Haberler

AP Seçimleri Adayları: Kürtlerin Hakları Türkiye'nin Üyeliği İçin Ön Koşul Olmalı

Avrupa Parlamentosu (AP) için 22-25 Mayıs tarihlerinde AB devletlerinde yapılacak seçimlere adayların bazıları, Kürtlere hakların verilmesinin Türkiye'nin AB üyeliği için "ön koşul" olması gerektiğini savundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) için 22-25 Mayıs tarihlerinde AB devletlerinde yapılacak seçimlere adayların bazıları, Kürtlere hakların verilmesinin Türkiye'nin AB üyeliği için "ön koşul" olması gerektiğini savundu.

Erbil'de yayınlanan Rudaw gazetesine konuşan ve AP için yeniden aday olan İngiliz liberal demokrat parlamenter Sarah Ludford, kendisinin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini söylerken Türkiye'de son 12 ayda meydana gelen gelişmelerden "büyük bir kaygı duyduğunu" belirtti ve Gezi protestolarına sert biçimde bastırılmasını örnek gösterdi.

Sarah Ludford, "Gezi Park protestolarına otoriter yanıt, sosyal medyanın sansürlenmesi ve bağımsız yargıdaki erosyon gibi tüm bu eğilimler, Türkiye'nin AB üyeliği olasılığını açıkça daha uzaklaştırıyor" görüşünü dile getirdi.

İşveç'te yaşayan Yeşil aday Kurdo Baksi de Türkiye'nin AB üyeliğinin bu aşamada mümkün olmadığına inanmadığını söylerken "Basın özürlüğünü ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeyen Türkiye gibi yarı bir diktatörlük Avrupa ailesinin iyi bir üyesi olamaz" görüşünü öne sürdü. Baksi, "İlk olarak Türkiye, Kürt kimliğini tanımalı. Hükümet, dili anayasada tanımalı. İkincisi ise Kürtlerin siyasi hakları ve isimlerinin başına Kürt diye eklendiği siyasi partileri olmalı" sözlerini ekledi.

Sosyal demokrat Danimarkalı aday Britta Thomsen ise Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini belirterek "Kürtler dahil, azınlıklar için yeterli haklar sağlamalılar" şeklinde konuştu.

Danimarka'daki Sosyalist Halk Partisi adayı Kürt kökeli Halime Oğuz da, insan hakları konusunda AB'nin Türkiye'ye baskı yapması gerektiğine inanıyor ve "Türkiye, demokrasiyi, insan haklarına saygıyı geliştirdikten sonra, cezaevindeki gazetecileri serbest bıraktıktan sonra vesaire, AB üyesi olabilir" dedi.

Ancak Sosyalist Halk Partisi'nin diğer bir adayı Fathi Al Abed ise, Gezi olayının Türkiye'de demokrasinin olmadığını kanıtladığını savunarak AB üyeliğinin söz konusu olamayacağını öne sürdü. Filistin kökenli Abed "Üyelik yerine Türklere daha yakın bir işbirliğini önermeliyiz" diye konuştu.

Kaynak: ANKA / Dünya

Avrupa Birliği Türkiye Erbil Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title