebiliyor.


    Ön tarafta da internet üzerinden yapacağınız görüntülü görüşmeler ve çekeceğiniz selfie - öz çekim fotoğraflar için 1.2MP değerde kamera bulunuyor. Instagram için kare çekim modu, panorama, HDR modu ve birçok düzenleme seçeneği de mevcut.


    Telefonla çekilmiş örnek fotoğraflar için tıklayın.



    Gelelim batarya performansına


    Apple, iPhone 6'da 1810mAh bataryaya yer veriyor. Tam şarjda 50 saate kadar müzik dinlemenize ya da 2G'de 14 saate kadar konuşma yapmanıza imkan sunan batarya, gündelik kullanımda bir günlük performans sunuyor. 1 günlük batarya ömrü sunan telefonların standart haline geldiği günlerde, Apple'dan bu konuya özel bir çözüm gelebilirdi, ancak beklenen olmadı diyebiliriz.


    Apple, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ı 16, 64 ve 128GB dahili depolama seçenekleriyle kullanıcılara sundu. Uzay grisi, gümüş ve altın renk seçeneklerinin olduğunu da belirtelim. Bizim incelediğimiz model, 16GB'lık bir modeldi ve bunun ... kullanabiliyorsunuz. Hafıza artmıyor belki, ancak iCloud ve OneDrive gibi bulut depolama servislerini de kullanabilirsiniz.


    iPhone 6'da Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac ve NFC gibi bağlantılar bulunuyor. Önceki iPhone'larla kıyaslandığında, cihazın Wi-Fi performansında dikkat çekici bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda NFC desteğinin gelmesi de sevindirici, ancak bunu yalnızca Apple Pay servisi için kullanabiliyor olmamız can sıkabilir.


    #Sayfa#


    iPhone 6 mı, iPhone 6 Plus mı? Aralarında ne gibi farklar var?


    İki cihaz arasındaki dikkat çekici farklara bakacak olursak, öncelikle iPhone 6 Plus'ın ekran boyutu ve çözünürlüğünden söz edebiliriz. 5.5 inç ekranı bulunan iPhone 6 Plus, aynı zamanda 1080 x 1920 çözünürlüğe sahip.


    Ekranı bir kenara bırakırsak, bir diğer dikkat çeken tarafı da kamerası oluyor. Telefondaki 8MP kamera, iPhone 6 ile hemen hemen aynı özelliklerde, ancak Plus'taki kamerada optik görüntü sabitleme sistemi de bulunuyor.



    Bunlar dışında RAM değerlerinden işlemcilere, çipsetten işletim sistemine kadar birçok detay, her iki telefonda da aynı. Ancak tabii ki şu an iPhone 6'yı incelediğimizi, iPhone 6 Plus'ı henüz inceleme fırsatımızın olmadığını da belirtelim.



    Son sözler


    iPhone 6, güzel, tek elle kullanıma uygun tasarımı, performanslı yapısı ve başarılı görüntü sunan ekranıyla ön plana çıkıyor. Ana kameranın çıkıntılı olarak tasarlanması ve bataryanın beklentilerin altında kalması da telefonun zayıf yönleri olarak gösterilebilir.



    Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Apple Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title