Haberler

AP İnsan Hakları Alt Komitesi TBMM'de

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir ülkenin mülteci politikasının bir takım çıkar ilişkileri, siyasi hedeflere pazarlık konusu yapılmasını son derece yanlış buluyoruz.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bir ülkenin mülteci politikasının bir takım çıkar ilişkileri, siyasi hedeflere pazarlık konusu yapılmasını son derece yanlış buluyoruz. Bu samimiyet ve temel insan hakları açısından sorunlu." dedi.

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi, CHP ve HDP gruplarını ziyaret etti.

Komite Başkanı Hollandalı Parlamenter Marietje Schaake, hukukun üstünlüğü, insan hakları eksiklikleri, basın ve ifade özgürlüğü, Güneydoğu Anadolu'da yaşananlar, mülteci ve azınlık hakları konularının kendileri için belli başlı endişe konuları olduğunu belirtti.

AB ile Türkiye arasında yeni bir anlaşmanın imzalanmış olmasının Avrupa Parlamentosundaki birçok milletvekilini endişelendirdiğini vurgulayan Schaake, "Bunun dışında Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler her zaman kilit önem taşımaktadır. Türkiye'nin evrensel insan haklarını ve özgürlükleri geliştirilebileceğini düşünüyoruz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğunu anımsatarak, sığınmacı ve mülteciler konusunda son derece hassas olduklarını bildirdi. Türkiye ve AB arasında son yapılan anlaşmayı "iki uçlu bir hata" olarak gördüklerine işaret eden Özel, "Bir ülkenin mülteci politikasının bir takım çıkar ilişkileri, siyasi hedeflere pazarlık konusu yapılmasını son derece yanlış buluyoruz. Bu samimiyet ve temel insan hakları açısından sorunlu." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta AB'ye ilişkin olarak "herkes kendi yoluna" açıklamasının ardından CHP Grubu olarak Ak Parti'ye "Eğer sorun sadece Terörle Mücadele Kanunundaysa, yolsuzluklarla mücadele, Siyasi Etik Kanunu ve Europol'u geçirelim bir tek o sorun alanı olarak kalsın" teklifinde bulunduklarını belirtti.

Özgür Özel, "Teklifimize karşılık, AK Parti 'bu vakitten sonra yapacağımız hiçbir yasama faaliyeti yok AB için' deyip kesip attılar. Aslında AKP'nin Terörle Mücadele Kanunu'nu kırmızı çizgi olarak koymasının samimi yaklaşım olmadığı ortada. AKP'nin esas direnç noktaları siyasetin finansmanı, siyasi etik ve yolsuzluklarla mücadele." diye konuştu.

AP İnsan Hakları Alt Komitesi üyelerine insan hakları ihlalleri konusunda bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Türkiye'de demokrasi, rejim ve laiklik adına artan baskıları göğüslemeye çalıştıklarını öne sürerek, "Özgür ve demokratik sistemi korumak için efor sarfettiğimiz bir dönemdeyiz." ifadesini kullandı.

Altıok, geçen yıl 30 gazetecinin tutuklandığını, 70 gazetecinin fiziksel şiddete uğradığını belirterek, 2013 yılında 35 bin olan yasaklı internet sitesi sayısının 2016 yılında 105 bin 958'e ulaştığına dikkati çekti. Altıok, "Yargının, eğitimin kontrol edildiği, her anlamda baskıyla yüz yüze kalınan bir durumdayız. Cumhurbaşkanına yönelik her eleştiri, davaya dönüştürülüyor. Recep Tayyip Erdoğan, 1,5 yıllık cumhurbaşkanlığı da bin 845 kişiye dava açtı. Ötekileştirilen, kutuplaştırılan toplum kesimleri kardeşi kardeşten uzaklaştıran bir seviyede." dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, AP üyelerine, cezaevlerine ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de mahkumların adli ve siyasi oluşlarına göre farklı muamele gördüğünü, adli mahkumların cezaevlerinde yoğunluktan şikayetçi olduklarını, adeta "nöbetleşe nefes" aldıklarını savunan Ağababa, siyasi mahkumların da tecride tabi tutulduğuna değindi.

AK Parti iktidarının cezaevlerinde muhalif yayınlara, televizyon kanallarına, gazetelere izin vermediğini öne süren Ağababa, "AKP iktidarında laik eğitim de yok edilmek isteniyor. Bazı okullarda kültürümüzün bir parçası olan halay bile zina olarak kabul ediliyor. Tek tip insan yaratılmaya çalışılıyor." ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, azınlıklar konusunda yaptığı sunumda, "Türkiye'de her türlü kutuplaştırma ve ötekileştirmede topun ağzında azınlıklar yer almaktadır." dedi.

Doğan, iktidarın azınlıklar konusunda samimi olmadığını, sadece azınlık vakıflarının yönetimlerinin devlet tarafından belirlendiğini, birçok azınlık vakfının gayrimenkullerinin iade edilmediğini öne sürdü.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "basın ve ifade özgürlüğü", Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da Terörle Mücadele Kanunu'na ilişkin AP İnsan Hakları Alt Komitesi üyelerine bilgi verdi.

-Komite'nin HDP ziyareti

Heyet, CHP ziyaretinin ardından, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Grup Toplantı Salonunda görüştü. Demirtaş, heyetin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye'de insan hakları ve demokrasi konularının her zaman önemli bir başlık olduğunu bildiklerini belirten Demirtaş, dokunulmazlıkların konuşulacağı bir günde heyetin Mecliste olmasının önemli olduğunu belirtti. Demirtaş, insan hakları alanında siyasi görüşlerini belirtirken olabildiğince objektif davranmaya çalıştıklarını savundu.

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı Marietje Schaake ise heyet adına Türkiye'de bulunmaktan memnun olduklarını ve insan hakları alanında çalışmalar yapmak için geldiklerini söyledi. Schaake, Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım sürecini yakından izlediklerini bildirdi.

Görüşmeye HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy ve HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan da katıldı.

-"Bazı kelimeler kabul edilemez"

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonu üyeleri, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile de görüştü.

Alt Komisyon Başkanı Schaake, AB İlerleme Raporunda bazı endişelerin dile getirildiğini belirterek, MHP'deki kurultay talebi süreci, terör, dokunulmazlıklar konusunda MHP'nin düşüncelerini öğrenmek istediklerini kaydetti.

Vural, yaptığı kısa açıklamada, "İlerleme Raporundaki bazı kelimeler bizim açımızdan kabul edilemez. Umarım birbirimizi bu açıdan daha iyi anlayabilecek bir platforma gelebiliriz." dedi.

Daha sona toplantı, basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA / Politika

Marietje Schaake Özgür Özel AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title